שתף קטע נבחר

שדרות: התושבים לא נוהרים אל עיר האוהלים

ארקדי גאידמק נערך לקליטת אלף תושבים ליד פארק הירקון, אבל עד שעות הצהריים נרשמו בשדרות רק כמאתיים אנשים. גם ההיענות להפוגה שמציעים העירייה ומשרד הביטחון דלה ובשדרות מסבירים: כמעט כל מי שרצה כבר עזב. ראשי רשויות מהצפון, שהתמודדו עם בעיות דומות במלחמת לבנון בקיץ, הגיעו לביקור הזדהות

המאבק של ארקדי גאידמק על הקמת עיר האוהלים עורר הד תקשורתי בערב החג ובמהלכו, אבל מתברר כי בשטח העסק מתנהל על מי מנוחות, אולי קצת יותר מדי מבחינתו של איש העסקים. עד שעות הצהריים נרשמו קצת יותר ממאתיים תושבי שדרות כדי להשתכן בעיר האוהלים שהוקם ביער "בראשית" ליד גני יהושע בתל אביב, זאת בעוד המקום ערוך לקלוט כאלף אנשים. בשעה 16:00 יצא לעבר תל-אביב האוטובוס הראשון משדרות, אך הפעם לא נוצר לחץ כמו בשבוע שעבר. כמאה מתושבי העיר החליטו לעשות את הדרך צפונה בכלי-רכב פרטיים. 

 

עידכונים אחרונים:

אבו מאזן לחמאס: הפסיקו לשגר קסאם לישראל

קסאם נחת סמוך לביתו של אלי מויאל

 

במטה המאבק לביטחון שדרות, שם מקיימים את הרישום, מסבירים את ההיענות הדלה בכך שפשוט לא נשארו מספיק תושבים בעיר. במקביל, מתקיים רישום בספרייה העירונית עבור אלו המבקשים לצאת להתרעננות באמצעות העירייה או משרד הביטחון, אלא שגם כאן נרשמו רק כמה עשרות תושבים ועל כן לא בטוח כלל אם אכן ייצא המהלך לפועל.

 

בתיה קטר, יושבת ראש ועד ההורים בשדרות וחברה במטה המאבק, אמרה היום ל-ynet: "הקבוצה הראשונה שתצא לעיר האוהלים תכלול 150 איש, בקבוצה השנייה יהיו עוד 60. כל מי שירצה לצאת יכול לבוא ולהירשם. אין רישום כמו בפעמים הקודמות כי פשוט אין פה תושבים וזאת בניגוד להצהרות של גורמים שונים שבעיר יש אלפים. הרי אפשר להסתובב בעיר ולראות שהיא פשוט ריקה".

 

גם בעיריית שדרות מעריכים כי רק כמה מאות בודדות יצאו לעיר האוהלים של גאידמק. מנגד נמשכות יוזמות פרטיות של גורמים שונים והיום יצאו כ-1,500 ילדים משדרות ויישובי עוטף עזה ליום נופש במרכז הארץ, אותו ארגנה הסוכנות היהודית. כמה מאות ילדים נוספים מהמועצה האיזורית שער הנגב מתארחים בבית הספר שדה של החברה להגנת הטבע בניצנים ואזרחים רבים מכל רחבי הארץ ממשיכים להתקשר למוקדים השונים של עיריית שדרות ומבקשים לארח משפחות בימים הקרובים.

 

אבל יש כאלה שלא מוכנים לעזוב את העיר. אחת מהם היא אושרת עמר שאמרה: "אף אחד לא יזיז אותי מהבית. מבחינתי הכי בטוח בבית שלי ואני לא מתפנה לשום מקום וגם לא יצאתי לאף ריענון".

עיר האוהלים בתל אביב. מחכים לתושבי שדרות (צילום: ניב קלדרון)

 

בתוך כך היו אמורים היום לחזור לעיר רבים מהתושבים שיצאו לבתי מלון בבאר שבע בחסותו של גאידמק. רבים מהם עדיין ממתינים בלובי של בתי המלון ומבקשים להאריך את שהותם שם, תוך הכרזה כי הם מעדיפים שלא לחזור לשדרות.

תושבי שדרות עולים לאוטובוס שיוביל אותם לתל-אביב (צילום: אמיר כהן)

 

אילנה, אחת התושבות: "אני אם לארבעה ילדים, יש לי תינוק בן חודש והציעו לנו לעבור מהמלון לעיר האוהלים בתל אביב. אני לא חושבת שאני יכולה להיות באוהל עם תינוקות קטנים, אבל מצד שני אני גם לא יכולה להמשיך ולהישאר בשדרות במצב הזה". מלכה, שנמצאת בבאר שבע עם אמה הקשישה בת ה-90, הוסיפה כי היא מצפה שיימצא להן פיתרון בבית מלון ולא במאהל.

 

המרכז המסחרי שומם, העסקים קורסים

ובחזרה לשדרות עצמה, אליה הגיעו היום לביקור הזדהות ראשי ישובי קו העימות מהצפון. אחד מבעלי העסקים בעיר, אהרון חוגי, אמר לאורחים מהצפון: "אנחנו מנסים לקיים פה שגרה אבל העסקים כבר קרסו מזמן. פה ממש לידנו ממשיכים להבריח את מעט התושבים שנשארו והיו יכולים אולי לסייע לנו קצת. אנחנו לא רוצים שיבריחו אותנו מפה, אנחנו רוצים להמשיך ולחיות פה". כשהוא מצביע אל עבר המרכז המסחרי השומם, הוסיף חוגי: "תראו, אין פה כבר אף אחד". 

 

גם נהגי המוניות בעיר זועמים. אחד מהם שקיבל דו"ח משוטר על-כך שנסע עם חגורת בטיחות בעיר, למרות שהמשטרה אישרה לנהגים ולנוסעים לנסוע ללא חגורה כדי שיוכלו להימלט במהירות למקום מסתור עם הישמע אזעקת "צבע אדום", פנה למפקד המחוז הדרומי, ניצב אורי בר-לב. הנהג אמר למפקד המחוז שביקר בשדרות: "למה קיבלתי דו"ח?" בתגובה אנא לו ניצב בר-לב: "אנחנו לא רושמים דוחות".

מסעדה ריקה בשדרות. בעלי העסקים על סף ייאוש (צילום: אמיר כהן)

 

שלמה בוחבוט, ראש עיריית מעלות-תרשיחא, אמר כי הוא מבין לליבם של התושבים הזועמים: "הממשלה מכריזה על מצב חירום, אבל היא חייבת להכריז על מצב של קו עימות, במסגרתו בעלי עסקים יקבלו פיצוי על כל יום שהעסק שלהם סגור. לבעלי העסקים אני מציע להקים פה ועד מסודר ולהתחיל לפעול מול הממשלה".

 

במקביל לביקור בשדרות פנו ראשי קו העימות אל אהוד אולמרט במכתב בו ביקרו אותו ואת הממשלה. "כראשי רשויות שניהלו את העורף במלחמה האחרונה והמלחמות שקדמו לה, אנו מזועזעים מכך שממשלת ישראל מגלה אוזלת יד בהגנה על תושביה", כתבו. "אנו מודאגים עקב חוסר יכולת הממשלה לתת פתרונות לבעיות שכבר התמודדנו איתם במלחמה האחרונה - פינוי תושבים, מיגון המקלטים ושידרוגם. אל תתנו לאחרים לסייע, יש די תקציב למדינה".

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עיר האוהלים. היענות דלה
עיר האוהלים. היענות דלה
צילום: ניב קלדרון
בוחבוט. אחוות קו העימות
בוחבוט. אחוות קו העימות
צילום: ניב קלדרון
מומלצים