שתף קטע נבחר

האמת המלאה היא צורך רומנטי הרסני

כמו שנכנסים זה לגופה של זו, כך גם נכנסים זה לנפשה של זו. וכמו שחושפים את הגוף, כך חושפים סודות. הסוד, לוחשת האידיליה של חיים יחד, הוא קן צרעות. פיתוח של גלאי שקר נייד כבר בעיצומו. אבל אם תשאלו אותי, אין זוגיות טובה בלי סודות

אהבה מסירה מחיצות. כמו שנכנסים זה לתוך גופה של זו, כך גם נכנסים זה לתוך נפשה של זו. וכמו שחושפים את הגוף, כך גם חושפים סודות. הסוד, לוחשת האידיליה של חיים ביחד, הוא קן צרעות. בגידות מתחילות בסוד. יותר טוב לחשוף, לפני שיהיה מאוחר. אולי הסוד הוא פוגעני, אפילו אכזרי, אבל חשיפתו יוצרת הבטחה לעתיד טוב יותר.

 

עד כאן החיים הפשוטים, תוצר של חלומות יפים והרבה מאוד תמימות. נעבור לסצינה הדמיונית הבאה:

 

אשה ובעלה רכשו מכשיר לחשיפה אוטומטית של שקרים. המכשיר מזהה שקרים בדיבור לפי צורת השימוש במילים ולפי אופי הרעידות בקול. בני הזוג התקינו אותו כבר בכניסה לבית, כך שניתן לחשוף שקרים החל מהרגע הראשון, וחיברו אותו לחיישנים המפוזרים בכל רחבי הבית ואפילו בגינה. הם לא חסכו בכסף, וקנו מיני-מכשיר גם לאוטו.

 

הם חוזרים הביתה מהעבודה, מניחים את התיקים. היא אומרת "התגעגעתי", והוא אומר "גם אני". גלאי השקר מצפצף פעמיים. שניהם שיקרו. היא מגישה לשולחן קיש של אמא שלה, והוא אומר "טעים, בחיי". המכשיר שוב מצפצף.

 

לא קשה לשער שהם יבקשו להיפטר מהמכשיר בתוך זמן קצר ביותר. "איפה הימים הטובים ששיקרנו חופשי", יגידו זה לזו בנוסטלגיה קורעת לב. הם ירצו סודות בחיים שלהם. בגדים מסירים לגמרי, אבל לא מחיצות נפש.

 

דילמה לא פשוטה. מה עדיף: היופי של האמת, או התועלת של השקרים?

 

הכי הרבה משקרים בטלפון

על פי מחקרים שונים, אנחנו משקרים די הרבה ביומיום. כך, למשל, מצא ג'פרי הנקוק מהפקולטה למדעי המחשב באוניברסיטת קורנל, שכ-27 אחוז מהסיפורים בשיחות פנים אל פנים הם שקרים לבנים, לעומת 37 אחוז בשיחות טלפון, 14 אחוז באימיילים ו-21 אחוז בשיחות של מסרים מיידיים. הנקוק מסביר את ההבדלים באופי השונה של כל מדיום: בעוד שהודעת אימייל ניתנת לשמירה וניתן לקרוא בה פעם אחר פעם, שיחות פנים אל פנים ושיחות טלפון הן על פי רוב חד פעמיות, ובטלפון משקרים יותר גם בגלל המרחק. כשלא רואים את העיניים של הזולת, קל יותר לשקר.  

 

הגיליון האחרון של Popular Science מספר על אותו ג'פרי הנקוק, שקיבל מהקרן הלאומית למדעים של ארצות הברית מענק של 600,000 דולר כדי לחקור שקרים מקוונים. הנקוק ועמיתיו למחקר מתבססים על הנחה שטקסט שקרי ניתן לזיהוי על פי אופי השימוש במילים ועל פי סגנון הכתיבה.

 

שקרן נוטה לכתוב על עצמו יותר בגוף שלישי, לכתוב יותר מילים (בשיעור ממוצע של 28 אחוז), לכתוב יותר מילים שמבטאות רגשות שליליים, להשתמש במשפטים קצרים ולשאול יותר שאלות. תוכנת מחשב לא מסובכת במיוחד יכולה לזהות או לשלול את המאפיינים האלה בכל טקסט.

 

צוות המחקר של הנקוק אינו נח לרגע. הם בודקים מאפיינים אפשריים נוספים של שקר טקסטואלי. ייתכן, למשל, ששקרנים נוטים להשתמש בפחות מושגי סיבה, כמו "בגלל", "לפיכך" ו"כתוצאה מ...", ושהם משתמשים ביותר מושגים המתייחסים לאחרים, כמו "הוא", "היא" ו"הם", וביותר מושגים שמתייחסים לחושים כמו "לראות", "לשמוע" ו"להרגיש".

 

הקיש של האמא שלה

למזלנו, לפחות בינתיים, אין בחנויות מכשירים שמסוגלים לזהות שקרים בדיבור, כך שעדיין אין דילמה. לכל היותר, צריך להיזהר יותר בחילופי הודעות באינטרנט. משימה קשה אולי, אבל בהחלט אפשרית. בסך הכל, יש להכיר את מאפייני השקר הטקסטואלי וללמוד לעקוף אותם. כתיבה הרי אינה ספונטנית כמו הדיבור, יש מספיק זמן להקדים מחשבה למילה.

 

הגבר יכול להאמין עדיין, בתמימות מעושה, שזוגתו באמת חשבה עליו כל היום, והיא יכולה להאמין באותה תמימות שהוא אוהב את הקיש של אמא שלה. אבל לא לאורך זמן. הטכנולוגיה נושפת בעורפנו. יש כבר בדרך פיתוחים של גלאי שקר שמאפשרים זיהוי שקרים גם בדיבור ובכל מקום.

 

אחד הפיתוחים המעניינים הוא גלאי שקר נייד, בגודל כרטיס אשראי, שניתן לשאת אותו בחשאי לכל מקום. הגלאי מזהה ויודע לנתח את רמות המתח והרעידה בקול של הדובר, והוא מגיע לרמת דיוק של 84 אחוז. הבעל לא יוכל לדעת שהאשה לא זזה בלי הגלאי הנייד שלה ושהיא לא מפסיקה לבחון את חיבתו לתבשילים של אמא שלה.

 

בנמל התעופה של מוסקבה מותקן כבר אב טיפוס של גלאי שקר, שמסוגל לזהות, על פי תשובות קוליות של "כן" ו"לא", מי נושא פצצה או אקדח במזוודה שלו. עוד שנייה בהיסטוריה, והמכשיר הזה יוקטן לממדים ניידים ויזהה לנו מי באמת חשב על מי במהלך היום.

 

תוכנת התקשורת האינטרנטית "סקייפ" מתנסה עכשיו בתוכנה לזיהוי שקרים בשיחות הקוליות העוברות דרכה. הדרך לזיהוי מדויק עדיין ארוכה, אבל השיווק התחיל. ומי המובילים בתחום? חברות הייטק ישראליות. נראה שהאמת חשובה לנו במיוחד.

 

על מה חלמת הלילה, יקירי?

הצורך שלנו באמת סוחפת עלול להתגלות כצורך הרסני. הוא נראה יפה מבחינה ערכית, אבל לא מתאים לחיים ביחד. אין זוגיות טובה בלי סודות. "על מה חלמת הלילה, יקירי?", שואלת האשה בתקווה לשמוע שהיא מככבת בחלום שלו. היא הרי לא ממש רוצה לדעת את האמת. רוצה ולא רוצה. גלאי שקר מתחת לכרית שלה הוא לא יותר מאשר קוץ באזור רך בגוף. מה היא צריכה את הצפצופים האלה בכל פעם שהיא שואלת את הגבר שלה שאלות רומנטיות?

 

ואני לא מדבר רק על שקרים לבנים. אני מדבר על עומק הפרטיות. העובדה שהאשה אוהבת את הגבר שלה והוא אוהב אותה אינה אומרת שהוא חייב לגלות לה את הסיסמה של האימייל שלו ושהיא חייבת לגלות לו על הבלוג הסודי שלה.

 

האנושות לא התנסתה עדיין בחיים של אמת מלאה. אלוהים, בתור גלאי שקר לא רע דווקא, לא הצליח עד היום להוציא מאיתנו את האמת, רק את האמת ואת כל האמת. למדנו לעקוף את תשומת הלב שלו. גלאי שקר מכניים, לעומת זאת, הם כבר סיפור אחר. הם אולי האיום הרציני ביותר על הרומנטיקה, שבאמת ובתמים מחפשת את האמת.

 

  • ניתן לשלוח לאבינועם אימייל בנושאי דילמות של רגש ומוסר. לצערנו, אין אפשרות להשיב אישית לכל הפניות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
כל היום חשבתי עלייך, אהובתי
צילום: ויז'ואל/פוטוס
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים