שתף קטע נבחר

שבעה חטאים מתוקים - וכשרים לפסח

בהכנת עוגות ועוגיות לפסח יש להתגבר על היעדר הקמח, אחד המצרכים הבסיסיים והחשובים ביותר לאפייה. שבעה פתרונות יצירתיים ומקוריים לחג אביב מתוק

עוגת מצות עוגיות שקדים עוגיות אגוזים בראוניס שוקולד–תפוז 
עוגת אגוזים עשירה עוגת פסח אורגנית טראפלס 

"אם אין לחם - שיאכלו עוגות‭."‬ אלמלא יוחסה האמירה המלכותית הזאת למארי אנטואנט האומללה והרסה לה את יחסי הציבור לדורות, אפשר היה לכנס אותה בספר המצוות לפסח של האם היהודייה. עיקר ההתמודדות עם מאכלי החג אינה מתמקדת במישורי הגפילטע-פיש, החריימה, הצלי והירקות המבושלים. היא ניטשת בשדות המוקשים של המתוקים – עוגות ועוגיות נטולי חמץ. הלחם מוחלף לשבוע במצות קשיחות ופרירות. על מגוון המאפים המלוחים, כמו פשטידות, אפשר לדלג לזמן מה או לערוך להם הסבה לא כואבת בשינויים מזעריים. אבל בעוגות ובעוגיות של פסח צריך להתגבר על היעדר אחד המצרכים הבסיסיים החשובים ביותר באפייה – הקמח. זוהי גם הסיבה שבמחלקה הזאת הושקעו מאז ומתמיד מיטב הדמיון והיצירתיות, שתרמו לידע מצטבר העובר מאם לבת. ולמי שנאחז באמירה "אם אין קמח אין תורה" צפוי עימות חזיתי עם עקרת הבית העברייה לדורותיה, שתלמד אותו פרק באפייה.

 

לא תמצאו כמעט עדה או משפחה שאינה מתהדרת במתכוני עוגות פסח משלה. הרצון לגוון את הרפרטואר ולהפתיע במקומות הכי לא צפויים מתחדש כל שנה. אוסף המתוקים שתמצאו כאן נועד בדיוק להשביע את הצורך הזה. התחשבנו במקפידים, באופים מתחילים וגם בקצרי הזמן. כמעט כל העוגות והעוגיות אינן דורשות כלים ומכשירים מיוחדים. ברובן די בקערה, כלי ערבוב ותבניות (אפשר כמובן גם חד-פעמיות‭.(‬ חלקן דורשות גם הקצפה מתונה של קצפת או חלבונים – שבשבילה יש להצטייד במקצף, רצוי חשמלי (שהיום ניתן לרכוש בכמה עשרות שקלים‭.(‬ הן כל-כך קלות להכנה וכל-כך טעימות עד כי אין לנו ספק שתמשיכו ליהנות מהן גם אחרי הפסח.


מהנים גם אחרי החג. צלחת מתוקים כשרים לפסח        (צילום: בילי ואבירם)

 

עוגת מצות

 

סיבה מצויינת להתגעגע לפסח משנה לשנה.

 

המרכיבים:

5 מצות

‭2/3‬ כוס יין אדום מתוק

לקרם:

100 גרם שוקולד מריר

1 מיכל שמנת מתוקה

3 כפות סוכר

 

אופן ההכנה:

  1. הקרם: מבשלים את השוקולד עם השמנת והסוכר עד שהתערובת רותחת והשוקולד נמס לחלוטין. מסירים מהלהבה ומצננים. מעבירים למקרר ומקררים היטב.
  2. כשהקרם קר, מקציפים אותו במהירות גבוהה עד שהוא מבהיר.
  3. יוצקים את היין לתבנית שטוחה וטובלים בו כל מצה למספר שניות משני הצדדים. מניחים את המצות זו על זו כדי שיספגו היטב את היין.
  4. מניחים מצה על צלחת הגשה ומורחים עליה חמישית מהקרם. מכסים במצה נוספת ומורחים גם עליה מהקרם. ממשיכים להניח שכבות מצות וקרם. לוחצים מעט על המצה האחרונה כדי להדק את השכבות ומסיימים בשכבת קרם.
  5. מאחסנים במקרר. רצוי להגיש למחרת.

 

חזור למעלה
עוגיות שקדים

 

עוגיות שטוחות ופריכות שמכינים תוך דקות ספורות ומחסלים במהירות גדולה עוד יותר.

 

המרכיבים (כ‭25-‬ עוגיות):

2 חלבונים

‭1/2‬ כוס סוכר

200 גרם שקדים מולבנים פרוסים

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים את התנור לחום בינוני-נמוך ‭170)‬ מעלות‭.(‬ מרפדים 2 תבניות גדולות בנייר אפייה.
  2. טורפים מעט את החלבונים עם הסוכר (לא מקציפים‭.(‬ מוסיפים את השקדים ומערבבים היטב.
  3. מעבירים כפות מהתערובת אל התבניות ברווחים ניכרים האחת מהשנייה. משטחים בגב כף מתכת ומעצבים עיגולים יפים באמצעות קצות הכף.
  4.  אופים כ‭20-‬ דקות או עד שהעוגיות זהובות. מוציאים מהתנור, מצננים ומפרידים מנייר האפייה. מאחסנים בקופסה סגורה.

 

חזור למעלה
עוגיות אגוזים

 

עוגיות סדוקות מצופות באבקת סוכר ומבושמות בתערובת תבלינים ריחנית.

 

המרכיבים (כ‭50-‬ עוגיות):

1 ביצה גדולה

100 גרם אבקת סוכר

200 גרם אגוזים טחונים

2 כפות קמח מצה

1 כפית אבקת אפייה

2 כפיות תערובת חוואיג' לקפה או תערובת של קינמון, ציפורן, הל, זנגביל ופלפל אנגלי

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים את התנור לחום בינוני-נמוך ‭170)‬ מעלות‭.(‬ מרפדים תבנית שטוחה בנייר אפייה.
  2. בקערה רחבה טורפים את הביצה. מניחים 2 כפות מאבקת הסוכר בצלחת שטוחה ואת היתר מוסיפים לביצה וטורפים היטב. מוסיפים את האגוזים, קמח המצה, אבקת האפייה והתבלינים ולשים לעיסה אחידה.
  3. משמנים את הידיים וקורצים מהעיסה עיגולים בקוטר 2 ס"מ. מגלגלים כל כדור באבקת הסוכר כך שיצופה מכל הצדדים. מניחים ברווחים על תבנית האפייה ואופים 12 דקות. מצננים היטב ושומרים בקופסה אטומה.

 

חזור למעלה
בראוניס שוקולד–תפוז

 

ריבועי השוקולד המנצחים של כל השנה במתכונת פסחית, שאינה נופלת מהמקור ואולי אף עולה עליו.

 

המרכיבים:

200 גרם שוקולד מריר (רצוי עם ‭50%‬ מוצקי קקאו לפחות)

200 גרם חמאה או מרגרינה

1/2 1 כוסות סוכר

4 ביצים

4 כפות קמח מצה

2 כפות קמח תפו"א

1 כפית אבקת אפייה

קליפה מגוררת מ‭1-‬ תפוז

1 כף ליקר תפוזים

100 גרם אגוזי מלך כתושים גס

לקישוט:

פיסטוק חלבי כתוש

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים את התנור לחום בינוני ‭180)‬ מעלות‭.(‬ משמנים תבנית מרובעת או מלבנית ‭35X25)‬ ס"מ).
  2. שמים את השוקולד, החמאה או המרגרינה והסוכר בסיר ומחממים תוך כדי בחישה על אש בינונית עד שמתקבלת תערובת נמסה אחידה.
  3. מסירים מהאש, מבליעים את הביצים אחת אחרי השנייה. מוסיפים את כל יתר החומרים ומערבבים היטב.
  4. מעבירים את התערובת לתבנית, מחליקים את פניה ואופים ‭25-20‬ דקות. מצננים וחותכים לריבועים. מפזרים מעט פיסטוק חלבי על כל ריבוע.

 

חזור למעלה
עוגת אגוזים עשירה

 

עוגה קלה להכנה, עסיסית ומרהיבה, השומרת על צורה מפוארת ואינה "נופלת‭."‬ לכן היא גם יפה במיוחד לציפוי.

 

המרכיבים:

6 ביצים

1 כוס סוכר

2 כפות קקאו

50 גרם חמאה או מרגרינה מותכת

3 כפות קמח מצה

200 גרם אגוזי מלך טחונים

1 כפית תמצית וניל

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים את התנור לחום נמוך ‭160)‬ מעלות‭.(‬ משמנים תבנית קפיץ בקוטר ‭26-24‬ ס"מ ומניחים על הבסיס עיגול נייר אפייה.
  2. מפרידים את הביצים. מקציפים את החלבונים לקצף רך. מוסיפים בהדרגה את הסוכר וממשיכים להקציף עד שהקצף מוצק ומבריק.
  3. מערבבים את הקקאו עם החמאה המותכת והחלמונים. מוסיפים את האגוזים הטחונים, קמח המצה והווניל. מקפלים בזהירות את קצף החלבונים בתערובת האגוזים. מוסיפים בכל פעם חלק מהקצף ומערבבים בכף עץ עד שכולו נבלע בתערובת.
  4. מעבירים את התערובת לתבנית, אופים 20 דקות, מגבירים את חום התנור ל‭180-‬ מעלות וממשיכים לאפות 20 דקות נוספות או עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא נקי. מצננים על רשת מתכת.
  5. להגשה, אפשר לבזוק על העוגה אבקת סוכר או אבקת קקאו. אפשר לצפות גם בשוקולד מומס, בקרם שוקולד או בקצפת.

 

חזור למעלה
עוגת פסח אורגנית

 

למי שמקפידים על מזון אורגני גם בפסח מוקדשת עוגת התפוזים (שאפשר, כמובן, להכינה גם ממוצרים לא אורגניים‭.(‬ המתכון באדיבות "הרדוף, תוצרת מזון אורגני‭."‬

 

המרכיבים: 

2 תפוזים אורגניים

6 ביצים אורגניות

3 כוסות אגוזים אורגניים טחונים דק

1/4 1 כוסות סוכר אורגני

לציפוי:

שמנת אורגנית

3 כפות סוכר אורגני

 

אופן ההכנה:

  1. בסיר בינוני מבשלים את התפוזים עם הקליפה במים עד לכיסוי 20 דקות. מקררים את התפוזים, חותכים, מוציאים את הגרעינים ומעבדים למחית במעבד המזון.
  2. מחממים את התנור לחום בינוני-נמוך ‭180)‬ מעלות‭.(‬ משמנים תבנית קפיצית בקוטר 26 ס"מ.
  3. מפרידים את הביצים. מקציפים את החלמונים עם רבע כוס מהסוכר ומערבבים את המקצפת שנוצרה עם התפוזים המרוסקים.
  4. מקציפים את החלבונים עם הסוכר שנותר לקצף יציב. מקפלים לתוכו את תערובת החלמונים ואת האגוזים הטחונים. אופים כשעה או עד שקיסם הננעץ במרכז יוצא נקי.
  5. מקציפים את השמנת עם 3 כפות הסוכר ומצפים את העוגה בקצפת אחרי שהתקררה.

 

חזור למעלה
טראפלס

 

ממתקי שחיתות, לפסח ולכל השנה.

 

המרכיבים ‭35-30)‬ יח'‭:(

1 מיכל שמנת לקצפת

350 גרם שוקולד מריר

2 כפות ברנדי או ליקר

50 גרם שקדים מולבנים טחונים גס

50 גרם אבקת קקאו

 

אופן ההכנה:

  1. מרתיחים את השמנת ומבשלים על להבה נמוכה, על סף רתיחה, כ‭20-‬ דקות, עד שהכמות מצטמצמת ל‭2/3-‬ כוס.
  2. מסירים מהאש, שוברים פנימה את השוקולד ומערבבים עד שכל השוקולד נמס והתערובת אחידה.
  3. מוסיפים את הברנדי והשקדים הטחונים ומערבבים היטב. מצננים במקרר עד שהתערובת מתקשה (כשעתיים) או במקפיא (כ‭30-‬ דקות).
  4. מנפים את הקקאו לקערית עמוקה. משמנים מעט את הידיים וצרים מהתערובת שהתקשתה כדורים בגודל אגוז. טובלים כל כדור בקקאו ומניחים בעטרות נייר.
  5. מאחסנים במקרר או במקפיא עד להגשה.

 

חזור למעלה
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איילת בן יוסף
לא חייבת קמח. עוגת שוקולד
צילום: איילת בן יוסף
מככב במתכוני החג. קוקוס
מילאו כיסי. אגוזים
מומלצים