שתף קטע נבחר

רעננה: קורבן הטבח בוירג'יניה הובא למנוחות

פרופסור ליביו ליברסקו הובא למנוחות בבית העלמין ברעננה. מאות בני משפחה ומכרים השתתפו בהלווית המרצה הנערץ, שמנע בגופו את רצח התלמידים בכיתתו. אשתו אמרה בהספד: "כואב לי מאוד על הרגעים האחרונים, שלעולם לא נדע מה עבר בראש שלך". בלוויה השתתפו נציגים רשמיים של רומניה וארה"ב, אך לא נציג של ממשלת ישראל

מאות בני משפחה, קרובים ומכרים רבים השתתפו הבוקר (יום ו') ברעננה בהלוויתו של פרופ' ליביו ליברסקו, שנרצח בטבח בוירג'יניה, כאשר הגן בגופו על הסטודנטים בכיתתו, במהלך מסע הרצח המטורף של הסטודנט צ'ו סונג הוי. בין הסופדים לפרופסור גם ראש עיריית רעננה לשעבר ויו"ר הסוכנות היהודית היום, זאב ביילסקי. עוד השתתפו בלוויה נציגי שגרירות ארה"ב ושליח של נשיא רומניה, שהעניק לבני המשפחה מדליה ותעודת הוקרה בשם הנשיא.

 

מרילנה ליברסקו, אשתו של הנרצח, אמרה בדמעות כי היא מודה לו על שני הילדים שנתן לה שאותם אהב כל כך ואת הנכד שלהם: "כואב לי מאוד על הרגעים האחרונים שלעולם לא נדע מה עבר בראש שלך. אני מקווה מאוד שתדאג ותשמור על המשפחה מלמעלה. איבדתי את החבר הטוב שלי. שיהיה לך קל, מותק שלי".

 

הבן, ג'ו ליברסקו נשא את ההספד ברומנית, באנגלית ובעברית. בדבריו אמר כי מאז מות אביו יש לו כל כך הרבה שאלות אליו, שאלות שאנשים שואלים אותו על מה שעבר בחייו והוא לא יודע מה להגיד להם. "אני גאה בך והיום הלכתי ברחוב בראש מורם שיש לי אבא כזה. פשוט גאה בך", ספד.

 

הבן אריה אמר בהספד שאביו תמיד הטיף לעבודה ולחריצות וכי הוא בטוח שעכשיו אביו רואה מלמעלה ושואל "מה זאת כל ההתקהלות הזאת, אין לכם מה לעשות? בסך הכול עשיתי מה שצריך לעשות". "לימדת אותנו להיות כנים, ישרים וחרוצים אבל לא לימדת אותנו איך להיות גיבורים. גיבור צריך להיות בעל תכונות מסוימות ולך היה את זה", אמר אריה.


מרילנה ובניה בהלוויה (צילום: עידו ארז) 

 

יו"ר הסוכנות היהודית זאב ביילסקי, אמר כי "כניצול שואה ליביו הצליח לשקם את חייו ולהקים משפחה ובשנת 1978 בהתערבות ראש הממשלה מנחם בגין הוא הצליח לעלות מרומניה לישראל והגיע להישגים". ביילסקי הוסיף כי ברגעי האימה השבוע ליביו חשב איך להציל את הסטודנטים שלו.

 

מדליה מנשיא רומניה

גיאורגי אנג'לסקו, נציג של נשיא רומניה, העניק למשפחה מדליה ותעודת הוקרה מנשיא רומניה. יצוין כי ממשלת ישראל לא שיגרה אף נציג רשמי מטעמה ללוויה. פרופסור יצחק בן צבי, חברו של הנרצח, סיפר כי בחודש ספטמבר 1949 ליביו והוא צעדו יחד לאוניברסיטה היוקרתית בבוקרשט, זאת לאחר השואה הקשה שהם עברו. פרופסור בן צבי הוסיף וסיפר כי "ליביו היה תלמיד מצטיין, המחקרים שלו היו מהמוצלחים והפרסומים שלו התקבלו בהערכה".


מעל הקבר הטרי (צילום: עידו ארז) 

  

במתקפה הרצחנית בוירג'יניה-טק נהרגו 32 בני אדם. הפרופסור הישראלי, ששימש כמרצה בכיר למכניקה ולאווירונאוטיקה, נשען כנגד הדלת כדי לחסום את הכניסה לכיתה ולהגן על הסטודנטים שלו, ומת מפגיעת כדורים שחדרו את העץ.

 

השבוע שיבח נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, את אומץ לבו של הפרופסור הישראלי: "ביום הזה ראיתי אימה, אבל גם ראיתי מעשי גבורה. ראינו את אומץ לבו של מרצה בשם ליביו ליברסקו. כשהיורה ניסה להכנס לכתה, הפרופסור האמיץ הזה חסם בגופו את הדלת, בשעה שהסטודנטים שלו נמלטו למקום בטוח. ביום הזכרון לשואה, ניצול השואה הזה הקריב את חייו כדי שאחרים יוכלו לחיות. הבוקר אנחנו מכבדים את זכרו ומתחזקים מדוגמתו האישית".

 

ליברסקו היה מדען מפורסם ברומניה שהקומוניסטים מנעו את עלייתו לארץ. בהתערבות של ראש הממשלה לשעבר, מנחם בגין, אצל הנשיא צ'אוצסקו, הוא עלה עם אשתו לישראל בשנת 1978. כעבור כמה שנים הוא יצא לשנת שבתון בארה"ב ומאז נשאר ללמד ולחקור שם. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רפרודוקציה: ירון ברנר
פרופ' ליברסקו. גיבור
צילום רפרודוקציה: ירון ברנר
ביילסקי מספיד
צילום: עידו ארז
וירג'יניה-טק. טבח באוניברסיטה
צילום: איי פי
מומלצים