שתף קטע נבחר

בית הכנסת המרכזי קדומים

יש לכם נדודי שינה? בבית הכנסת הגדול בקדומים תוכלו למצוא שיעור בדף היומי ב-4:45 לפנות בוקר וגם רצף מניינים שלא היה מבייש את "איצקוביץ" בבני-ברק. ויש גם ארוחות בחברותא ובשורות לרווקים. הכירו את הקהילה השבועית

דע לפני מי אתה עומד: בית הכנסת המרכזי של קדומים, הוא בית הכנסת הגדול ביותר מבין 15 בתי כנסת ביישוב. בית הכנסת מעוצב, מפואר ורחב ידיים. יש בבית הכנסת כ–500 מקומות ישיבה בעזרת הגברים וכמחצית בעזרת הנשים. בשבתות ובחגים יש שני מניינים לתפילת שחרית ובימי חול המניינים בבית הכנסת לא היו מביישים את שטיבלך קטמון בירושלים או את איצקוביץ בבני ברק, ביום חול רגיל מתקיימים לפחות שמונה מניינים בתקופת "בין הזמנים" ובחול המועד הרבה יותר.

  

מי ומי ההולכים: בנערנו ובזקננו. חתך הגילאים מגוון ובכל התפילות אפשר למצוא ילדים, מתבגרים ומבוגרים. בין המתפללים אפשר למצוא אנשים מכל סוגי האוכלוסייה - בעלי מלאכה, בעלי מקצועות חופשיים, שכירים, עצמאים – בקיצור הכל, מכל וכל.

 

לשון אחר: התפילה היא בנוסח ספרד ואשכנז - תלוי בחזן, מדי פעם יש בעל קורא ספרדי.

 

רב לכם בני ישראל: הרב של בית הכנסת המרכזי הוא הרב דני שילה, (מרא דאתרא הקודם שיצא לפנסיה ) מרא דאתרא כיום בקדומים הוא הרב צבי פרבשטיין.


בית הכנסת "משכן מאיר" בקדומים

 

יתגבר כארי: בבוקר יום חול רגיל התפילה הראשונה מתחילה בערך בשעה 5:45, אחרי הדף היומי. המניין השני מתחיל בשעה 6:30, השלישי בשעה 7:00 והרביעי בשעה 7:30. מהשעה רבע לשמונה מתחילה פעילות השטיבלך והמניינים מתארגנים ספונטאנית. בחופשות ובימי חול פעילות ה"שטיבלך" מגיעה לשיא ומתפללים בחדר הלימוד, באולם המרכזי, במבואה ויש עוד שני מניינים בחוץ, על בסיס מקום פנוי.

 

לשם ייחוד: בית הכנסת פתוח ופעיל בכל שעות היום. לבית הכנסת מעורבות בשכונה ובקהילה בגלל שהקהילה היא דתית ציונית וצעירה הרבה מההתרחשויות נמצאות סביב בית הכנסת. כולם פועלים יחד, בשבת אין מכירות של ה"עליות".

 

כסא הכבוד: אין 'מזרח' בבית הכנסת ואין גם מלחמות על עליות וכיבודים - "ברוך ה' זה רחוק מאיתנו". הרב יושב בשורה הראשונה לא מול המתפללים, אלא כמו כולם עם הפנים לירושלים.

 

בין הזמנים: המניין הראשון מתחיל בשעה 6:45 וצריך לסיים עד השעה 8:30 כדי לפנות את בית הכנסת למניין הבא - "שיעיזו לא לסיים בזמן". במניין השני לא צריך לעמוד בזמנים, הוא מתחיל בשעה 8:30 ומסתיים בין השעה 10:30 לשעה 11:00, תלוי בחזן. בימי חול אורך התפילה משתנה יש חזנים מהירים ויש שמאריכים - "מכירים את בעלי התפילה וכל מי שיש לו חיוב מתאים את עצמו לפי השטח". בימי חול אם למישהו לא נוח עם אורך התפילה הוא יכול לעבור למניין אחר. כל אחד בסוף מוצא את מקומו. בימים נוראים יש בעלי תפילה קבועים מהיישוב - "הציבור לא אוהב שמאריכים מדי ובעלי התפילה מודעים לזה".

 

שירה חדשה: מביאים מדי פעם חזנים מבחוץ. יש בקהילת קדומים גם חובבי חזנות. באחרונה הזמינו חזן ליישוב ופרסמו את דבר הגעתו מראש כדי שהחוששים ממנו יוכלו להתפלל במניין אחר.


מניין רודף מניין

 

קריאת קודש: יש ספריה גדולה מאוד מלאה מכל טוב. יש בה ש"ס, ראשונים, אחרונים, מדרשים פסיקת הלכה ועוד, אפשר למצוא גם סידורים מכל המינים והסוגים. דרוש תורם לספריה - "הספרייה הנוכחית מפוצצת מידי"

 

דברים שיש בהם שיעור: בבית הכנסת יש לא מעט שיעורים. ביישוב יש שש קבוצות של לימוד דף יומי, שלושה מהם מתקיימים בבית הכנסת המרכזי. השיעור הראשון בדף היומי מתקיים השכם בשעה 4:45 בבוקר(!), למי שמתקשה לקום בשעה הזו יש עוד שני שיעורים המתקיימים בערב בשעה 7:30, ובשעה 9:30. אחרי כל מנין יש שיעור קצר בהלכה יומית, הרב החליט לקיים את הנוהג של הלכה יומית בעקבות פיגוע בכניסה ליישוב לפני כשנה. גם בין מנחה לערבית בכל יום יש שיעור. בדרך כלל לומדים משניות, לומדים גם בחברותות נושאים שונים מלפני תפילת מנחה עד אחרי ערבית. בכל יום שני, בין מנחה לערבית, יש שיעור של רב היישוב צבי פרבשטיין בהלכה.

 

בשבת לפני מנחה קטנה יש שיעור של רב בית הכנסת בנושאים שונים. בדרך כלל מעביר את השיעור רב בית הכנסת הרב דניאל שילה. בין מנחה לערבית בשבת יש שיעור של הרב יוסיפון לומדים מסכת כתובות, השיעור הזה מתקיים כבר כעשרים וחמש שנה והלומדים המתמידים בשיעור סיימו כבר כמה וכמה מסכתות.

 

הפסק: בערב שבת רב בית הכנסת הרב דניאל שילה וכשהוא לא נמצא מי מהתפללים דורש בחורף הדרשה ארוכה יותר ובקיץ קצרה יותר בכל מקרה בין 10 דקות לרבע שעה.

 

צאצאי צאצאינו: יש לימוד ילדים שמתקיים בשבת בצהרים. הילדים מתפללים ליד ההורים.

 

מצוות הקהל: יש מעורבות גדולה בין חברי הקהילה. משתתפים בשמחות וגם באבל. יש גם לא מעט "שולם זוכר" (- שלום זכר). ב"שבת הגדול" עלה רעיון לעשות ארוחה משותפת לכל המשפחות היישוב, בסופו של דבר כ-40 משפחות התקבצו לארוחות המשותפות של השבת. גם את יום ירושלים ויום העצמאות חוגגים בתפילות חגיגיות. 

 

ספר הזכרונות: לפני כשנה היה בבית הכנסת סיום הש"ס בהשתתפות כל הקבוצות של לומדי הדף היומי יחד עם המתפללים האחרים. היה מרגש מאוד. יש מדי פעם גם הכנסת ספר תורה ברוב עם.

 

בישיבה של מטה: הריהוט של קיבוץ לביא - "מתוחזק היטב".

 

בישיבה של מעלה: עזרת הנשים מצויה למעלה משלושה כיוונים. יש בה הגבהה, כך שכל הנשים יוכלו לראות את התפילה. הווילון די שקוף ויש מי שפותחות אותו כדי להיטיב ולראות את התפילה, יש מי שסוגרת "ובכל מקרה לא עושים מזה עניין".

 

יחד, יחד: קיים בהחלט סיכוי לשידוך. יש הרבה זוגות שנישאו כששתי המשפחות גרות ביישוב - "אולי המפגש בבית הכנסת תרם לכך". יש ביישוב הרבה בחורי ישיבה, סטודנטיות ותלמידות מדרשה. הזמן המתאים ביותר לחיפוש שידוך הוא כנראה ביום שישי בערב, ברחבה שלפני בית הכנסת.

 

דרור יקרא: יש לוח מודעות בתוך בית כנסת ומחוץ לבית הכנסת וגם דף המידע המופץ אחת לשבועיים. בלוח מודעות ובדף המידע אפשר למצוא הודעות על הרצאות שיעורים, זמני תפילות, שמחות וכו'.

 

קוראים ומשתחווים: כל העלונים מגיעים. "זה באמת יותר מדי, הפרסומות בעלונים האלה גרמו לכך שהם יאבדו את מטרתם".

 

ברבורים, שלו ודגים: הקידושים לא נעשים בתוך בית הכנסת אלא בבתים הפרטיים. יש קידושים כלליים בבית הכנסת רק בשמחת תורה ובימים נוראים. יש אולם צמוד לבית הכנסת שמדי פעם חוגגים בו שמחות.

 

כיבוד אב: טופי וסוכריות על מקל.

 

דרך ישרה: יש נגישות לנכים גם לעזרת גברים וגם לעזרת נשים.

 

עוסקים בצורכי ציבור באמונה: כיון שהיישוב קדומים גובל עם מחנה צבאי, בשבתות הרבה חיילים מצטרפים לתפילה ומוזמנים לשיעורים. אף חייל לא חוזר לבסיס לפני שהוא הצטרף לאחת המשפחות לסעודת שבת, כולם מפוזרים בין המשפחות - "יש יותר הצע מביקוש, כל חייל שנכנס מקבל ישר הזמנה".

 

קהילה בשבוע:

 

רוצים שנכתוב גם על הקהילה שלכם? כיתבו אלינו

יניב מזומן הוא עמית מחקר בבית מורשה. הטור בחסות בית המדרש-החברתי, בית מורשה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית הכנסת
הספרייה וגם ה"מניין" למאחרים
מומלצים