עשרות נהגים התעלמו מהרוכב המוטל בכביש
התנועה בצומת אזור המשיכה לזרום ללא הפרעה, בעוד רוכב הקטנוע משה ישראלי גוסס במרכז הצומת. סוציולוג: "זה לא מפתיע. אנחנו עוברים מחברה שדואגת לכלל, לחברה אינדיבידואליסטית"
תאונת הדרכים שבה נהרג אתמול (יום א') משה חי-ישראלי מחולון הייתה יכולה להישאר פרט קטן בססטיסטיקה היבשה והכואבת של הכבישים בישראל. אבל מצלמת וידאו שהנציחה את התאונה גילתה גם את פניו של הנהג הישראלי, שמעדיף לעקוף נהג קטנוע גוסס במקום להגיש לו עזרה.
ד"ר גוסטבו מש, מרצה בכיר בחוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת חיפה, לא מתפלא על המצב שבו אנשים עוברים ליד אדם שנפגע בתאונה, ולא עוצרים בכדי לסייע לו. לדבריו, בישראל מתרחשות שתי תופעות סוציולוגיות אשר מביאות למצב כזה. לדבריו, בחברות המון, כמו זו שבה אנו חיים, ישנה תופעה סוציולוגית שבה אנחנו סומכים אחד על השני. "יש יותר מדי אנשים בסיטואציה מסוימות, ואנחנו רואים את האחריות לא עלינו, אלא על השני".
התופעה השנייה, לדברי ד"ר מש, היא המעבר שלנו מחברה קולקטיביסטית לחברה אינדיבידואליסטית: "בעבר היתה תקופה שבה התערבנו כמעט בכל דבר בחייו של האחר, אבל בשנים האחרונות אנחנו עוברים מחברה שדואגת לכלל, לחברה אינדיבדואליסטית". מש הוסיף כי "הדאגה לעצמי ולטובה האישית שלי, גורמות לכך שלא בכוונה אנשים מתעלמים מהאחר, אלא הם יותר מדי עסוקים בעצמם שהם ממש לא רואים חצי מטר מהם. זה לא שאנשים ראו את התאונה ולא עצרו בכוונה מתוך רוע לב, אלא הם פשוט לא ראו. הם כל כך ממוקדים בנסיעה ממקום למקום, שהם פשוט לא רואים מסביבם".
ד"ר מש מאמין כי המצב יכול להשתנות ומדובר בעצם בשאלה של מנהיגות. "אנחנו כבר כמה שנים חיים תחת מנהיגות שכל מה שהיא עושה זה להפריט את כל מה שיש, כל דבר נמדד בכסף ומנהיגות אחרת יכולה לשנות את זה. מה שכן יעזור זה הרבה יותר תודעה של הקולקטיב, לטפח תודעה שיש קולקטיב, שיש דברים משותפים, שאנחנו צריכים להסתכל לא רק על עצמנו, אלא גם על הסביבה שמקיפה אותנו".
הרב יובל שרלו הופתע מהתמונות הקשות: "אני רואה הרבה מאוד עזרה והרבה מאוד מצבים שבהם מסייעים לאחר, ולכן זה מפליא אותי. אני מקווה מאוד שזה חריג ולא נורמה". לדברי שרלו, הגשת עזרה היא חובה מוסרית: "זו מחויבות מוחלטת, כלומר למרות שאני לא אשם, מעורב בתאונה וכו' לא יתכן מצב שיש מישהו פצוע ואף אחד לא מגיש לו עזרה. גם ההלכה אומרת 'לא תעמוד על דם רעיך', ולכן אתה לא יכול לראות אדם במצוקה ולא לעזור לו".
שרלו סבור כי חברה אינדיבידואליסטית יכולה להיות גם מוסרית, אך עם זאת - "העובדה שדבר כזה קורה היא בהחלט דבר שצריך להדאיג אותנו בפן המוסרי. מדובר פה בפגם מוסרי שאדם לא רואה חובה לעצמו לדאוג שמישהו לא יפגע ולהגיש עזרה לאחר. אם באמת לא עזרו לו בגלל אדישות, זו ממש אטימות נוראית, ואולי המשך לחוסר הסולידריות שמתגלה כמה וכמה זמן בחברה הישראלית".