גייטס לרוסיה: הצטרפו לתוכנית הטילים
שר ההגנה האמריקני, רוברט גייטס, שוחח עם עמיתו הרוסי אנטולי סרדיוקוב במוסקבה, והציע לרוסיה להצטרף לתוכנית ההגנה מפני טילים של ארצו, שאמורה להתפרש בפולין ובצ'כיה. רוסיה הגיבה בקרירות להצעה האמריקנית והדגישה: "המערכת תערער את היציבות באזור"
שר ההגנה האמריקני, רוברט גייטס, הזמין היום (ג') את רוסיה להשתתף בתוכנית ההגנה מפני טילים של ארצו. במוסקבה התייחסו להזמנתו של גייטס בקרירות, וחזרו על עמדתם, לפיה מדובר באיום אסטרטגי.
כזכור, וושינגטון מעוניינת לפרוש 10 סוללות של טילים נגד טילים על אדמת פולין, ולהציב תחנת רדאר בצ'כיה השכנה. זאת, כחלק ממערך ליירוט טילים שישוגרו לעבר ארה"ב ובנות בריתה באירופה על ידי "מדינות סוררות", כמו איראן או צפון קוריאה. הכוונה היא שהמערכת תהיה מבצעית כבר ב-2012.
"המלחמה הקרה הסתיימה ואף אחד מהצדדים לא מעוניין להצית (מלחמה) חדשה", אמר גייטס במהלך ביקור במוסקבה והוסיף: "אנו מזמינים את רוסיה להצטרף לתוכנית כשותפה".
רוסיה רואה בתוכנית כהסגת גבול וחדירה לתחום השפעתה - והזהירה את המערב כי היא עלולה להביא מירוץ חימוש חדש במזרח התיכון. שר ההגנה הרוסי, אנטולי סרדיוקוב, שב והדגיש בפני גייטס כי "עמדתה של רוסיה לא השתנתה. מערכת ההגנה מפני טילים תערער את היציבות באזור ועלולה לפגוע בביטחון האזור והעולם כולו".
מסעו של גייטס במזרח אירופה החל ברוסיה, ולאחר ביקור זה ייצא שר ההגנה האמריקני לפולין ולגרמניה. בשיחה עם עיתונאים רוסים העלה גייטס את האפשרות של שיתוף פעולה ביטחוני עם מוסקבה בכל הנוגע למערכות התרעה מפני טילים.
"כאשר שתי המדינות, רוסיה וארה"ב, עובדות ביחד - שתיהן מנצחות. אם לא נעבוד ביחד, שתי המדינות יפסידו", הדגיש שר ההגנה האמריקני. סרדיוקוב וגייטס אמרו לעיתונאים בתום פגישתם כי שני הצדדים הסכימו להיפגש פעם נוספת ולדון ב"נושאים טכנולוגיים".
עם זאת, גורם בכיר בפמלייתו של גייטס ציין כי הפנטגון מתכוון להמשיך בשלבי הפיתוח של פרויקט הטילים. זאת, מבלי לחכות לתשובת הקרמלין. "נמשיך לקיים שיחות עם רוסיה כדי לשתפהּ בתוכנית, אבל דבר אחד ברור - עליהם להחליט אם הם רוצים לשתף איתנו פעולה או לא", אמר.
נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, צפוי לבקר בחודש יוני בצ'כיה, במסגרת המאמצים לחזק את התמיכה בהצבת מערכת הטילים. מקורות בצ'כיה אמרו כי הביקור ייערך ככל הנראה ב-4 ו-5 ביוני, אך טרם התקבל אישור רשמי מוושינגטון.