שתף קטע נבחר

הורים ביקנעם: קו חשמל מסכן את ילדינו בגן

הורים מגני ילדים ביקנעם מאיימים להשבית את הלימודים לאחר פסח, אם לא תעתיק חברת החשמל קו מתח גבוה העובר במקום ומסכן חיים, לטענתם. אצל אחד הילדים התגלה לאחרונה גידול במוח והוריו משוכנעים כי הגורם לכך הוא קו המתח. בחברת החשמל טוענים כי הקרינה עומדת בתקן, למרות שכל הבדיקות מצביעות אחרת

לפני כחודש וחצי שב מהגן הילד טל מלכה, בן 5 מיקנעם, וסיפר: "כואבת לי האוזן". זמן קצר לאחר מכן הבחינה אמו קרן כי הוא מפרכס, והזעיקה אמבולנס. בבית החולים נאמר להם כי מדובר בחום גבוה, אולם ההורים התעקשו לבצע בדיקת סי.טי., שהעלתה כי לטל יש גידול במוח.

 

"חשבתי שהעולם חרב עלי. הרגשתי שאני הולכת למות", אומרת האם קרן. ד"ר יוסף גילבורד מביה"ח רמב"ם בחיפה, שניתח את טל, העריך שהגידול היה "בן שנה לפחות". הוא היה ממאיר, אך ברמה מינורית, ולכן טל אינו נדרש לטיפולים והקרנות. אבל כעת הגיע שלב השאלות של ההורים: כיצד לקה הילד בגידול סרטני? את התשובות הם טוענים כי מצאו בגן של הילד - שמעליו עובר קו מתח עליון של חברת החשמל.


קרן וטל, ליד קו המתח הגבוה (צילום: חגי אהרון)

 

הוריו של טל, שהתוודעו לנושא הקרינה רק לאחר שיצאו מבית החולים, משוכנעים כי בנם חלה כתוצאה מרמת הקרינה הגבוהה הקיימת בגן. "התחלנו לבדוק את הנושא ולפתע התברר לנו שרמת הקרינה נבדקה בעבר ושיש תכתובת ארוכת שנים בין ראש העיר למשרד התשתיות ולחברת החשמל - אך עד כה, על אף שמדובר בבריאות של ילדינו, דבר לא נעשה".

 

המנתח של טל, ד"ר גילבורד, מתקשה להכריע בסוגייה: "אני לא יכול לקבוע במובהקות שהגידול נגרם כתוצאה מהקרינה - אך אני גם לא יכול לומר שהוא לא נגרם כתוצאה מכך. בספרות הרפואית אין לכך מספיק הוכחות".

 

הקו המסוכן שלא זז

זהו למעשה סיפורו של קו מתח 161 של חברת החשמל, שעובר בסמיכות לגני ילדים ביקנעם ומשמש מקור לחשש ודאגה של עשרות הורים. זהו קו מתח ארצי, באורך של 6 ק"מ, שמספק חשמל לאזור גדול. בבדיקות רמת קרינה שבוצעו במקום בעבר הומלץ על ביצוע פעולה דחופה - אך הנושא תקוע בין לשכת ראש העיר, החוזרת ומעלה את הנושא כבר עשר שנים, לבין חברת החשמל - הטוענת כי העתקת הקו תעלה מיליוני שקלים ואין זה מתפקידה לעשות כן.

 

ההורים, בתגובה, מאיימים כעת להשבית את הגנים: ביום חמישי האחרון התקיימה בגן "צאלון" (הגן של הילד טל מלכה) אסיפת הורים, בה נטלו חלק גם הורים מגן "צאלון" הסמוך. באסיפה נקבע כי במידה והקו לא יועתק ממקומו או שיימצא לגן מבנה חלופי - ההורים לא ישלחו את הילדים לגן לאחר חופשת הפסח.

 

סימון אלפסי, ראש עיריית יקנעם ב-19 השנים האחרונות, מכיר את נושא קו מתח עליון 161 מקרוב, במשרדו שוכב קלסר עב כרס ובו התכתבויות שהחלו כבר לפני עשר שנים. כך למשל, במכתב שנשלח לחברת החשמל בדצמבר 2005 נכתב: "על פי בדיקות שנערכו ע"י גורמים מקצועיים נמצא כי רמת הקרינה בקרבת קו מתח גבוה ליד גני הילדים ברחוב מיצר הינה בשיעור של כ 10 מיליגאוס. מדובר ברמת קרינה גבוהה מן המקובל. איננו מוכנים להשלים עם החשיפה של ציבור התושבים, ובמיוחד אוכלוסיית הילדים בגני ילדים, לרמת מיליגאוס אשר גבוהה מן המומלץ על ידי ארגוני הבריאות ואשר מוכרת כגורם אפשרי לסרטן". במכתב אחר, שנשלח בפברואר 2004, נכתב "אל לכם בשום אופן לסכן את בריאותם של ילדינו או לשקול כנגד איכות חייהם שיקולים כספיים".

 

יש לציין כי הארגון הבינלאומי לחקר הסרטן קבע כי חשיפה לאורך זמן לשדה מגנטי העולה על 2 מיליגאוס הינם גורם אפשרי לסרטן. עוד קבע הארגון כי על סמך מחקרים חשיפה לשדה מגנטי של 3-4 מיליגאוס גורמת לפי שניים מקרי לוקמיה בילדים. ומה הקרינה בגנים? בבדיקות שנערכו בעבר הן על ידי המשרד לאיכות הסביבה והן על ידי בודק פרטי מטעם חברת מיקרוטסט נמצא כי בתוך הגן רמת הקרינה נעה בין 3-4.8 מיליגאוס ובחצר הגן נמצאו נתוני קרינה של 7-8.5 מיליגאוס. בבדיקה אחרת הגיעה רמת הקרינה בחצר עד ל 10.87 מיליגאוס.

 

חברת החשמל: לא נממן העתקת הקו

אלפסי מספר כי נפגש כמה פעמים עם שרי התשתיות השונים ובכל פעם עלה הנושא מחדש. בסיכום הפגישה האחרונה נקבע: "יש לפעול להעתקת קו המתח הגבוה העובר בסמיכות לבתי המגורים בישוב ולגני הילדים".

 

בחברת החשמל טוענים מנגד כי הקרינה הקיימת עומדת בהמלצות ועדת המומחים של המשרד לאיכות הסביבה וכי נושא העתקת הקו אינו חל עליה,

מאחר וקווי המתח הונחו במקום לפני בניית הגנים. "עלות הטיית קו חשמל מתח עליון הנה בין 9-18 מיליון שקלים... יש להבהיר שמשרדנו אינו מממן העבודות הנ"ל", נכתב במכתב שנשלח לאלפסי מטעם משרד התשתיות הלאומיות.

 

"חובתה של מדינת ישראל לדאוג לאזרחיה. במקום לפתור את הנושא הם מגלגלים את זה לפתחי", טוען אלפסי. "גם אם לא יקבעו בוודאות שהילד חלה כתוצאה מהקרינה, החרדה בה נמצאת המשפחה והחרדה בה נמצאים הורים נוספים זה בפירוש מספיק כדי שמשהו כאן סוף סוף יתעורר".

 

"הבעיה היא שאין במדינת ישראל תקנים בחוק. על סמך ההמלצות הקיימות אין הצדקה שתהיה קרינה כזו בגן ילדים, על פי ההמלצות הקיימות כיום לא היו מאפשרים לבנות גן במקום שסמוך כל כך לקו מתח עליון הפולט קרינה ברמה כזו", אומר ל-ynet ד"ר סטיליאן גלברג, ראש אגף רעש וקרינה במשרד לאיכות הסביבה. "אם את שואלת אותי אם הייתי שולח את הילד לגן - התשובה היא לא. אם יש בקרבת מקום גן עם רמת חשיפה יותר נמוכה, הייתי מעביר את הילד שלי לשם"

 

לדבריו, יש להתקין מערכת שתנטרל את השדה המגנטי ובנוסף לפנות דרך מנהל החשמל במשרד התשתיות ולהורות על הורדת מתח הזרם בקו, עד להתקנת המערכת. אלא שבינתיים הקו ממשיך להזרים חשמל במתח גבוה - ואיש לא מרחם, כנראה, על ילדי הגן.

 

תגובות 

דוברת חברת החשמל באזור, אורנה וגמן, מסרה בתגובה: "חברת החשמל מקימה את כל מתקניה בהתאם לחוק, ועומדת בתקינה הסביבתית הקיימת. קו המתח העליון נבנה בזמנו בתיאום עם כל הגורמים הרלבנטים, לרבות המועצה המקומית דאז, יקנעם, לפני הרחבת הבנייה באזור. בהתאם להמלצות ועדת המומחים שמונתה לימים על ידי המשרד להגנת הסביבה, בנושא השדה המגנטי, ערך הסף היחידי שיחול בארץ הוא 1,000 מיליגאוס וזאת על בסיס ארגון הבריאות העולמי.

 

"בנוסף, הוועדה המליצה ליישם את עקרון הזהירות המונעת וקבעה כללים ואמצעים ליישום המדיניות במתקנים חדשים.

לגבי מתקנים קיימים, המליצה הוועדה שיטופלו בהדרגה באמצעים סבירים ומקובלים כדי להביא את רמות השדה המגנטי מהם לאלו שנובעות מהמתקנים החדשים שייבנו בהתאם לכללים החדשים. נכון להיום, לא מתחייבת פעילות כלשהי נוספת בקו זה".

 

ממשרד התשתיות הלאומיות נמסר בתגובה כי "הקו הקיים ביקנעם עומד בהמלצות ועדת המומחים ממרס 2005, אשר המליצה על עקרון הזהירות. רמת הקרינה אינה עולה על הערכים שנקבעו בוועדה, מה גם שקו המתח העליון נבנה בתיאום עם כלל הגורמים הרלוונטיים - לרבות עם עיריית יקנעם (אז המועצה המקומית)".

 

המידע הראשוני הגיע באימייל האדום


פורסם לראשונה 25/03/2007 17:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קו המתח ליד הגנים
צילום: חגי אהרון
קרן מלכה ובנה טל. הגידול הוסר
צילום: חגי אהרון
הקו מעל הגן
צילום: חגי אהרון
מומלצים