שתף קטע נבחר

"עוד עשרות משפחות יגיעו אל הבית בחברון"

תחת אבטחת כוחות צה"ל העבירו כמאתיים מתנחלים את הלילה בבית עליו השתלטו אמש. הבוקר יבדקו גורמים משפטיים את המסמכים אותם הציגו ושלטענתם מוכיחים את הבעלות על הבית, אבל בינתיים הם הספיקו להקים במקום מטבח מאולתר וחדר כושר ויש אפילו מי שדאג לפיצות. דובר ועד היישוב היהודי בחברון: "החלטנו לתת לעם ישראל מתנה מתוך כוונה שהבית הזה יהפוך לבית של שלום, שיהיה פה דו-קיום". תושב קריית ארבע: "כולם בעד שנגור פה, גם הערבים אמרו לנו מברוכּ"

נשארים בבית המריבה. המתנחלים הרבים מקריית ארבע וחברון, בגיבוי צעירים רבים מכל רחבי הארץ, לא נרתעו מהקור המקפיא וכמאתיים מהם בחרו להעביר את הלילה (ג') בבית הפלסטיני הנטוש עליו השתלטו מוקדם יותר בשעות הערב. המתנחלים, שהגיעו למקום כשברשותם מסמכים אשר מוכיחים, לדבריהם, את בעלותם על הבית, שמחו על שהצליחו לתפוס את הכותרות הראשיות. לדבריהם - אין להם כוונה לעזוב.

 

במהלך כל שעות הערב איבטחו את הבית וסביבתו - על הכביש בין קריית ארבע למערת המכפלה - כוחות גדולים של משטרה וצבא, שחלקם יישארו במקום גם במהלך הלילה. בבוקר, בין היתר באמצעות המנהל האזרחי וגורמים משפטיים, תימשך בדיקת המסמכים שהציגו המתנחלים בנוגע לבעלות על הבית. בהתאם לכך גם תתקבל ההחלטה כיצד לפעול לגביהם. במקביל לבדיקה המשפטית שהחלה כבר בשעות הערב, פנה יושב ראש מרצ-יחד, יוסי ביילין, אל שר הביטחון, עמיר פרץ, בדרישה לפנות את המתנחלים.

 

אמש, זמן קצר לאחר ההשתלטות על הבית, אמר בעליו הפלסטיני, באיז רג'אבי, כי טענת המתנחלים בדבר בעלותם על המבנה שקרית: "הבית כולו בבעלותי ויש לי את כל המסמכים המוכיחים זאת. הם יכולים לקנות את הבית ממי שהם רוצים, אבל הבית הוא שלי ואני הבעלים היחיד".

 

הבית עליו ניטש המאבק הוא בן ארבע קומות, ובנייתו טרם הושלמה. לא בכל הקומות ישנן רצפות וגם לא חלונות, אבל לצעירים שהגיעו למקום בהתלהבות רבה הדבר לא מפריע. בין 200 ל-300 מתנחלים הגיעו אל הבית בכל שעות הערב - רובם תלמידי ישיבות, אך ביניהם גם צעירים יותר שהספיקו להתארגן בתוך המבנה לקראת לינת הלילה.


מתארגנים בתוך הבית. הטענה: המקום נרכש כחוק (צילום: גיל יוחנן)

 

במקום נשמרה החלוקה בין גברים לנשים ובתוך כמה שעות הוקם מטבח מאולתר ואפילו חדר כושר. החשש מעימותים אלימים התבדה במהירות ומחוץ למבנה לא נראה אף תושב פלסטיני במהלך הערב. זמן קצר לאחר ההתארגנות היה גם מי שדאג להביא פיצות לרעבים שבין המתנחלים וחלק מהתלמידים קיבלו שיעורים מהרבנים. בשלב הבא מתכוונים להביא למקום משפחות עם ילדיהם, שיחלו להתגורר בתוך המבנה.

 

המתנחלים טוענים כל העת כי מדובר ברכישה חוקית של הבית, וזו הסיבה שאין כל מניעה מבחינתם להמשיך ולשהות בו. דובר ועד היישוב היהודי בחברון, נועם ארנון, אמר ל-ynet: "הכניסה שלנו בצורה חוקית היא לכבוד ראש חודש ניסן שחל היום. זה תאריך חשוב, שבו החלטנו לתת לעם ישראל מתנה, מתוך כוונה שהבית הזה יהפוך לבית של שלום, שיהיה פה דו-קיום. זה בית שנרכש לפני כשלוש שנים על ידי תורם יהודי מחו"ל בהליכים מלאים, בין היתר באמצעות משרד ירדני, בסכום של  כ-700,000 שקלים. הבית לא גמור, נצטרך להשקיע פה עוד סכומים גדולים בשיפוצים והשלמות".


מתנה לעם ישראל לכבוד ראש חודש. הבית ליד חברון (צילום: גיל יוחנן)

 

בשעות הראשונות נדמה היה כאילו הכניסה לבית הפלסטיני הנטוש נערכה כמבצע חשאי אבל ארנון מדגיש: "המסמכים הוצגו בפני גורמי הבטחון. הגורמים הרשמיים ידעו הרבה זמן על הקנייה הזאת והיא נבדקה כבר לפני זמן ארוך. אנחנו מתכוונים בעזרת השם להישאר ולשפץ את המבנה, יגיעו להתגורר כאן עוד עשרות משפחות שכבר הביעו עניין".

 

על השאלה מה יקרה אם יוחלט שהאישורים אינם חוקיים ויהיה צורך לפנות את המתנחלים מהמקום, אומר ארנון: "אני לא יכול להעריך מה יהיה, אבל ברור לי שהאישורים הם חוקיים, הם נבחנו על ידי טובי המשפטנים. אין סיבה שיהיו כאן בעיות עם האוכלוסיה הערבית מסביב. הכוונה היא להתיישב בצורה רצינית".

 

"הערבים אמרו לנו מברוכּ על הכניסה לבית"

מצב הרוח אצל מאות המנחלים היה מרומם לאורך כל שעות הערב והלילה. עמרם דרעי, תושב קריית ארבע, אמר ל-ynet: "באתי לכאן כדי לחגוג את הכניסה לבית שרכשנו. הרכישה נקייה - ללא ספק". כשנשאל דרעי האם לאחר ההשתלטות הוא מתכוון גם להתגורר במבנה, השיב: "אני צריך לשאול את אשתי, אבל לא הייתי מתנגד לפתוח כאן מכולת. כולם בעד שנגור פה, גם הערבים. כאשר נכנסנו באו אליי הערבים ואמרו לי מברוכּ על הכניסה. אני עושה פה את הלילה בשביל כל האנשים הטובים האלה שנמצאים כאן".


"הקדוש ברוך הוא נתן לנו אישור". לינת הלילה בבית (צילום: גיל יוחנן)

 

אורן זר, תושב חברון, מסביר את המשמעות הסמלית של המהלך, מעבר להתיישבות במבנה שנרכש על פי חוק כפי שהוא וחבריו טוענים. "באתי לפה כי זו ארץ ישראל. זכינו ליישב את חברון ולהרחיב את יישובנו. אנחנו מודים לקדוש ברוך הוא שזיכה אותנו לרגע הזה ובעזרת השם נתרחב להרבה מקומות. יתנו אישור או לא יתנו אישור - הקדוש ברוך הוא נתן לנו אישור. זה התנ"ך, ארץ ישראל לא זקוקה לאישורים".


בבוקר ייבדקו האישורים. בינתיים - ישנים (צילום: גיל יוחנן)

 

זר מוצא קו מקשר בין המתנחלים לבין המתיישבים שהגיעו לארץ ישראל בתחילת המאה שעברה. "בסך הכל אנחנו ממשיכים את החלוצים של דגניה, כפר גלעדי ונגבה", הסביר. "בעזרת השם נגאל את ישראל והכל בצורה חוקית". על הקור המקפיא בו הוא מעביר את הלילה אמר: "אנחנו מסודרים עם הילדים, כולם פה שמחים ומסודרים".

 

מי שלא הרשה לעצמו להחמיץ את האירוע היה בין היתר פעיל הימין הקיצוני, ברוך מרזל, שהגיע אל הבית לקראת הלילה. "הכניסה לבית בחברון היא מבחן לשלטון החוק. אם ישנו חוק בישראל הרי שהפרקליטות צריכה להגן על זכותנו לקנות בתים בעיר האבות. מדוע שלערבי יהיה מותר לקנות בית של יהודי אבל ליהודי יהיה אסור לעשות זאת? שמעתי במו אוזניי את אריק שרון אומר שזו התכנית שלו לחברון וקריית ארבע - לאפשר רצף. כדי שיהיה רצף יש לרכוש בתים ולספח את השטח".

פורסם לראשונה 20/03/2007 00:51

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לומדים תורה בבית. מי שהיה רעב קיבל גם פיצה
צילום: גיל יוחנן
אחרי ההשתלטות - מכינים מטבח
צילום: גיל יוחנן
צעיר שומר על הבית. גם צה"ל במקום
צילום: גיל יוחנן
מומלצים