שתף קטע נבחר

לעבוד על חברות הביטוח? לא מומלץ

תביעת הביטוח הפכה לספורט לאומי. מדי שנה מוגשות תביעות נגד חברות הביטוח בסכום של כ-1.5 מיליארד שקל. אלו מצידן מפעילות מעקבים ותצפיות, בדיקות פוליגרף, גביית עדויות ועוד בכדי לזהות את הנוכלים

עבור רבים הפיתוי לרמות את חברות הביטוח גדול מאוד, אך הסיכון הוא עצום והסיכוי לצאת מזה נקי הוא קלוש למדי. רגע לפני שהמחשבה עולה למישהו לראש, כדאי לקרוא למה לא כדאי לרמות את חברות הביטוח.

 

כל אחד מאיתנו מכיר סיפור על מישהו שתבע את חברת הביטוח שלו וקיבל פיצוי גדול. תביעת חברות הביטוח הפכה מזמן ללקוחות רבים לספורט לאומי, לעיתים אף תוך ניצול הילדים (ראה מסגרת).

 

נכון, גם חברות הביטוח אינן טלית שכולה תכלת וגם הן עושות את החיים קשים ללקוחות תמימים, אבל מדי שנה מוגשות תביעות מנופחות, או במקרים גרועים יותר, תביעות כזב מבוימות, שכל תכליתן הוא לקבל כסף, בדרך שעל פי מראית עין נראית קלה.

 

אז רגע לפני שרצים "לעבוד" על חברות הביטוח, חשוב שתדעו כי תביעה כזו היא חרב פיפיות מאחר וחברות הביטוח תעשינה הכל על מנת לא להוציא כסף מכיסן.

 

שוחחנו עם ליאור תמיר, מנכ"ל חברת אימות חקירות, שבודק מטעם חברות הביטוח את התביעות שמוגשות לקבלת פיצוי.

 

תובעים את הביטוח ב-1.5 מיליארד שקל בשנה

סכום תביעות הכזב שהישראלים מגישים מדי שנה לחברות הביטוח מסתכם בכ-1.5 מיליארד שקל, כך עולה מנתוני חברות הביטוח ומשרד האוצר.

 

לדברי תמיר, "מבוטחים רבים אינם מהססים לנקוט בדרכים פסולות ולעיתים אף פליליות, כגון ביום תאונת דרכים, הזמנת גניבה של הרכב, הצתת מקום העסק, ביום גניבה, גיוס עדי שקר ועוד, כדי לזכות במרמה בכספי חברות הביטוח".  

 

"האח הגדול" צופה בך

לחברות הביטוח שיטות רבות ומגוונות להתמודד עם עברייני ביטוח. ישנם אמצעים מחשידים רבים שמדליקים נורה אדומה כבר מרגע הגשת התביעה. חברות הביטוח יכולות לזהות מאפיינים רבים שעשויים להפליל גם את עברייני הביטוח המתוחכמים ביותר. אם חשבתם, לדוגמה, שלא ניתן לעלות על מספרי שלדה של רכב שהוחלפו, טעות בידכם.

 

ליאור תמיר מסביר ש"במקרים בהם חברת הביטוח חושדת כי מדובר בתביעת כזב, היא יכולה לדחות את התביעה ואז מתרחש אחד משני התסריטים הבאים:

או ששני הצדדים מתפשרים, או שהמקרה עובר לטיפולו של בית המשפט. במקרה כזה חובת ההוכחה על קיום האירוע שהוביל לתביעה היא על התובע וככל שעובר הזמן, היכולת להוכיח אותה קטנה".

 

הדבר נכון בעיקר כשמדובר בתביעות נכות. במקרים אחרים, חברת הביטוח מקבלת את התביעה כנגדה ומעניקה לתובע כספי ביטוח שעשויים להגיע לעיתים לסכומים גבוהים. אלא שבזה לא מסתיימת הפרשה.

 

חברות הביטוח עורכות ביקורות שוטפות על מנת לבדוק שכספן לא נפל בידי נוכלים. לצורך כך הן מפעילות חוקרים פרטיים בשטח שבודקים את התובע באופן גלוי וישיר, לצד שיטות סמויות ומתוחכמות שמאפיינות גוף משטרתי לכל דבר.

 

כך בודקות חברות הביטוח אם מנסים להונות אותן

עריכת בדיקות מקדימות - לחברות הביטוח יש אפשרות לעלות על תובעים סדרתיים, שנוטים להגיש תביעה לחברת הביטוח בכל כמה שנים. כל מה שצריך לעשות הוא לערוך בדיקה באינטרנט או בתוכנות של הרשות השופטת ולקבל את כל פסקי הדין והתביעות שנקשרו לאותו אדם.

 

  • מעקבים ותצפיות - חברות הביטוח עורכות תצפיות ומעקבים שוטפים המספקים ראיות חותכות. כך שאם לדוגמה תובע מקבל כסף על אובדן כושר עבודה, ניתן להעמיד אותו למשפט גם אם הוא נצפה עובד שלא במקום עבודתו (כמו עבודה בגינה למשל). אם התביעה נמשכת שנים ארוכות, כך גם יערכו המעקבים אחר אותו תובע.

 

  • בדיקות פוליגרף - חברת הביטוח יכולה לבקש מהתובע לעבור בדיקת פוליגרף, שאופיינית למדי במקרים של גניבת רכבים. עם זאת, יש לציין כי בדיקת הפוליגרף בישראל אינה קבילה בבואך לבית המשפט אלא אם נאות התובע לבצעה ולקבל על עצמו ממצאיה.

     
  • גביית עדויות - חברות הביטוח עשויות להצליב מידע עם עדים לאירוע המדובר, לבדוק סתירות בגרסאות ואף לתחקר שכנים וקרובים לתובע. ישנם מקרים בהם התובע משלם כסף לעדי שקר, על מנת שיעידו עבורו מול חברת הביטוח או בית המשפט.

 

הונאת ביטוח - כתם לכל החיים

אדם שנתפס בהונאה של חברת ביטוח מסתכן בכתם ענק שירבוץ מעל ראשו כל חייו. חברת הביטוח תתבע ממנו את כל הכסף שקיבל במרמה בתוספת הוצאות החקירה והמשפט. מעבר לכך, צפויים לתובע קשיים רבים במציאת חברת ביטוח שתסכים לבטח אותו בעתיד כיוון שכל רישומי ההונאה מתועדים.

 

מנכ"ל אימות חקירות מציין, כי הונאת חברת ביטוח היא עניין פלילי לכל דבר ומי שמסתכן בכך, מסתכן גם בפגיעה בשמו הטוב. אז אם בכל זאת הבריאות והשקט הנפשי חשובים לכם יותר מכסף, כדאי מאוד לא לנסות לרמות את חברת הביטוח".

 

49% מהתביעות הנן מהמגזר הערבי

79% מהתביעות הינם הורים שתובעים נזקי ילדיהם ו-61% מהתביעות הן נזיקין (נגרם נזק), אך זה "נופח" לצורך התביעה.

 

ב-12% מתביעות תאונות הדרכים, הנהג לא קיים הוראות חוק כגון רישיונות וביטוחים. ב-12% מתביעות הנזיקין, מתגלה שלא נגרם כלל נזק או שהנזק זניח ולא מדיד.

 

למרות היותם כחמישית מאוכלוסיית מדינת ישראל, מנתוני חברת אימות חקירות עולה כי 49% מהתביעות הנן מהמגזר הערבי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פוליגרף. לא קביל בבית המשפט
צילום: שאול גולן
ליאור תמיר, מנכ"ל אימות חקירות
מומלצים