שתף קטע נבחר

צילום: אבי אוחיון, לע"מ

וינוגרד על פרץ: "כשל במילוי תפקידו"

חברי ועדת וינוגרד מתייחסים בדו"ח החלקי לחוסר הידע והניסיון של שר הביטחון, שפגעו בתפקודו במהלך המלחמה. "כהונתו ותפקודו של פרץ כשר הביטחון בזמן המערכה החלישה לכן את יכולתה של הממשלה להתמודד עם אתגרי המערכה", נכתב בדו"ח

הדו"ח החלקי של ועדת וינגורד שהתפרסם אחר הצהריים (ב') מותח ביקורת קשה על שר הביטחון, עמיר פרץ, וקובע כי "חוסר הידע שלו וחוסר ניסיונו גרמו לכך שהוא כשל במילוי תפקידיו". חברי הוועדה קבעו כי "שר הביטחון בתקופה הנבדקת לא דרש ולא בחן תוכניות של הצבא, לא וידא את מוכנותו ואת היערכותו ולא בדק בראייה כוללת את ההלימה ודרכי הפעולה שהוצעו ואושרו ליעדים שנקבעו".

 

לדו"ח המלא: ליחצו כאן   

טלטלת וינוגרד - כל הדיווחים והפרשנויות: סיקור מיוחד

 

חברי הוועדה הוסיפו כי "פרץ גם לא הפעיל שיקול דעת עצמאי לגבי השאלות הרחבות של המערכה, שר הביטחון לא פעל בצורה מספקת להשלמת חסרי הידע והניסיון שלו ולא פעל בתוך ראייה אסטרטגית של המערכות עליהן היה מופקד. כהונתו ותפקודו כשר הביטחון בזמן המערכה החלישה לכן את יכולתה של הממשלה להתמודד עם אתגרי המערכה".

 

בהקשר לחוסר ניסיונו של פרץ כתבו חברי הוועדה: "בשל כך, הוא לא היה יכול לאתגר, על בסיס תפיסה כזו, את

ההתנהלות בצבא ובדרג המדיני כאחד. הבעיה כאן לא היתה רק בחוסר היכרות טובה עם זירת לבנון, אלא בחוסר היכרות טובה עם העקרונות היסודיים ביותר של שימוש בכוח צבאי, ככלי להשגת יעדים מדיניים. בכל אלה הוא נכשל".

 

עוד כתבו חברי הוועדה בהקשר לאחריותו של פרץ כי "מצב עניינים זה גרם לכך כי אחד מהצירים העיקריים של קבלת החלטות בנושאים מדיניים-ביטחוניים כשל במילוי תפקידיו. כשל כזה של ציר כה מרכזי ללא ספק החליש את יכולתה של המערכת בכללותה לתפקד בצורה שקולה, אחראית ומקצועית".

 

בחלק המתייחס לשר הביטחון נכתב עוד, כי פרץ "פעל על סמך אינטואיציה כי אכן חובה להגיב מייד, כי חשש שעיכוב הפעולה יפגע בלגיטימיות שלה, אולם לא פעל די על מנת לגבש לעצמו תפישה סדורה ושלמה של תנאי הרקע לפעולה, של סיכוייה, של מוכנות הצבא, ושל משמעות החלופות השונות. בשל כך לא מילא, בצורה יעילה דייה, הן את תפקידו כמנחה הצבא והמפקח על פעולתו ומוכנותו, והן את תפקידו כמרכיב מרכזי בקבלת ההחלטות אסטרטגית ותפעולית כאחת בדרג המדיני". הוועדה קובעת כי שר הביטחון לא דרש דיון אסטרטגי של ממש בהתייעצות עם הצבא או בדרג המדיני:"אי דרישת דיון אסטרטגי של ממש הוא כשל רציני".


פרץ מקבל את הדו"ח מהשופט וינוגרד (צילום: אבי אוחיון, לע"מ)

  

עוד כתבו חברי ועדת וינוגרד: "מסקנתנו היא שלשר הביטחון לא הייתה בשלב היציאה למערכה עקיבה אסטרטגית מלאה ובהירה של המצב בזירת לבנון ומודעות לעובדה שהייתה אפשרות שהפעולה תהיה ארוכה...הבעיה לא הייתה רק מחוסר היכרות טובה עם זירת לבנון אלא בחוסר היכרות טובה עם העקרונות הייסודיים ביותר של שימוש בכוח צבאי, ככלי להשגת יעדים מדיניים. בכל אלו הוא נכשל".

 

הוועדה קובעת כי וודאי ששר הביטחון, שנכנס לתפקידו כחודשיים לפני המערכה:"אינו אחראי למוכנות הצבא", אולם הוא נושא באחריות למכלול ההחלטות הנוגעות ליציאה למערכה, "שר הביטחון אחראי לעובדה כי פעל בלי שהיה לו ידע מוקדם, מלא ועשיר על היכולות הכוללות כמו גם על האילוצים והמגבלות, של המערכת שעליה היה מופקד ושלא עשה את המאמץ הדרוש והאפשרי לפצות על חוסר ידע זה, על ידי מערכת התייעצות שיטתית".

 

 

הוועדה מתייחסת לשאלה אם נכון היה למנות את פרץ לתפקיד וקובעת כי השאלה הזו צריכה להיבחן ברמה הפוליטית והציבורית בלבד וכי לא היה בה כשל מהסוג שהיא בוחנת. "שר ביטחון אזרחי וודאי שאינו צריך להיפסל". עם זאת, הם מוסיפים: "חוסר התמצאות בנושאי משרדו אינו דבר שצריך למנוע מאדם כניסה לתפקיד, אבל לבטח אין הוא דבר שצריך להתגאות בו, ולהעלות אותו על נס. בכל אלה מצאנו כשלים וליקויים של ממש בהתנהלותו של שר הביטחון".

  

הדו"ח חוזר ליום החטיפה, 12 ביולי 2006. הדיווח על התקרית ליד זרעית מצא את שר הביטחון בהתייעצות עם הרמטכ"ל וגורמים נוספים, כולל ראש השב"כ. רק לקראת סוף הישיבה עלו פרטים מדויקים יותר לגבי האירוע. כל אנשי הצבא ירדו לטפל באירוע, שר הביטחון חזר ללשכתו, קיבל עדכונים על הנעשה. צה"ל ביקש אישור וקיבל אור ירקו לתקוף דרכי מילוט של חוטפי החיילים.

 

בשיחה שהתקיימה באותו היום בשעה-12:45 בין פרץ לחלוץ, תיאר הרמטכ"ל דאז את השתלשלות האירועים. פרץ אמר שלא טוב לקבוע יעד של החזרת החיילים ושאל לגבי היכולת לשתק את הירי על חיפה וחדרה. חלוץ: "אנחנו מוכרחים לדפוק על השולחן הכי חזק והכי כואב. התגובה תהיה קטיושות, התגובה תהיה פאג'רים... הרעיון המסדר הוא בלי לגרור את הסורים לתוך המשחק".

 

באותה שיחה בין חלוץ לפרץ, ביקש הרמטכ"ל אישור להפציץ את שדה התעופה של ביירות. פרץ היסס משום שחשש שהדבר יגרור ירי על חדרה וחיפה. חלוץ הטיל ספק. פרץ, נאמר בדו"ח, הבין גם בדיון הערכת המצב שהתקיים בלשכתו שהפעולה לא תביא להחזרת החטופים, והביע את עמדותיו ביחס לתוצאות הנדרשות מהפעולה: "אירוע שחייב להסתיים באופן כזה, שמצד אחד חיזבאללה מצטער על זה שהתחיל בו, ומצד שני שבפעם הבאה לא יחשוב לעשות אירוע כזה... המטרה היא לגרום לכך שחיזבאללה ירגיש מוכה, רדוף. לנסות וליצור מאזן אימה קשה מול חיזבאללה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
פרץ. חוסר הידע השפיע
צילום: איי אף פי
מומלצים