שתף קטע נבחר

 

מדריך: כך תעברו את הפסח בלי עצירות או צרבת

שפע המצות, היין המתוק והבשר על האש אמנם מוסיפים לרוח החג החגיגית אבל מקשים על פעולה תקינה של מערכת העיכול. כדי להמנע מכאבי בטן והפרעות בקיבה, קבלו טיפים קלים ליישום, שיעזרו להעביר את החג ללא סבל מיותר

פסח אינו חג טוב לבעלי קיבה רגישה. גם אחרי שעברנו את ארוחת החג הגדולה, הארוכה והעשירה, עדיין נותרנו עם שבוע שלם שכולו מצה. והמצה היבשושית אינה מיטיבה, בלשון המעטה, עם מערכת העיכול.

 

יש שמחכים כל השנה כדי להעלות מצות על השולחן, אבל הרוב יודו - מצה של פסח אינה עניין קל. בגלל היובש, נוטות המצות לספוח נוזלים בקיבה ובכך לגרום לעצירות. מרכיבי המצה מונעים תהליך עיכול נכון והרמוני, והתוצאה היא גזים וכאבי בטן.

 

בעיה נוספת שקשורה במצות היא היעדר תחושת השובע שמתקבלת כשאוכלים לחם. כתוצאה מכך, קיימת נטיה לאכול מצות באופן מופרז ובלתי מבוקר, דבר שרק מגביר את הצרות האמורות. המרקם הדחוס של המצה בוודאי אינו משפר את המצב, ולא לחינם נחשב דבר המאפה הכשר הזה למכה ה-11 של חג הפסח.


נוטה לספוח נוזלים. המצה                                           (צילום: סי די בנק)

 

ועוד לא דיברנו על האוכל הכבד, עוגיות הקוקוס והבוטנים שמשמשות כממתק הרשמי בחג, היין המתוק והבשר "על האש" אותו צולים המוני בית ישראל בטיולים ובפיקניקים במהלך חול המועד. על כן אין להתפלא שכאבי בטן, עצירות, גזים ועוד צרות שמגיעות משיפולי הבטן, מאפיינות גם הן את חג המצות.

 

על מנת להקל על מערכת העיכול ולהביא מעט מזור לבטן, הנה צרור עצות לעיכול טוב ונכון.

 

  • שתיה. בפסח חשוב מאד לשתות, והרבה. לא רק בגלל הקיץ שמתקרב, אלא בעיקר כדי להקל על תהליך העיכול ועל ספיגת המזון. לכן מומלץ לפתוח כל ארוחה בשתיית שתי כוסות מים. ביחס למצות, מומלץ ללגום שתי כוסות מים על כל מצה.

 

  • ירק. יש להרבות באכילת ירקות ומומלץ לשלבם בכל ארוחה. נוכחות הירקות תורמת ליצירת לחות בתוך מערכת העיכול ולהזנה של משק הנוזלים בגוף.

 

  • שמן טוב. מומלץ להוסיף למזון שמן זית על מנת ליצור לחלוח ורטיבות שיסייעו לתנועת המזון במעיים. ככלל, רצוי לשתות בכל בוקר כף שמן זית עם כמה טיפות לימון. הטעם החמוץ של הלימון מאפיין את עונת האביב, והחמיצות תורמת לתנועתיות ופריסטלטיקה בתוך הגוף.


ידידתה הטובה של הדיאטה. חסה                            (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

  • תה צמחים. לאחר ארוחה לגמו בנחת כוס תה צמחים שיסייע בעיכול. תה שומר או קמומיל יעשו את העבודה (השומר סופח גזים היטב), וכך גם נענע, קימל ומרוה. גם כל תה ירוק יהיה טוב. במזרח הרחוק נהוג ללות את הארוחה בשתיית תה, ולא להסתפק בספל אחד לאחר האוכל. כדאי לחלוט בכל פעם עשב אחד, ומומלץ לא לערבב בין סוגי העלים. 

 

  • שזיף הפלא. אכלו שזיף מיובש, תרופת פלא נגד עצירות. וסבתא ממליצה להשרות את השזיף במים ללילה (או למספר שעות לפני הארוחה), ולשתות את המים, שעם הזמן יהפכו לשחורים.

 

  • פרוביוטי. ניתן, ואף רצוי, לשלב בתפריט היומי מוצרי חלב פרוביוטיים כגון יוגורט ביו או משקה חלב עשיר בחיידקים ידידותיים למערכת העיכול.

 

  • עוד מחליקי עיכול. גם סלק מבושל, מיץ סלק, כף שמן זית, זרעי פשתן טחונים, אגוזים ושקדים יעזרו לבטן דואבת. 

 

  • חמוץ. המעיטו באכילת מזון היוצר חומציות ושגורם לצרבת. אין הכוונה בהכרח ללימון, אלא גם לתרד, ארטישוק, כרוב, חזרת וכמובן ירקות מוחמצים. השתדלו שמזון בעל רמת חומציות גבוהה יהיה לא יותר מ-20% מסך כמות האוכל.


חזה עוף ופרגיות עדיפות על קבב והמבורגר                    (צילום: ירון ברנר) 

 

  • על האש. מנגל בוער ועשן מיתמר אין פירושו בשר בלבד. גוונו את התפריט עם פלפלים קלויים, עגבניות ובצלים על השיפוד, חציל חרוך, גמבה על הגריל. כשמגיע תור הבשר, העדיפו בשר רזה, כמו סינטה, פרגית דלת שומן וכמובן חזה עוף, במקום בשרים מוכנים-קפואים, נקניקיות, המבורגר, קבב ודומיהם. ואם כבר יצאתם מהבית לטבע - הקפידו להתנועע ולהסתובב קצת ברגל.

 

הפרד ומשול

לפחות במשך החג, הפרידו ככל שניתן בין חלבונים ופחמימות. כל אחד מאבות המזון "מפעיל" סוג שונה ממיצי הקיבה ונוזלי העיכול, וכדי להקל על הפעולה במעיים מומלץ לא לערבב ביניהם. למי שיש רגישות לפחמימות המתבטאת בהשמנה או בטן נפוחה מומלץ להעדיף את הארוחה החלבונית.

 

ארוחה חמה על בסיס חלבונים יכולה לכלול מרק (אם מוסיפים קניידלך אז לא יותר מכדור אחד), ובשר עם ירקות מבושלים למנה עיקרית. בארוחה על בסיס פחמימות החליפו את הבשר בתוספת אורז, תפוח אדמה מבושל או אפוי, וירקות מבושלים.


הימנעו, ותחסכו מעצמכם צרבת מיותרת                   (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

כיצד להימנע מצרבת

אחת הרעות החולות של עיכול לא מוצלח היא הצרבת. הגורם העיקרי לצרבת הוא תפקוד לקוי של הסוגר התחתון בוושט, המשמש כשסתום בין הקיבה לוושט ומונע מתוכן הקיבה לעלות בחזרה. להלן מספר המלצות כיצד להימנע מהצרה הצרורה והצורבת.

 

  • על אף שמדובר בפסח, המנעו מאלכוהול. האלכוהול גורם להתרופפות סוגר הוושט התחתון ולהחמרת הרפלקס שמחזיר את תוכן הקיבה לוושט. גם מזון שומני ומטוגן, קפאין ושוקולד תורמים תרומה להתרופפות סוגר הוושט התחתון.

 

  • הימנעו ממשקאות מוגזים. משקאות אלה מגבירים גיהוקים ומעוררים את הרפלקס. 

 

  • הקפידו על ייצור רוק, לשם שטיפת הוושט. לשם כך ניתן להשתמש בטבליות מציצה או ללעוס מסטיק, וכמובן לשתות הרבה.

 

  • אל תאכלו את ארוחת הערב סמוך לשעת השינה. שכיבה מיד אחרי אכילה יכולה להחמיר את הרפלוקס.

 

עזרה מבחוץ - תכשירים

חברות התרופות לא משאירות את הסועדים לחסדי שמיים, והמדפים בבתי המרקחת עמוסים בתכשירים שיעזרו בעיכול טוב וקל. שניים מהם נחתו על המדפים לכבוד החג.

 

  • קרבוסינזין הוא תכשיר הומיאופתי תוצרת חברת בוארון מצרפת המיועד לטיפול והקלה במקרה של גזים, צרבות, עייפות לאחר האוכל, חמרמורת (האנג-אובר) ועוד. אין הגבלה לשימוש בתרופה, לרבות קשישים, נשים הרות ומיניקות, ילדים ועוד. מחיר מומלץ לצרכן - 52 שקלים לאריזה המכילה 60 טבליות.

 

  • חברת פריגו-אגיס משווקת את 'פינק ביסמוט', תרופה לטיפול ולהקלה על מערכת העיכול במקרים של שלשול, בחילה, גזים, קלקול קיבה, כאבי בטן, צרבת ועוד. 'פינק ביסמוט' מכיל חומר פעיל היחיד המאושר על ידי משרד הבריאות לשימוש בתינוקות וילדים מגיל 3 בטיפול בכאבי בטן ושלשולים. התרופה משווקת בטבליות לעיסה לילדים מגיל 9 ומעלה ולמבוגרים, או בתרחיף לילדים מגיל 3. אריזה אחת של טבליות הלעיסה מכילה 30 טבליות במחיר 39.95 שקלים. אריזה אחת של תרחיף מכילה 237 מ"ל ומגיע עם כוסית מדידה לשימוש. המחיר: 38.85 שקלים.  

 

  • אומפרדקס Z של "דקסון" מונעת הזרקת חומצה לקיבה, דבר שהופך לצרבת. התרופה נמכרת ללא צורך במרשם רופא.

 

סייעו בהכנת הכתבה: ד"ר מנחם מושקוביץ, גסטרואנטרולוג בכיר בבית החולים איכילוב. קרן בית און, מרכז מזרח–מערב. ד"ר נאווה בויום, נטורופתית. עדינה בכר, דיאטנית קלינית של דרך חיים מקבוצת שירותי בריאות כללית. מירית קרקבוסקי, דיאטנית קלינית, אסותא. איילת בירן, דיאטנית קלינית מביה"ס לרפואה משלימה של האוניברסיטה הפתוחה ומכבי טבעי. ליאת הלפרט, דיאטנית קלינית.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
מצה. כשרה אך קשה לעיכול
צילום: סי די בנק
אומפרדקס Z. נגד צרבת
פינק ביסמוט. מקל על מערכת העיכול
ד"ר רק שאלה
מומלצים