שתף קטע נבחר

65%: לא חוגגים את שיחרור ירושלים

כמחצית מהציבור מגדירים את ירושלים "עיר הקודש", סבורים שמדובר בעיר מושלמת, ואפילו מבקרים בכותל המערבי כמה פעמים בשנה. אז למה מעטים כל כך חוגגים איתה ביום חגה? הפעם בסקר ynet-גשר: יום ירושלים

30 שנה הוא נחגג מכוח החלטת ממשלה, בתשע השנים האחרונות הוא כבר זוכה למעמד חוקי, אך יום ירושלים, שיחול מחר (יום ד'), לא ממש "תופס". מתוצאות הסקר השבועי של ynet יהדות ועמותת גשר שנערך לקראת יום שחרור ירושלים עולה כי 65% מהציבור לא חוגגים את איחוד העיר, ואחוז אחד אף מודה: "היום הזה לא אומר לנו כלום". אבל יש גם נקודות אור: ירושלים עדיין נחשבת עיר הקודש והכותל המערבי פופולרי משחשבנו.

 

הסקר נערך על ידי מכון "מותגים" בקרב 500 מרואיינים, המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת, דוברת העברית בישראל. 

 

"חג של דתיים" 

בתשובה לשאלה "האם אתה חוגג את יום ירושלים" השיבו 65% בשלילה, בהם אחוז אחד שהודה כי יום כ"ח באייר לא אומר להם דבר. 35% מהנשאלים אמרו כי הם כן חוגגים את איחוד העיר. פילוח להגדרות דתיות מגלה כי רק בקרב הדתיים נמצא רוב שנוהג לחגוג – 67% מול 33%.

אצל החילונים והחרדים לא יחגגו 77% ו-76% בהתאמה, וכך גם 57% מהמסורתיים.

 

תדירות הביקורים בירושלים ובאתריה הקדושים הטרידה בשנים האחרונות לא אחת את שרי החינוך והמחנכים למיניהם. האם אכן יש מקום לדאגה? 70% מהנשאלים השיבו בסקר כי ביקרו בעיר העתיקה ובכותל המערבי בשנתיים האחרונות, מהם 49% שהיו שם כמה פעמים במהלך השנה האחרונה. 28% ביקרו באזור רק לפני למעלה משנתיים, ו-2% לא היו שם מעולם.

 

הזיקה למקום בולטת במיוחד אצל החרדים והדתיים, עם 85% ו-81% (בהתאמה) שפקדו אותו כמה פעמים בשנה האחרונה. גם 38% מהחילונים השיבו כך, אך 35% היו שם לאחרונה רק לפני למעלה משנתיים, ו-3% מעולם לא.

  

עיר קדושה, ומושלמת?  

בשאלה נוספת בסקר התבקשו המרואיינים לבחור את הביטוי המתאר, לדעתם, יותר מכל את ירושלים. 51% כינו אותה "עיר הקודש" ו-36% העדיפו את "בירת ישראל".

 

הנשאלים החילונים היו היחידים שביכרו את הגדרתה כעיר בירה – 48% מול 35%. החרדים (92%), הדתיים (75%) ואפילו המסורתיים (55%) העדיפו את קדושתה של העיר. והיו עוד 3 ביטויים, פופולאריים פחות: "עיר מתחרדת" (6%), "עיר המסמלת את המתח בין הדתיים לחילוניים" (3%), ואפילו "עיר מלוכלכת" (1%), לתשומת לב אגף התברואה בעירייה.

 

הצעירים בורחים ממנה בגלל היעדר מקומות בילוי, "חוף ירושלים" נמצא דווקא בתל אביב, אבל כמעט מחצית מהנשאלים רואים בירושלים עיר מושלמת. בתשובה לשאלה "מה היית מעדיף להעביר לירושלים" השיבו 48% כי מדובר בעיר מושלמת שלא חסר בה דבר. 24% רוצים יותר מכל חוף ים ירושלמי, ול-10% חסר תיאטרון לאומי בבירה. מבחינת 3% נוספים משתלבים מגדלי עזריאלי לא רע עם הנוף הירושלמי, ויתר הנשאלים התקשו להחליט ולא השיבו.

 

"מגיעים לכותל רק בכיתה י"א" 

מנכ"לית "גשר מפעלים חינוכיים", שושי בקר: "אין ספק שתוצאות הסקר מעידות על הצורך החינוכי בחיזוק משמעות יום ירושלים בכל המגזרים, ועידוד חגיגת היום בדרכים שיגבירו את הזיקה אליו ולמטרותיו". לדבריה, היא אינה מופתעת מהפופולריות הנמוכה של העיר העתיקה והרובע היהודי, משום שכ-10% מתלמידי התיכון איתם היא נפגשת במסגרת פעילות "גשר" מבקרים בכותל המערבי לראשונה רק בכיתה י"א.

 

לדעתה של בקר, המדינה לא עשתה מספיק כדי לציין את איחודה מחדש של ירושלים ואת הקשר ההיסטורי המיוחד של עם ישראל אליה, ולכן עליה להציע אירועים וסמלים ממלכתיים המציינים את יום ירושלים בכל הארץ ובקרב כל המגזרים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכותל. של כולם?
צילום: ישראל ברדוגו
צילום: איי אף פי
יום ירושלים. יש חגיגה?
צילום: איי אף פי
המושבה הגרמנית. גם זו ירושלים
צילום: איציק שוויקי, המועצה לשימור אתרים
צילום: יואב פרידמן
בקר. המדינה לא עשתה די
צילום: יואב פרידמן
מומלצים