שתף קטע נבחר

צילום: ויז'ואל/פוטוס

דברים שכדאי לדעת: למה התינוק לא ישן?

שמחתם שהתינוק שלכם ישן כל היום, אבל דווקא באמצע הלילה הוא מתעורר ושובר לכם את השינה. אז מהו מנגנון השינה אצל תינוקות, מתי נוצרת אצלם שיגרת שינה, מדוע אסור לישון עם ההורים ומתי צריך להתחיל לדאוג? עוד דברים שהורים חייבים לדעת

העיניים האדומות שלכם מדברות בעד עצמן: שוב עברתם לילה לא שקט עם הזאטוט שישן היטב במשך היום, אך פשוט מסרב לישון בלילה. כן, תינוקות אינם מבדילים בין אור הירח להנץ החמה, והשעון הביולוגי שלהם מסודר לפי הקיבה הקטנה, שאינה מסוגלת לשמור בתוכה כמויות מזון גדולות. בכל רגע של רעב הם יתעוררו ויבקשו דבר אחד: אוכל.

 

שליש מחיינו מוקדש לשינה. אנו זקוקים לשינה טובה משום שבמהלכה מבצע המוח עיבודי נתונים מורכבים, המשפרים את יכולת התפקוד המוחי במהלך היום. עבור תינוקות השינה חשובה גם משום שתהליכי התפתחות רבים מתבצעים במהלך הלילה.

 

תינוק עשוי לישון גם 16 שעות ביממה ויותר, לרוב במקבצים של 3 עד 4 שעות בכל פעם. ממש כמונו, גם תינוקות חווים שלבים שונים במהלך השינה: עייפות, תנועות עיניים מהירות (REM), שינה קלה, שינה עמוקה ושינה עמוקה מאוד. ככל שהם גדלים, מתארכות תקופות הערות.

 

מקבצי השינה הנמשכים 3-4 שעות מתסכלים הורים רבים, משום שהם מפריעים לשינה שאנחנו כה זקוקים לה. הפתרון היחיד הוא סבלנות: המצב הוא זמני בלבד וישתפר ככל שהתינוק יגדל ויאמץ קצבי חיים המתאימים לעולם שמחוץ לרחם.

 

רופאי ילדים רבים ממליצים להורים לא לאפשר לתינוק לישון למשך שעות ארוכות בלי אוכל. מעשית, משמעות הדבר היא האכלת התינוק כל 3-4 שעות, ואף בתכיפות גבוהה יותר כשמדובר בתינוקות קטנים במשקל או בפגים.

 

השכבת התינוק

בשבועות הראשונים, יש הורים שמשכיבים את התינוק בחדר השינה שלהם, בעריסה מיוחדת, אבל יש גם כאלה שמשכיבים את התינוק יחד איתם, באותה המיטה. אולי זה נוח, אבל רופאי ילדים ממליצים לא לעשות זאת, בעיקר משום שקיימים דיווחים על מקרי מוות טראגיים בהם מעכו ההורים בשנתם את הילדים או גרמו לחניקתם מבלי משים.

 

חשוב מאוד לזכור תמיד את עקרונות הבטיחות: לעולם אל תניחו במיטת התינוק או בסמיכות אליו חפץ שעלול להפריע לו לנשום כרגיל. הימנעו מהנחת חפצים בעלי קצה או פינה חדים, חפצים קטנים ועגולים העלולים להגיע לקנה הנשימה של התינוק, או כאלה העשויים מחוטים, חבלים או קשירות. ודאו שהלול שרכשתם הוא בעל תו תקן של מכון התקנים הישראלי.

 

מאז שהמליץ ארגון הבריאות העולמי להשכיב את התינוק על הגב עד גיל חצי שנה לפחות, פחתו מקרי המוות בעריסה בשיעור של 50 אחוז. חלק מרופאי הילדים ממליצים להשכיב את התינוק גם על הצד, אולם אחרים מתנגדים לכך, מאחר שהתינוק עלול להתהפך על בטנו. המקרים היחידים שבהם קיימת הוראה שלא להשכיב את התינוק על גבו, הם אצל אלה הסובלים מעיוותי ראש, מאחר ששינה על הגב עלולה לגרום לחסימת דרכי הנשימה. במקרים אלה, יש להיוועץ עם הרופא המטפל.

 

איך תגרמו לו לישון

תוכלו לסייע בכיוון השעון הביולוגי של התינוק, בכך שתימנעו מכל גירוי במהלך ההאכלה וההחתלה בלילה. נסו להקפיד על תאורה מינימלית, והימנעו ממשחק או דיבור עם התינוק בלילה. פעולות אלה יגבירו את המסר שהלילה מיועד להאכלה בלבד.

 

כשהתינוק גדל, נסו ליצור דפוס השכבה קבוע: רחצה, קריאה או שירה, שיסייעו לתינוק להירגע. גם אם נראה לכם שהתינוק קטן מכדי לקלוט מסרים אלה, הקפדה על שגרת השכבה כבר עכשיו תסייע לכם לקבע אותה ולהמשיך בה גם בגיל מאוחר יותר.

 

ומה אם התינוק מצוי באי-שקט? ייתכן שהוא רעב, סובל מחום גבוה, עייף מאוד, החיתול שלו רטוב או שהוא סובל מכאבי "קוליק" בבטנו. אם לא מצאתם סיבה לאי השקט, נסו לנענע את התינוק בעדינות, ולשיר לו כדי שיירגע. ואל דאגה - בחודשי החיים הראשונים של התינוק חיבוקים והפגנת אהבה אינם נחשבים ל"פינוק".

 

בוכה בלי סוף

יקיצות מרובות במהלך הלילה נובעות לרוב בשל קושי ברכישת יכולת הירדמות עצמית. הילד בוכה ללא הרף, עד שאתם "נכנעים" וחוזרים אליו. הטקס הזה עלול לחזור על עצמו גם יותר משעתיים מדי יום, מה שגורר עייפות של הרך הנולד ושלכם בבוקר ועצבים מיותרים.

 

שיטת 5 הדקות מתאימה ביותר לטיפול בהתעוררויות מרובות וקשיי הירדמות. וכך זה עובד: לאחר סיום "טקס הלילה", ארוחת הערב, אמבטיה, משחק וסיפור לילה - משכיבים את הילד במיטתו, מחבקים ומנשקים אותו, אומרים "לילה טוב" ויוצאים מהחדר.

 

סביר שהילד יתנגד ויבכה, אלא שעל פי השיטה - לא נכנסים לחדר עד שעוברות 5 דקות. אז, נכנסים לחדר לזמן קצר, כשהוא חשוך, אומרים לילד שוב לילה טוב בטון חלש, נשיקה וחיבוק ויוצאים מהחדר. ממשיכים בתהליך עד שהילד נירדם.

 

סביר להניח שבלילה-שניים הראשונים הילד יתנגד ויבכה, אולם לרוב בלילה השלישי לומד הילד להירדם לבד במיטתו. רצוי ששני ההורים יקחו חלק בתהליך. והנה אזהרה: אין טעם להתחיל ביישום השיטה אם אינכם מסוגלים לעמוד בפני בכי הילד. כניעה שלכם מלמדת את הילד שבבכי ניתן להשיג תוצאות.

 

אין חשש מגרימת נזק נפשי לילד כתוצאה מיישום השיטה. הכניסות המתוזמנות מאפשרות לילד ללמוד להירגע ולהירדם בכוחות עצמו מבלי להרגיש נטוש. יכולת ההירגעות וההירדמות מוכללת גם לתחומי חיים אחרים של הילד והיא חשובה בבניית יכולת מסוגלות עצמית של הילד ברגשותיו ותחושותיו. במידה ולאחר שבוע אין תוצאות רצויות יש להפסיק ולפנות לייעוץ במכון שינה.

 

נחירות

אחת מבעיות השינה הנפוצות אצל תינוקות, פעוטות וילדים היא נחירות. לרוב הסיבה היא הפרעה במערכת הנשימה העליונה, בשל נזלת נגיפית, אלרגיה, שקדים מוגדלים או מום מולד. אצל ילדים אלה ניתן לראות מאמץ נשימתי מוגבר, נשימה עם פה פתוח, ריור ויקיצות מרובות. אולם סימן ההיכר הוא כמובן נחירות שלא צריכות להופיע בשנתו של הילד באופן טבעי.

 

הפרעת נשימה בשינה גורמת לשינה קטועה, מרובת יקיצות ושאינה מרעננת, הגורמת לעייפות וישנוניות גם במהלך היום. הפרעה בדרגת חומרה משמעותית יוצרת גם עומס על מערכות הלב והריאה. אם הילד שלכם נוחר, או שאתם חושדים בהפרעת נשימה בשינה, יש לגשת למומחה לרפואת אף אוזן גרון או לביצוע בדיקה במכון שינה.

 

מתי לפנות לרופא?

למרות שרוב ההורים מצפים שהתינוק יישן במשך רוב שעות היממה, אין זה המצב בפועל. יחד עם זאת, אם התינוק חסר מנוחה בעת ההשכבה, קשה להעירו, או שאינו מגיב לנסיונות ההאכלה - זה הזמן להיוועץ ברופא הילדים שלכם.

 

ייעוץ מקצועי: עמית גרין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
"שינה" של תינוק יכולה להיות מאוד מתסכלת
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים