שתף קטע נבחר

וינוגרד לבג"ץ: תנו עוד זמן; הורים שכולים: אולמרט מושך בחוטים

חברי ועדת וינוגרד מבקשים מבג"ץ עוד זמן, בטרם פרסום העדויות המרכזיות. במכתב נרגש לשופט בדימוס, כותבת קבוצת משפחות שכולות: אם אין בכוונתך לעמוד בצו בית-המשפט ולפרסם את העדויות - התפטר לאלתר. חבר הפורום ל-ynet: מעט השמחה שעוד הייתה אמורה להיות בשולחן הפסח נמוגה

ועדת וינוגרד מבקשת היום (א') רשמית מבג"ץ לדחות את פרסום עדויותיהם של ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל. הנימוק: "הוועדה הגיעה למסקנה כי עליה לבחון מחדש, באופן יסודי, את גישתה והיערכותה בסוגיית הפרסומים של תמלילי העדויות, אשר ניתנו בפניה בדלתיים סגורות". ההחלטה בעניין צפויה להתקבל במהלך היממה הקרובה.

 

"כפי שהוסבר בהודעה שהוגשה היום לבג"ץ", כותבת הוועדה בהודעתה הרשמית לתקשורת, "הסוגייה מעוררת בעיות עובדתיות, משפטיות וחוקתיות לא פשוטות, והוועדה אינה יכולה להיפנות כרגע לעסוק בהן בשל רצונה להשלים במועד את כתיבת הדו"ח החלקי. אשר על כן ביקשה הוועדה מבית-המשפט לדחות את המשך הדיון בעתירה עד לאחר שתקיים דיון מקיף בסוגיות הקשורות לפרסום תמלילי העדויות שניתנו בפניה בדלתיים סגורות. הוועדה תקיים את דיוניה כאמור, ותודיע את עמדתה לבית-המשפט, סמוך ככל האפשר לאחר מועד הגשתו של הדו"ח החלקי". 

 

הדו"ח החלקי, מזכירה הוועדה - שכבר הוטחו בה האשמות בדבר ביזוי בית-המשפט - צפוי להיות מוגש בסוף חודש אפריל. אבל לא לכולם יש סבלנות להמתין עד אז: קבוצת משפחות שכולות, המאגדת יותר מ-20 משפחות שאיבדו את יקיריהם במלחמת לבנון השנייה, מותחת ביקורת חריפה על הוועדה. הקבוצה ניסחה מכתב מחאה נוקב בסוגייה - אותו התלבטה למי בכלל יש טעם לשלוח.

 

"תלויים בחסדי ראש ממשלה ציני"

"לצערנו", כותבים ההורים השכולים, "בבואנו לכתוב מכתב זה הבוקר, לא ידענו למי להפנותו: לראש הממשלה, שקרא לוועדת וינוגרד להפר החלטת בית-משפט ולא לפרסם עדויות מהמלחמה? לשר הביטחון, שהודיע כי יפרוש מתפקידו אבל רק בעוד חודשיים? לרמטכ"ל שהתפטר? למבקר המדינה, שמסוכסך עם ראש הממשלה? לבית-המשפט, שחייב את הוועדה לחשוף את הפרוטוקולים של המלחמה אך הדבר לא נעשה? למי הורים, שאיבדו את היקר להם מכל, צריכים להפנות את כאבם, במדינה שכל סממני מנהיגותה מתפרקים יום אחרי יום?"

 

"לבסוף החלטנו לפנות אליך, כבוד השופט וינוגרד", ממשיכים ההורים. "הלא התרענו בפניך, הלא הפגנו מול ביתך, הלא קראנו לך בכל כוחותינו: אתה חבר בוועדה מטעם, המביישת את פועלך ואת מעשיך בכל חייך עד לימים אלה. מדוע מגיע לנו, לאחר כל מה שעברנו, להיות תלויים בחסדי ראש ממשלה ושר ביטחון ציניים, חסרי אחריות לאומית, שמתעסקים כל היום בדרכים לשפר את ה'פופולריות' שלהם? אולי העדויות שלהם לא 'פופולריות', כמאמר ראש הממשלה, אבל הן חשובות ביותר להשבת האמון הציבורי במוסדות המשפט והמדינה כולה, וקריטיים לחשיפת האמת מאחורי מה שקרה בקיץ".  

 

ההורים ממשיכים וכותבים לשופט וינוגרד: "אם אין בכוונתך לעמוד בצו בית משפט זה - אנו קוראים לך להתפטר עוד הבוקר מוועדה זו, כדי לאפשר להקים ועדת חקירה ממלכתית ולאפשר למנהיגות חסרת הבושה הזאת לפנות את מקומה. ערב חג הפסח, אנו מבקשים לצאת לחירות ממנהיגות הכישלון, החובבנות והאטימות הזאת".  

 

"הייתה דרושה ועדה ממלכתית"

ישראל קלאוזנר, חבר קבוצת המשפחות השכולות, אמר ל-ynet: "מיום הקמת הוועדה ולאורך כל הדרך לא האמנו שהוועדה תהיה מסוגלת לתפקד ללא משוא פנים, היות וראש הממשלה מינה אותה ויש לה מחויבות אליו. ואם חשבנו שהיא תתעלה מעל לעצמה - קמנו הבוקר והתבדנו. נוכחנו לדעת שראש הממשלה מושך בחוטים בתוך הוועדה, להפתעתנו ולדאבוננו, וחבריה נכנעו ללחצים. אם חשבנו שאת חג הפסח נחגוג על אף הקשיים והחוסר שיש לנו בבן ליד שולחן הפסח, נוכחנו לדעת כי המצב עוד יותר קשה. מעט השמחה שאמורה להיות בשולחן נמוגה עם אותה החלטה לדחות את הפרסומים של הפרוטוקולים".

 

ד"ר סוזי נבות, מומחית למשפט חוקתי מהמכללה למנהל אמרה בהקשר זה כי יש לזכור שכבר בתחילת דרכה זכתה ועדת וינוגרד לביקורת בשל העובדה שהיא מונתה גם על ידי מי שהוא מושא חקירותיה. "חבל שהוועדה לא ראתה עצמה כאילו היא ועדת חקירה ממלכתית לכל דבר ועניין, ולא אימצה לעצמה את הכללים של ועדת חקירה ממלכתית. היא הייתה אמורה להיות ערה לחובת השקיפות שמוטלת עליה, אך נמנעה מלקיים דיונים בפומבי.

 

"אי פרסום הפרוטוקולים לפי הנחיית בג"ץ עלול להתפרש בטעות ככניעה ללחצים. נדמה שעל הוועדה לשקול לא רק האם יש 'ודאות קרובה לפגיעה קשה וחמורה בביטחון המדינה', אלא גם האם במהלכיה יש ודאות קרובה לפגיעה קשה באימון הציבור בוועדה עצמה".


פורסם לראשונה 01/04/2007 10:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניב קלדרון
מבקש זמן: אליהו וינוגרד
צילום: ניב קלדרון
יוצאים מלבנון. שלב התחקירים
צילום: רויטרס
מומלצים