שתף קטע נבחר

איך לאכול נכון עם סוכרת

חולי סוכרת חייבים להקפיד על תזונתם, ועל כן מומלץ לאכול מזונות עשירים בסיבים, להשתמש בממתיקים מלאכותיים, להגביל את אכילת הפירות (בגלל הסוכר), ולחלק את התפריט ל5-6 ארוחות ביום

חולי סוכרת נדרשים לתזונה מוקפדת ומחויבים להיות ערניים מאוד לגבי כל מזון שנכנס לפיהם. המומחים בשירות הדיאטטי של שירותי בריאות כללית מפרטים את עקרונות התזונה שמתאימה לסוכרתיים:

 

  • אכילת מזונות עשירים בסיבים: סיבים תזונתיים מקנים תחושת שובע, וכך מסייעים לשמירה על המשקל, דבר החיוני לחולי סוכרת. חלק מהסיבים ממתנים את העלייה ברמות הסוכר והכולסטרול בדם, וכך מסייעים לאיזון הסוכרת ולהפחתת סיבוכיה. סיבים תזונתיים מצויים בעיקר בקליפות של ירקות ופירות, בדגנים מלאים ובקטניות. הסיבים הבלתי מסיסים מסייעים גם לפעילות מעיים תקינה ולמניעת עצירות.

 

  • שימוש בממתיקים מלאכותיים: מומלץ, אך ללא חריגות מהמינון המירבי המותר. לפיכך חשוב לשים לב בעת רכישת הממתיק המלאכותי לכמות היומית שמותרת לצריכה. אין להתייחס לפרוקטוז, סורביטול, מניטול, מלטיטול וקסיליטול כאל ממתיקים מלאכותיים: אלה משמשים בתעשייה כתחליף לסוכר, אך מכילים כמות קלוריות דומה לזו של הסוכר, ספיגתם בדם דומה ולא הוכח יתרון בשימוש בהם בהשוואה לשימוש בסוכר. צריכתם, לפיכך, צריכה להיות מופחתת ומתוכננת.


טובים בגלל הסיבים, אבל יש להגביל את אכילתם. פירות (צילום: סי די בנק)

 

  • קריאת הסימון התזונתי: כל מוצר מזון בארץ חייב לכלול באריזתו את פירוט מרכיבי המזון וכמותם. חשוב לשים לב לכך שהציון ׳ללא תוספת סוכר׳ אומר רק שלא הוסף למזון סוכר בעת ההכנה, ואין בכך להעיד שהוא לא מכיל סוכר בצורתו הטבעית. גם מוצרים שמוגדרים ׳לייט׳ או ׳דיאט׳ עשויים לכלול סוכר ופחמימות.

 

חולי סוכרת רבים מתלבטים בשאלת כמות וסוג האוכל שמותרים להם. לדברי מומחי הכללית, כמות האוכל המומלצת לכל אדם צריכה להתאים לצרכיו האישיים ונקבעת בהתאם למשתני גיל, מין, משקל הגוף הנוכחי והמשקל המומלץ, אורח החיים והפעילות הגופנית. כמו כן נלקחים בחשבון רמת הסוכר בדם והטיפול התרופתי, אם יש כזה. עם זאת, ישנן המלצות כלליות שחשוב לכל חולה סוכרת להיות מודע אליהן:

 

  • מומלץ להרבות באכילת ירקות, שכן הם דלים בפחמימות ועשירים בסיבים תזונתיים, בוויטמינים ובמינרלים.

 

  • רצוי להגביל את אכילת הפירות, שכן הם מכילים פחמימות פשוטות. לרוב מומלץ לאכול עד ‭3-2‬ פירות ביום, פרי אחד בכל פעם, וכשרמת הסוכר בדם גבוהה — להימנע מהם זמנית.

 

  • כדאי לצרוך מוצרי חלב ניגר בצורה מתוכננת, שכן הם מכילים סוכרים. עם זאת, כיוון שהם מהווים מקור עיקרי לסידן, חשוב לכלול אותם בתפריט.


שתיה מסייעת באיזון רמות הסוכר בדם (צילום: סי די בנק)

 

  • יש להגביל את צריכת החלקים השמנים והאיברים הפנימיים בכל סוגי הבשר, העופות והדגים.

 

  • יש להגביל את צריכת השומן ולאכול בכמות מוגבלת מזונות שמכילים שומן חד בלתי רווי, כמו שמן זית, טחינה, שמן קנולה וכדומה. אלה מסייעים להפחתת כולסטרול, שחיונית להפחתת סכנת הסיבוכים של הסוכרת.

 

  • מומלץ להרבות בשתייה — לפחות ‭12-10‬ כוסות מים או משקה ללא סוכר ביום. שתייה מרובה מפחיתה את סכנת ההתייבשות ומסייעת לשמירה על איזון רמות הסוכר בדם.

 

  • רצוי להימנע מאכילת חטיפים בין הארוחות, כדי למנוע את הפרת האיזון של רמת הסוכר בדם.

 

  • חלוקת התפריט לאורך היום היא בעלת חשיבות רבה באיזון הסוכרת. כדי למנוע תנודות חדות ברמות הסוכר בדם מומלץ לחלק את התפריט ל־5 עד 6 ארוחות ביום, מהן 3 עיקריות ו־‭3-2‬ ארוחות ביניים. רצוי שכל ארוחה תכלול כמה מרכיבי מזון, למשל — פרוסת לחם עם גבינה וזיתים או פרי עם שקדים. הדבר חשוב במיוחד בארוחה שמכילה פחמימות, כי שילוב של רכיבי מזון נוספים מאט את קצב ספיגת הסוכר בדם.

 

  • כדאי לאכול בזמנים קבועים ככל האפשר, ומי שהטיפול במחלתו כולל כדורים או זריקות אינסולין — חשוב שיתאים את זמני הארוחות לטיפול התרופתי, בהתאם להמלצת הרופא או הדיאטנית, כדי למנוע ירידה ברמת הסוכר בדם והתפתחות היפוגליקמיה. סימני ההיפוגליקמיה הם תחושת רעב, חולשה, הזעה ודופק מהיר ולאחר מכן רעד בידיים, בלבול וטשטוש ראייה. במצב הזה יש לשתות משקה ממותק לא דיאטטי או לאכול קוביית סוכר או ממתק. לאחר מכן כדאי לאכול פחמימה (לחם למשל) עם מרכיב נוסף (למשל חומוס או גבינה).‬

 

  • גם פעילות גופנית מחייבת התאמה לזמני הארוחות — פעילות גופנית מסייעת להורדת הסוכר בדם, ויש צורך להבטיח שהגוף קיבל מספיק פחמימות, כך שהירידה לא תהיה חריפה מדי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
מכשיר למדידת הסוכר בדם
צילום: שאול גולן
ד"ר רק שאלה
מומלצים