שתף קטע נבחר

יעקב שיינין: השקל חזק מדי; על בנק ישראל להתערב

מנכ"ל חברת מודלים כלכליים ממליץ לבנק ישראל לא לאפשר לדולר לרדת מתחת לרמת מינימום על ידי הדפסת שקלים או בדרך אחרת. יעקב הרפז מאקסלנס: "בנק ישראל יכול אפילו להרוויח מיליארדי דולרים בדרך זו"

"השקל חזק מדי, ובנק ישראל צריך לקבוע רמת מינימום ולא לתת לדולר לרדת מתחת לרמה זאת על ידי הדפסת שקלים או בדרך אחרת". כך אמר היום ד"ר יעקב שיינין, מנכ"ל חברת מודלים כלכליים, במסגרת פאנל שעסק בשאלה "הדולר לאן"? בועידת שוק ההון לשנת 2007 של העיתון "גלובס".

  

שיינין הוסיף כי "בנק ישראל בבעיה גדולה כי הוא הוריד ב-1.5 נקודות את הריבית בחצי שנה האחרונה, אבל זה עדיין לא עוזר והתיסוף נמשך. בסוף השוק יפתור בעצמו את הבעיה של הדולר הנמוך. ב-2008 עלולה להיות בישראל משק בהאטה ומיתון ולכן צריך לדעתי לקבוע שער רצפה של הדולר שיהיה מוסכם על כולם". 

 

גם יעקב הרפז מאקסלנס נשואה גלובל מרקטס  סבור שבנק ישראל יכול להתערב בשוק המט"ח. "בנק ישראל יכול אפילו להרוויח מספר מיליארדי דולרים בדרך זו ניתן להגדיל את כמות הכסף גם על ידי רכישת דולרים". 

 

שיינין ציין כי בטווח הקצר התנודות בשער הדולר גדלות, ולכן קשה לקבוע עד לאן יירד. "צריך להבין שפתיחת הכלכלה הישראלית לעולם משמעותה גם זעזועים של 10% בשער המטבע לכל כיוון. השקעות הישראלים בחו"ל גדלו, ועלול להיווצר מחסור במט"ח. בסוף הגלגל יתהפך ועלולה אף להיוותר אינפלציה, אך הזמן שלוקח לריבית להשפיע על שער המט"ח הוא 12-18 חודשים ולכן צריך להסתכל קדימה".

  

יעקב הרפז אמר היום: "הדולר חזר היום לרמה של לפני כמעט עשר שנים בעולם. השקל הפך לעוד מוצר מתוך טווח של מוצרים בינלאומיים בעידן הגלובליזציה שמשקיעים בהם. אין כדאיות להשקיע בשקל כיום בגלל הריבית הנמוכה, אבל אנחנו נמצאים במצב של "אובר שוטינג" בו השקל התחזק יותר מדי ולדעתי  בנק ישראל יכול להתערב בשוק המט"ח".

  

שיינין: "אנו תלויים בארה"ב, כיוון שלמעלה מ-60% מהייצוא שלנו מופנה לגוש הדולר ואנו גם מייבאים מהם בנוסף. אנו מגייסים 25 מיליארד דולר מדי שנה מארה"ב בדרכים שונות ולכן אי אפשר להתנתק מגוש הדולר".

 

האם הירידה בערך הדולר היא אמיתית או שזאת ספקולציה?

  

שיינין: "ייתכן שיש שחקנים שמשפיעים על שער הדולר בטווח הקצר כי אנחנו שוק קטן בסך הכל, אבל הם לא יוכלו להשפיע בטווח הארוך".

  

הרפז: "חלק מהזרמים אמיתיים וחלק ספקולטיביים. לבנק ישראל אין מדיניות בתחום המט"ח למרות שמדינות אסיה וארה"ב דוגלות במדיניות של מטבע חלש". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שיינין. "בנק ישראל בבעיה גדולה"
מומלצים