שתף קטע נבחר

עצמאות? מיליוני עבדים מודרנים חולמים על חופש

לפי ההערכות, חירותם של 27 מיליון ילדים, נשים וגברים בעולם נשללה מהם; עשרה מיליון נשים וילדים לכודים בתעשיית המין הגלובלית; כ-218 מיליון ילדים משמשים ככוח עבודה זול בעולם; ואזרחיהן של 127 מדינות נסחרים בתעשיית העבדות המודרנית. הרשו לנו לחבל בחגיגות העצמאות תשס"ז, ולהזכיר שכיום ישנם יותר עבדים מאי פעם - לעתים אף במרחק קצר מפתח ביתנו

סחר בבני אדם עבדות מין עבדות ילדים עבדות סמויה 

בעוד אנחנו חוגגים את יום העצמאות ה-59 של מדינת ישראל, עשרות מיליוני בני אדם ברחבי העולם מורשים רק לחלום על חירות אישית. שכן בשנת 2007 העבדות עדיין שרירה וקיימת, וסחר בבני אדם מתקיים גם בראשית המאה ה-21. למרות שהעבדות אסורה על-פי חוק בכל מדינות העולם, כיום ישנם יותר עבדים מאי פעם: חירותם של כ-27 מיליון ילדים, נשים וגברים נשללה מהם, הם אינם מקבלים תשלום עבור עבודתם ונשלטים באמצעים אלימים.

 

ובישראל? רק בחודש אוגוסט האחרון, ועדת החוקה של הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית הצעת חוק כוללת לפיה ייאסר סחר בבני אדם, לרבות סחר בנשים, עבדות וסחר באיברים. לפי ההצעה, העונש על סחר בבני אדם ינוע בין 16 ל-20

שנות מאסר. החידוש העיקרי בחוק, שיזמו חברת הכנסת זהבה גלאון והמפלגות החברות בקואליציה, הוא הרחבת ההגדרה "סחר בבני אדם" גם לעובדים המועסקים בתנאי כפייה.

 

200 שנים עברו מאז שנת 1807, אז רשמה תנועת מתנגדי העבדות ניצחון בעת שבריטניה העבירה ואכפה חוקים למניעתה ברחבי האימפריה. מאז, מדי שנה ה-23 באוגוסט מצוין כיום העבדות הבילאומי. אך מתברר כי גם מקץ שתי מאות, העבדות ממשיכה להתקיים בעולמנו - לעתים אף במרחק קצר מפתח ביתנו.

 


פורסם לראשונה 24/04/2007 11:31

 

סחר בבני אדם

 

"גיוס, העברה, שינוע והסתרה של בני אדם באלימות, איומים או בכל צורה של כפייה, חטיפה, מרמה ושימוש בכוח למטרות ניצול, הכולל ניצול מיני, ניצול לצורכי עבודה או העסקה דמוית עבדות", כך מגדיר דו"ח מיוחד של האו"ם את הסחר באנשים, המכונה בעולם Trafficking Human. המסחר בחייהם של נשים, ילדים וגברים והעברתם ממדינה אחת למשניה נחשב לתעשיה הפלילית הגדולה בעולם - שנייה רק להברחת סמים וזהה בממדיה לסחר בנשק בלתי חוקי - ועל-פי ההערכות מגלגל כ-22 מיליארד דולר מדי שנה.  


דרך-לא-דרך לחיים חדשים. צעירים במרוקו מנסים להסתנן (צילום: איי.פי)

 

 

"העובדה שעבדות, בצורתה החדשה של סחר בבני אדם, עדיין קיימת במאה ה-21, מביישת את כולנו. קורבנות הסחר מקבלים יחס של סחורה ומנוצלים במספר הולך וגדל של מדינות", נכתב בדו"ח האו"ם האחרון. הדו"ח קובע כי הסחר בבני אדם למטרות ניצול מיני או עבודה כפויה משפיע על כל אזור בעולם, וממנו עולה כי קורבנותיו, תושבי 127 מדינות, מנוצלים ב-137 מדינות שונות ברחבי העולם. מרבית הקורבנות נחטפים או מגויסים על-ידי סוחרים בארצותיהם ומועברים דרך מדינה שלישית לארצות היעד, בהן גרמניה, יוון, הולנד, יפן, תאילנד, טורקיה וגם ישראל. הקורבנות מגיעים על-פי רוב מאפריקה, מרכז ודרום-מזרח אירופה, מדינות ברית המועצות לשעבר, אמריקה הלטינית והאיים הקריביים.

 

בראש המדינות האפריקניות שאזרחיה הם קורבנות סחר עומדת ניגריה ואחריה בנין, גאנה ומרוקו שאזרחיה, מרביתם צעירים, מנסים ללא הרף לחצות בדרך-לא-דרך את הגבול הימי לאירופה בתקווה לחיים חדשים. מרבית הקורבנות האפריקנים מגיעים למערב-אפריקה ומערב-אירופה והדבר, לדברי מחברי הדו"ח, "מדגיש את הקשרים הבין-אזוריים ברשת הסחר העולמית"; אסיה משמשת גם היא כיבואנית ויצואנית מצטיינת, ואת רשימת המדינות הסוחרות מובילות תאילנד וסין; ה'יבואניות' המובילות באירופה הן בלגיה, גרמניה, יוון, איטליה והולנד, אליהן מגיעים בין היתר תושבי אלבניה, רומניה ובולגריה; ברשימה מככבת גם צפון אמריקה, אך רק

באזורים אליהם מגיעים קורבנות סחר מכל העולם, מרביתם ממדינות חבר העמים, אסיה, אמריקה הלטינית והאיים הקריביים; ניו זילנד ואוסטרליה מוגדרות כמדינות יעד בלבד, אליהן מגיעים בעיקר עבדים מודרניים ממזרח אסיה.

 

מחלקת המדינה האמריקנית עוסקת גם היא בסחר בבני אדם, ומדי שנה מפרסמת דו"ח רחב היקף בנושא. הדו"ח האחרון קובע כי ישראל מהווה יעד אטרקטיבי לעובדים ממדינות דוגמת רומניה, טורקיה, תאילנד, הפיליפינים, נפאל, סרי-לנקה והודו, ומזהיר כי "הם נדרשים להפקיד מראש סכומים של 1,000 עד 10,000 דולר, נוהג שלעתים מוביל לשיעבוד והופך אותם לפגיעים לעבודת כפייה מרגע הגיעם לישראל". עוד קובע הדו"ח כי ישראל מהווה יעד לסחר בנשים למטרות זנות ממדינות חבר העמים לשעבר.

 

חזור למעלה
עבדות מין

 

לפי נתוני הארגון הבינלאומי "SAGE" , ההערכות הן כי שניים עד ארבעה מיליון נשים וילדים נאנסים 'להצטרף' מדי שנה לתעשיית המין העולמית. במערכת הניצול המיני המסחרית, המגלגלת כ-20 מיליארד דולר בשנה, לכודים כעשרה מיליון נשים וילדים, המועברים ממדינות עניות למדינות מערביות עשירות לצורכי זנות, עבדות מין, פורנוגרפיה ועוד - או משמשים כעבדי תיירות המין במולדתם. הדו"ח השנתי האחרון של מחלקת המדינה האמריקנית העוסק בסחר בבני אדם מעיד על מספר נמוך יותר, 600,000 עד 800,000 נשים, גברים וילדים, 80% מהם נשים ונערות צעירות וכמחציתם קטינים - אך כל הארגונים העוסקים בתעשיית המין הגלובלית אינם חלוקים כי מדובר בתופעה ההולכת ומתעצמת משנה לשנה.   


כ-20 מיליארד דולר בשנה. זונות רחוב בגואטמלה (צילום ארכיון: איי.אף.פי)

 

 

כך למשל, כ-200,000 נשים ונערות מוברחות מדי שנה באופן בלתי חוקי לאירופה. את רשימת המדינות בהן סחר בנשים צעירות למטרות זנות מהווה תופעה נפוצה מובילות בין היתר רומניה, מולדוביה, אוקראינה ובולגריה, שבשנת 2006 כ-5,000 נשים בה נסחרו למטרות מין. בכולן שיטת 'גיוס' הנשים לזנות זהה: סוכן מציע לנערות צעירות לעבוד מחוץ לגבולות המדינה, ומוכר אותן לכל המרבה במחיר בארץ היעד. הצעירות, חלקן מודעות לתחום בו יעסקו אך רבות מהן אינן מבינות מה יעלה בגורלן, מגלות מאוחר מדי כי נמכרו וחירותן נלקחה מהן. הן מאולצות לעבוד בתנאים קשים, תחת איומים וללא שכר, עד שישלמו את חובן לסרסור שרכש אותן.

 

ואצלנו? למרות מאמצי השלטונות שהביאו לירידה בממדי התופעה, ישראל הינה עדיין מדינת יעד לסחר בנשים מארצות ברית-המועצות לשעבר. על-פי נתוני "הקואליציה למאבק בסחר בנשים", כ-3,000 נשים נסחרות בישראל מדי שנה, חלקן מוברחות דרך הגבול עם מצרים, אחרות מוטסות לארץ תוך שימוש באשרת תייר או במסמכים מזויפים. כולן נמכרות לבתי בושת שם הן מועסקות בתנאים קשים, מאולצות לקבל עד 30 גברים במשך כ-13 שעות ביממה. על-פי ההערכות, תעשיית המין מגלגלת כמיליארד דולר בשנה, ואת רוב רווחיה קוטפים הסוחרים והסרסורים.

 

חזור למעלה
עבדות ילדים

 

הנתונים המחרידים מדווחים על כ-218 מיליון ילדים המועסקים ברחבי העולם, כ-126 מיליון מהם בתנאים שילדים אינם מסוגלים לעמוד בהם - וגופם הקטן של כמיליון מתוכם מנוצל לכריית יהלומים וזהב באפריקה, אסיה ודרום-אמריקה. על-פי ארגון "יוניצף", אחד מכל 12 ילדים בגילאי חמש עד 17 ברחבי העולם כולו מועסק בתעשיית עבדות הילדים, הנאמדת במיליארדי דולרים, אותה מובילה הודו עם עם כ-12.6 מיליון ילדים-עבדים. רבים מקורבנות התעשייה, חלקם כמעט תינוקות, אחרים נמכרים על-ידי בני משפחותיהם, מוצאים את דרכם לתעשיית הזנות או הופכים בעל כורחם לחיילים בצבאות מורדים. אותם ילדים אנוסים לשמש ככוח עבודה, פעמים רבות ללא תשלום, בשל עוניים הקיצוני של הוריהם. ידיהם הקטנות וגופם הרזה והגמיש הופך אותם לכוח עבודה מבוקש: מדי יום הם זוחלים במחילות, קוטפים בעדינות פולי קפה ואורז או מייצרים מוצרים שונים לצרכנים מערביים בסדנאות יזע.


נדרשים לבצע מעשי אכזריות בלתי נתפסים. ילד-חייל בקונגו (צילום: איי.פי)

 

 

ארגון "הצילו את הילדים" הבינלאומי מתריע כי בכל רגע נתון מנוצלים בעולמנו כ-1.8 מיליון ילדים למטרות זנות, וכי בבריטניה עצמה חיים כיום כ-5,000 ילדים-זונות. ילדות צעירות נחשבות ל'מוצר' יקר ערך בבתי בושת במזרח הרחוק, בה קמבודיה מסתמנת כבירה העולמית החדשה של ניצול קטינים לצורכי מין. כך למשל במשדר מיוחד של רשת הבי.בי.סי סיפרה ילדה שניצלה מהתעשייה כיצד נמכרה לבית בושת בסכום של 400 דולר בהיותה בת 12 בלבד, ואולצה לעבוד כזונה. כשהעזה לסרב או התנהגה שלא כראוי לדעת בעליה, נכלאה בכלוב שמוקם מתחת לבית הבושת, הוכתה והורעבה עד ששבה לקבל לקוחות.

 

מבין מיליוני הילדים המנוצלים, מאות אלפי ילדים-חיילים 'מגויסים' ברחבי העולם, לחלקם טרם מלאו עשר שנים. "כלי הנשק החדשים וקלי המשקל מקלים על 'חימוש' הילדים, שגם אינם זקוקים לאימון משמעותי", מציין פרסום של ארגון "אמנסטי" הבינלאומי אודות התופעה הרווחת באזורי סכסוך באפריקה, במדינות

דוגמת קונגו, ליבריה, אוגנדה, סודן וצ'אד. הארגון מעיד כי ביותר מ-85 מדינות, כחצי מיליון קטינים מגויסים לכוחות המזוינים של ממשלות, פרלמנטים, מיליציות אזרחיות וקבוצות חמושות.

 

"בכל רגע נתון, למעלה מ-300,000 אלף מהילדים הללו לוחמים באופן פעיל", מתריעה הקואליציה להפסקת תופעה הילדים-חיילים. "לרוב הם מגויסים בכפייה או נחטפים, והם עדים או משתתפים במעשי אלימות בלתי נתפסים, לפעמים נגד בני משפחותיהם שלהם או אנשי קהילתם. ילדים כאלה נחשפים לסכנות החמורות ביותר ולסבל הפסיכולוגי והפיזי הנורא מכל. בשל גילם הצעיר להפעיל עליהם מניפולציות המעודדות אותם לבצע מעשים אכזריים בלתי נתפסים שהם כלל אינם מסוגלים להבין, או להפוך את הילדות-חיילות לשפחות מין ואת הילדים לפרדות משא אנושיות".

 

חזור למעלה
עבדות סמויה

 

למרות הוצאת העבדות אל מחוץ לחוק, בימינו נפוצות צורות 'מעודכנות' של שיעבוד המכונות "עבדות סמויה". אלה כוללות כבילת מהגרי עבודה למעסיקיהם, עבודה ללא תנאים מינימליים בסדנאות יזע, יחסי צמיתות בין מעבידים לעובדים, שיעבוד כנגד החזרת חובות ועוד, ונפוצות בכל רחבי העולם. גופים בינלאומיים, בהם ארגון "anti-slavery", מתריעים כי למרות שמיליוני בני אדם אינם מוגדרים כעבדים ולרוב מקבלים תשלום זעום עבור עבודתם התופעה, שממדיה עצומים, כרוכה בהפרה שיטתית של זכויות אדם.  


יחסי צמיתות בין מעבידים לעובדים. מהגרי עבודה עצורים (צילום: שאול גולן)

 

 

ארגוני זכויות האדם העולמיים הנאבקים בתופעה מציינים כי השכר העלוב אותו משתכרים ה"עבדים הסמויים" מאפשר להם לרכוש מזון ולשלם עבור מגורים בלבד, ולרוב שירותים בסיסיים בלבד מסופקים להם בתשלום נוסף על-ידי החברות באמצעותן הם מועסקים. "הם אינם זכאים לזכויות המעוגנות באמנות בינלאומיות, ולבסוף מושלכים לגורלם ללא קבלת כל זכויות או פיצוי", מציינים דו"חות שונים.

 

צורה נוספת של עבדות סמויה היא שיעבוד בעקבות לקיחת הלוואות, השכיחה במדינות אסיה ואפריקה שעוניין קיצוני. "במדינות האלה אנשים הופכים לעבדים בעקבות הלוואות קטנות שלקחו, והם נאלצים לעבוד שעות ארוכות על-מנת להחזיר את החוב. תנאי העבודה כוללים מחסה ומזון בסיסי בלבד, והם נחשבים כתשלום חלקי תמורת העבודה", מדווחים בארגון "anti-slavery". במקביל מתקיימת גם עבדות כפויה, במסגרתה "אנשים מגויסים באופן בלתי חוקי על-ידי ממשלות, מפלגות או צבאות מורדים, ומאולצים לעבוד תחת איומים באלימות או מוות".

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מהגרי עבודה בכלא בישראל
צילום: אבי מועלם
ילדי פליטים סודנים במצרים
צילום: רויטרס
עובדי כפייה סינים
צילום: איי פי
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים