שתף קטע נבחר

יציאה לחלל

מערכת האנציקלופדיה עונה לשאלות הגולשים

שאלה: כאשר חללית עם אסטרונאוטים יוצאת מהאטמוספירה, האם היא ממשיכה לנוע לטוס במהירות בה יצאה מכדור הארץ, או שמהירותה משתנה? וכיצד אותם אסטרונאוטים יוצאים מחוץ לחללית לתיקונים שונים אם היא טסה במהירויות של מעל 24,000 ק"מ בשעה? איני יכול להבין זאת. 

 

תשובה: לגולשת היקרה שלום. חוק התנועה הראשון של ניוטון קובע כי כל גוף שומר על מהירות תנועתו ועל כיוונה, כל עוד לא פועל עליו כוח שישנה זאת. כשמנועי החללית מפסיקים לפעול, הכוח היחיד הפועל עליה הוא כבידת כדור הארץ, המושכת אותה בחזרה ארצה, כביכול (מלבד זאת קיים חיכוך האוויר, שהוא קלוש מאוד אבל אסור להתעלם ממנו, בייחוד במסלולים נמוכים יחסית, ולכן מופעלים מדי פעם מנועי החללית לביצוע תיקונים). המהירות המוענקת לחללית מחושבת כך ששילובה עם משיכת הכבידה יביאו לתנועת החללית במסלול מעגלי או אליפטי סביב כדור הארץ. אם היא מיועדת להגיע למקומות אחרים במערכת השמש, נותנים לה מהירות גבוהה יותר. 

 

כשאסטרונאוט יוצא מהחללית המצויה במסלול, חל עליו החוק הראשון כפי שהוא חל על החללית עצמה: הוא ממשיך לנוע במהירות שהיתה לו, ולכן אין לו מהירות ביחס לחללית – גם כאשר הוא אינו מחובר אליה ב"חבל שורר" מטעמי בטיחות. 

 

תארי לעצמך אדם יושב במכונית שנעה במהירות של 100 קמ"ש, ומחליט פתאום לפתוח את הדלת ולצאת החוצה. גם עליו יפעלו הכוחות המתוארים לעיל. חיכוך האוויר יהיה הפעם משמעותי מאוד. האיש ימשיך לנוע במהירות 100 קמ"ש קדימה, שתלך ותפחת עקב התנגדות האוויר – אבל לא בהרבה, בגלל משך הזמן הקצר. בה בעת, הכבידה תמשוך אותו למטה, ולכן הוא יפגע בקרקע במהירות גבוהה מאוד. וזו כנראה הסיבה לכך שאנשים אינם נוהגים בדרך כלל לצאת ממכוניות דוהרות.

 

למאגר התשובות - לחצו כאן . 

 


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים