שתף קטע נבחר

איך לגרום לילדים לאכול ירקות - הפתרונות שלכם

בכתבה "איך לגרום לילדים לאכול ירקות", ניסינו לעזור לכם לשכנע אותם להכניס גם מזון בריא לפה. התגובות ששלחתם הוכיחו לנו, ש"עלינו" על תופעה שחייבים לפתור. הנה חלק מהעצות מצוינות שאתם הצעתם בטוקבקים. יש לכם עוד עצות? לילדים שלכם יש עצה טובה? כתבו לנו, כי אנחנו מפרסמים, וכולם קוראים ומרוויחים

בכתבה "איך לגרום לילדים לאכול ירקות",  ניסינו לעזור לכם לשכנע אותם להכניס גם מזון בריא לפה. וכמה טוב שיש טוקבקים, כדי לשמוע עוד רעיונות מהורים אחרים.

 

  • ע.נ. מדרום הארץ ממליץ לחבר אותם לטבע: "לצאת קצת למרחבים, להסתובב ליד שדות חקלאיים, להסביר מהו אוכל ומאיפה זה מגיע, את המשמעות של העבודה הקשה של החקלאים (או בעצם, התאילנדים?) ולהבין עד כמה מבורכת האדמה שלנו בכל טוב. בעיניי גם אין צורך להזכיר כל הזמן שצריך לאכול מזה. הילדים של היום הם חכמים ופקחים מספיק כדי להבין זאת בעצמם".

 

  • תנו לילדים, כמו לירקות, לגדול בשקט, מבקשת איריסה ומציעה: "לא להכריח, בלי אינדוקטרינציה ועינויי ברוקולי בכוח או כמאמר הגשש החיור ירצו יאכלו לא ירצו לא יאכלו. אף פעם לא עשיתי מאוכל מאבקים, כל פעם הכנתי משהו אחר ושילבתי ירקות במאכלים לבחירת הילד שלי. כל פעם נוסף ירק אחר שפעם הוא לא אהב. עכשיו הוא והפטריות זה צמד בלתי נפרד..."

 

  • טריק מדליק של ארמונד: לטבול פירות ואפילו ירקות במטבל שוקולד. "בשבילם זה ממש ממתק ואני מרוצה".

 

  • הפתרון של יויו מרעננה מקסים במיוחד: "הבאתי אדנית עם שתילי עגבנייה (ניתן להשיג בכל משתלה). האדנית הייתה באחריות בני שטיפל וטיפח את הצמחים. כעבור 60 יום החל לקטוף עגבניות שרי משגעות, לא עמד בפיתוי וחיסל אותן עוד לפני שהגיע לשולחן. מאז אנו מגדלים ירקות באדניות ללא כימיקלים ובהנאה מרובה. מומלץ לכולם גם לדרי בתים משותפים".

 

  • תראו מה כתבה לנו אביגיל. כמה פשוט, ככה מוצלח: "אני שמה לילדים שלי קערה עם פרוסות מלפפונים גמבות ודברים כאלה ליד המחשב או ליד הטלוויזיה. תאמינו לי, הם יקבלו את זה יותר כנשנוש ולא בתור משהו שחייבים לאכול בלחץ ההורים".

 

  • ירדן רון, מעמוקה, תוקע מזלג או שיפוד בקלח תירס קטן, "ויש לילדי הקטן בן שנה וחצי גם מאכל מזין וגם משחק מסקרן לחשוב ולהתענג עליו". רעיון נחמד, רק שכדאי להיזהר: תירס הוא מסוג המאכלים שעלולים לגרום לחנק בילדים מתחת לגיל ארבע, וחייבים להשגיח עליהם כשהם אוכלים אותו.

 

  • וכך מפנק סבא רפי את נכדיו: "אני נוהג לחתוך ירקות חיים למקלונים שנוח לאחוז, שם אותם בתערובת צבעונית, בכוס, ומניח את הכוס על שולחן בכניסה למטבח. אני לא מבקש מהם לאכול מהירקות. בדרך כלל עלי למלא את הכוס לעתים מזומנות. אמם מתלוננת שהילדים לא אוכלים ירקות, אבל כשאני עושה זאת, הירקות מתחסלים מהר". ואור הציעה לסדר את הירקות בצורת פנים.

 

  • ישנם הורים שדוגלים בעקשנות ובנוקשות. אנחנו מסכימים, אבל סבורים שיש ודאי משפחות להן זה לא מתאים. הטוקבקיסט "חינוך פרוסי" טען ששלושת ילדיו קבלו את המנה העיקרית רק לאחר שסיימו את הסלט. "זה משחק במי ימצמץ ראשון. היום הם חותכים את הסלט בעצמם, מיוזמתם", העיד וגם דרש: "הפסיקו לתת להם ממתקים". הורה קשוח הצטרף לדרישה והתנצל "סליחה על הברוטליות, אבל אפשר כך: לא מכניסים שום דבר לפה חוץ מארוחות. לא רוצים - לא צריך. אחרי טירונות קלה הילדים שלכם יתחילו לאכול ירקות כמו ארנבות מורעבות".

 

  • בכתבה הצענו לכם "לבלף", היו הורים שהסתייגו, ואחרים שהאמינו בכשרות האמצעים. אב או אם שלא הזדהו המליצו "להרגיל אותם לאט. בהתחלה ברמיה קלה אחר כך בשיתוף פעולה - הכניסו ירקות לכול סוגי הקציצות - פטרוזיליה שמיר סלרי בצל שום קישואים וכו'. אחר כך הכינו קציצות ירק . לאט לאט גיליתי לתכשיט שהקציצה שהוא אוהב יש בה ירקות או עשויה רק מירקות. ואז בה שלב החוכמה - כול ירק לחוד והפלא ופלא יש שיתוף פעולה , התכשיט מציע כיצד לתבל את הירקות איך ומה ומעדיף".

 

  • עדי הציעה להכניס ירקות מבושלים לבלנדר ולרסק אותם לעיסה, שאותה אוכלים בתוספת שקדי מרק, כפי שעשתה בילדותה. "היום זה נשמע לי מזעזע, אז זו היתה הדרך היחידה שאכלתי ירקות :)".

 

  • אתי שיתפה בפעילות מדליקה: "בבית הספר שבני לומד עשו שבוע הבריאות כדי לעודד את הילדים לאכול ירקות ופירות, כל יום לבשו חולצה בהתאם לצבע הפרי והירק שהוחלט לאותו היום. מוצלח ביותר".

 

  • אילנית הציעה: "שההורים יאכלו ויספרו כמה זה טעים וכמה זה בריא ואיזה כייף לאכול ירקות ושמרגישים ממש שהם בונים את הגוף ונלחמים בכל מה שרוצה להרוס את הגוף. בלי להציע אפילו לילד ובטח לא להכריח, וכך הוא ירצה לחקות את ההורים ולהיות כמו הגדולים".

 

  • דודי שיפודי (אהבנו את הניק המדליק) מפתח-תקוה, הציע להשקיע ב"גבינת ספיידרמן וסלט יוגיהו שנותנים כוח לשרירים".

 

  • תמר הציעה להוסיף לרוטב בטטה מבושלת ומעוכה שתמתיק ותעשיר את הטעם.

 


טיפ נפלא שעובד תמיד: כשהם באים הביתה, לפני שאתם מגישים את ארוחת הצהריים, הניחו על השולחן צלחת של ירקות חתוכים. הכל ייחטף!

 

  • רעיה יעצה להכין ביחד עם הילדים צלחות עם פירות וירקות חתוכים ולצאת ל"פיקניק" בחצר או בבית.

ועוד רעיון מקסים של רעיה: ליצור "תמונות" על פרוסות לחם מרוחות בגבינה, בעזרת ירקות בצורות ובגדלים שונים ועשבי תיבול. "הם יהיו כל כך גאים ביצירה שיאכלו את הכל", הבטיחה.

 

  • רבים מכם המליצו לתת דוגמה אישית. אלי סיפר כי הוא חותך צלחת פירות צבעונית ומושכת בסוף כל ארוחה משפחתית. אמא שעברה למזון בריא מהצפון תיארה כיצד הסבירה לילדיה "מה משמעות הכנסת אוכל זבל לגוף, מה זה ויטמינים, למה חשוב לאכול גם דברים מזינים. יש להם שכל וזה חודר!".

 

  • אמא צמחונית שיתפה את כולנו כיצד בן זוגה הציע "מתוך ייאוש לשלם לו על כל מנה של ירקות ירוקים חצי שקל. הוא צייר טבלה ותלה אותה על הקיר מעל שולחן האוכל, ומאז הילד אוכל יופי וחוסך בשביל סט של לגו. זה אולי לא חינוכי אבל לפחות הילד אוכל".

 

המומחים שלנו עונים לכם

 

אבל היו גם קולות אחרים, של מצוקה וייאוש. וכך כתבה מיכל מהמרכז: "אין כל סיכוי לשכנע את בתי לאכול אפילו פרט אחד מתוך הרשימה שהצעתם. מניסיוני, סקרנות ופתיחות לאוכל זה מולד ואין הרבה מה לעשות ולראייה הגדול שלי אכל ואוכל הכל והקטנה שום דבר - אותו בית אותם הורים".

 

"האם פתיחות לאוכל היא עניין מולד או נרכש?", שאלנו את טובה קראוזה, הדיאטנית שלנו בלאשה, וזו תשובתה:

 

"לילדים יש דחף מולד להתפתח ולהתנסות במזונות חדשים, אבל דרושים עד 20 ניסיונות כדי שילדים יסכימו לאכול מזון חדש. בפעמים הראשונות הם עלולים לסרב לו או לטעום ולירוק החוצה. במקום לוותר, עדיף להנהיג ארוחות מסודרות ולהגיש מאכלים מוכרים בצד חדשים. להבהיר לילדים שהם יכולים לאכול מה שירצו מכל מה שמוגש. כך נעביר להם את האחריות, ומסר של אמון ועצמאות. וכך, בסבלנות, גם אם זה ייקח כמה חודשים, נצליח להרחיב את המגוון. מי שמתייאש, עלול להחמיץ הזדמנות פז, לכן לא כדאי להתעצל, כי כולנו יודעים שהורות היא עבודה קשה וכולנו יודעים שהיא משתלמת".

 

אילנה מאפרת סיפרה, כי למרות שהיא, בעלה ובתה הבכורה אוכלים ירקות ופירות בשפע "שני הקטנים מסרבים לגעת בכל תוקף. אם למישהו יש עצות מעשיות לגבי מקרים "קשים" כאלה אשמח לדעת. אני מוכנה גם לשקול טיפול פרה-רפואי".

 

האם יש לרפואה האלטרנטיבית מה להציע? שאלנו את ליאורה חוברה, דיאטנית קלינית ומטפלת בתזונה סינית ובצמחי מרפא, והמומחית שלנו בלאשה לענייני תזונה ברוח אלטרנטיבית:

 

"הרפואה הסינית ממליצה לחשוף ילדים בהדרגה רבה למזונות חדשים במחצית השנה הראשונה לחיים. כשמדובר בילדים יותר גדולים, כדאי לשקול טיפול הומיאופתי או אבחון סיני ובעקבות כך טיפול בדיקור או בצמחי מרפא. ברפואה המשלימה הגישה הוליסטית ולכן, לא מטפלים בסימפטום עצמו (אי אכילת ירקות ופירות) אלא מנסים להתחקות אחרי שורש הבעיה, לברר מהי הסיבה פנימית אמיתית לכך שהילד לא אוכל ירקות ופירות. וכמובן, מנסים לעורר נכונות מצד הילד לבחון סוגים חדשים של מזונות ואולי אף להשפיע על הטעמים שהוא חש. במקביל, כדאי לבדוק אם הילד אינו סובל מחסרים תזונתיים. על פי הרפואה המערבית, למשל, מחסור בברזל גורם לחוסר תאבון ולכם פוגע באכילה של סוגים רבים של מאכלים, והראשונים עליהם הילדים יוותרו הם הירקות והפירות".

 

 

"למה אף אחד לא מייעץ מה לעשות עם ילד עקשן כמו פרד שלא מוכן לנסות לאכול שום דבר בשום צורה גיאומטרית ובשום מרקם למעט מעדני חלב, לחם ושניצל ולא יעזור בית דין?", שאלה אותנו אורלי, ועל כך אענה אני, מניסיוני ככתבת הבריאות של לאשה:

 

"כשילד נצמד לשלושה סוגי מזון ולא מוכן אפילו לנסות אחרים, זו בעיה שכדאי לברר בצורה מקיפה. ייתכן שהילד מנהל אתכם מאבקי כוחות (מומלץ לפנות לפסיכולוג שמתמחה בבעיות התנהגות אצל ילדים), ייתכן שמתפתחת הפרעת אכילה (וצריך להתייעץ עם דיאטנית או פסיכיאטרית שמתמחות בנושא) ואולי יש לו ליקוי בויסות החושי, שמתבטא בעיוותים בחוש הטעם והריח, או בתחושתיות בפה, ואלה גורמים לו להעדיף מגוון מצומצם של מאכלים. מדובר בבעיה התפתחותית, נורמטיבית ופתירה, שמטופלת במכונים להתפתחות הילד. כצעד ראשון, אני ממליצה להיפגש עם דיאטנית או רופא ילדים, שיודעים להקשיב ושמייעצים בגובה העיניים. הם כבר ידעו להפנות הלאה. נסו לתאר בפניהם את סוגי המזון, התנהגויות שקשורות באוכל, וגם לשים לב אם הילד נמנע ממזונות רק בבית, או גם בגן, אצל חברים,קרובי משפחה וכדומה. שיהיה בהצלחה".

 

גם לכם יש עצות טובות? אולי לילדים שלכם יש רעיונות? בואו לדבר על זה בפורום לאשה

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טיפ נפלא שעובד תמיד. דוגמנית: גוני
צילום: ניר יפה
הדיאטנית הקלינית טובה קראוזה, מומחית לאשה לתזונה
הדיאטנית הקלינית ליאורה חוברה, מומחית לאשה לתזונה סינית
הכותבת, אסנת עופר. כתבת הבריאות של לאשה
צילום: עדי אדר
לאשה בפייסבוק
מומלצים