שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    אז איפה יש אוכל אורגני בישראל? מדריך חדש

    החלטתם לקחת אחריות על מה שאתם אוכלים? ספר חדש שיצא בימים אלה לאור מסייר ברחבי הארץ בין מקומות בהם מגדלים ומוכרים אוכל אורגני. מגן הירק בבית יצחק דרך גאוות היחידה באילת ועד לקניסטאל ולפאו-פאו בבן עמי, וגם בתל-אביב

    בן עמי נטעים אילת בית יצחק 
    נהריה 

    ההמלצות מתוך "המדריך הישראלי לאוכל אורגני", ספרם של אביב לביא ושירי כץ שיצא לאור בימים אלה בהוצאת כינרת. הספר כולל מידע על יותר ממאה מקומות אורגניים בישראל.

    • הוצאת כנרת, מחיר: 98 שקל 

     

     

    בן עמי

    מישהו שמע על פאו-פאו?

    אחרי עשרים איבדנו את הספירה. מספר מיני הפירות ששמואל לנדאו מגדל במטע שבמושב בן עמי הופך אותו חבר של כבוד באיגוד מגדלי הפירות בכלל ובעמותת מגדלי הפירות האקזוטיים בפרט. מי ששמע על קניסטאל, פאו־פאו או גרגר פנמה (פרי קטן ומתוק שנפוץ דווקא במזרח אסיה), שיקום.

     

    כבר 14 שנה לנדאו מטפח את המטע שלו בשיטות אורגניות, ומשלב גידולים שגרתיים כמו שסק, אבוקדו ותות שדה במה שמעניין אותו באמת – ניסיון לאקלם בישראל פירות שונים ומשונים מכל קצות הגלובוס. את הפירות הנהדרים שמניבים 42 הדונמים שלו הוא לא צריך למכור: כמעט הכל נחטף על־ידי המבקרים במשק בשיטת הקטיף העצמי. תמורת תשלום בכניסה תוכלו לקטוף ולזלול ככל שחשקה נפשכם. עבור מה שתיקחו הביתה תשלמו לפי משקל.


    פירות יער. ניסיון מוצלח לאקלם פירות שונים בארץ (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

     

    הלהיטים בקטיף הם, כמובן, בני משפחת פירות היער למיניהם: תותי עץ בשלל צורות וצבעים, המון סוגים של פטל, פיטנגו, שיזף, שזיף ואפילו שלפחים – מעין עגבניות שרי צהבהבות שבשנים האחרונות הפכו ללהיט בקונדיטוריות העילית בתל אביב. לילדים הקטיף הוא חוויה, למבוגרים גם, ורק כדאי להצטייד בכובע כי בפרוס הקיץ השמש כאן לא מרחמת, למרות שאנחנו בצפון וברקע מתנשאים הבניינים האחרונים של נהריה. חוץ מפירות אפשר לקנות גם ריבות נהדרות שלנדאו מכין בעצמו ואפילו כמה סוגי ליקר (לכו על הפטל!), רק שאם אתם נוהגים לא מומלץ לחנוך את הבקבוק בדרך למכונית.

     

    קניסטאל, אגב, הוא מעין אבוקדו צהוב־כתום שהגיע מדרום אמריקה עם טעם ומרקם שמזכירים ערמונים. כדאי לטעום (הסטטיסטיקה שלנו – 50% אוהבים וה־50 האחרים מזדעזעים), ועוד יותר כדאי להכין ממנו מקפא או גלידה.

     

    • מטע לנדאו, בתיאום מראש, טל': 5461981־050.

     

    חזור למעלה
    נטעים

    סבתא אורזת שומים

    פעם היה כאן בית אימון לאפרוחים. היום מבנה האבן הישן, שמטפסים משתרגים פנימה דרך חלונותיו משל היינו בכפר איטלקי, משמש כחנות המשק של זיו שוורצמן. שלושה דורות משתפים פה פעולה: הסבתא אורזת שומים, הנכדה ממיינת ומסדרת סחורה, הנכד רושם קבלות, וזיו עצמו מקבל את פני הקונים, מחלק עצות ושוקל את הסחורה. שוורצמן מוכר רק את מה שהוא מגדל, מבחר לא גדול אבל מאוד איכותי של פירות, בעיקר פאפאיות, הדרים, פסיפלורות ופטל.


    תותים. לכו על האופציה האורגנית (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

     

    יש לו גם הברקות כמו ליקר פסיפלורה מעולה, ובקבוקים עם תכולה קפואה של פסיפלורה, שאפשר להפשיר ולהוסיף אותה לשייק, מיזלי, או כל מה שעולה על דעתכם. שוורצמן גם מציע ירקות עונתיים כמו שום, פלפל, שעועית, אפונה ירוקה ותירס, והכל במחירים נוחים במיוחד, בלי פערי תיווך. לאחרונה נוספו גם ביצים חומות מהלול המשפחתי, וכל מי שאכל פעם ביצה שהגיעה הישר מהלול יודע מה ההבדל בינה ובין אלה שממתינות על המדף בסופר.

     

    • המשק של זיו שוורצמן, טל': 9667239־03, 4583207־054.

     

    חזור למעלה
    אילת

    גאוות יחידה ומורל גבוה

    החיבור בין אילת לאוכל אורגני נראה מופרך, עד הרגע שבו נכנסים ל"שומשום". החלל של החנות/מסעדה המה אנשים בעת ביקורנו שם, והם אפילו לא היו תיירים.

     

    המקום המיוחד הזה נחנך לפני כמה שנים על־ידי קבוצה של נשים מקיבוץ סמר, שמרוחק כחצי שעת נסיעה מצפון לאילת, על כביש הערבה. גאוותו הגדולה של הקיבוץ היא על מטעי התמרים האורגניים נדיבי הדונמים שלו, שלמרבה הצער פירותיהם נמכרים בעיקר לייצוא. בחנות עצמה - וזו כבר סיבה טובה לסור לכאן אם אתם בסביבה - אפשר לקנות את התמרים של סמר במשקל. מתיקות כזאת לא פוגשים כל יום.


    כפות תמרים. מתיקות (צילום: מרק נימן, לע"מ)

     

    החנות מציעה מבחר מספק של מוצרים אורגניים ואוכל בריאות ואפילו ספרייה עמוסה למדי בכותרים העוסקים בתזונה בריאה. בחלל הצמוד לחנות פועלת המסעדה: חבורה של קיבוצניקיות עם גאוות יחידה ומורל גבוה מכינות שם ארוחות על טהרת המרכיבים האורגניים (במידה ויש

     כאלה): בבוקר שלל חביתות, סלטים ומיזלי, בין לבין סנדוויצ'ים מכל מיני סוגים, ובצהריים מנות חמות. המחירים מצחיקים במונחים אורגניים: כשמזמינים עסקית ב־40 שקל מקבלים, אחרי מרק וסלט למנה ראשונה, מעין צלחת טעימות עמוסה בתבשילים – אורז, דוחן, כוסמת, עדשים, גזר עם אגוזים בתנור, פולנטה מקמח תירס ועוד. הרמה לא הייתה אחידה (הפלפלים הממולאים בלטו מאוד לטובה), אבל אם להביא בחשבון את האווירה הנחמדה באמת ואת המחיר הידידותי זו אפשרות מומלצת לכל נופש, מבקר או תושב מקומי שרוצה לחמוק מעולם המזללות.

     

    שומשום, חנות ומסעדה, טל': 6342111־08, . 

     

    חזור למעלה
    בית יצחק

    מסיבת גן ירק

    המושב בית יצחק נקשר בתודעה בעיקר במפעל הריבות המפורסם, שהעניק לו נופך כפרי רומנטי. בפועל, כשנוסעים בכבישי המושב מגלים שרובם המכריע של השטחים החקלאיים פינו את מקומם לחנויות רהיטים, בתי קפה, ובוטיקים של מעצבים האורבים לתיירי השבת מגוש דן. אם התוכניות של אודי כספי ושותפו רונן יצליחו, המומנטום הזה עשוי להיעצר.


    באיזה צבע אתה רוצה את הפלפל שלך? (צילום: שי רוזנצוויג)

     

    כספי הוא בכלל קולנוען ותסריטאי שלא הצליח לאסוף תקציב לפיצ'ר חלומותיו ופנה למצוא אפיק חדש לנפש ולפרנסה. גינת הירק שלו משגשגת, וכוללת גם חממה. שלל הירקות והעלים טעימים במיוחד, והם משונעים לבתי לקוחות מאזור המרכז ועד חדרה זמן קצר לאחר שנקטפו.

     

    למי שלא מוכרח לקבל את הסחורה עד הבית מומלץ להגיע לכאן: זמן קצר אחרי שהחלקה החלה להניב, השניים הציבו לצדה חנות עץ חמודה שנראית כמו בקתה שווייצרית באמצע השרון. אפשר לקנות כאן את כל מה שאודי מגדל ושנקטף ברגע זה, ועוד ירקות, פירות ומוצרים אורגניים שהוא משלים מחקלאים אחרים.

     

     

    חזור למעלה
    נהריה

    הבית כמרקחה אורגנית

    עופרה ורן, שכבר מזמן מזוהים על־ידי החברים והלקוחות כ"עופרן", הגיעו אל התחום האורגני קצת במקרה. עד לפני כמה שנים רן עוד עבד במפעל שוקולד ושניהם זוכרים איך היו זוללים כמויות עצומות של ממתקים. אחר כך נסעו לניו יורק, שם נחשפו לעולם הבישול המקרוביוטי והחלו ללמוד את השיטה לעומק. היום הם נוטים לבשל לפי התפיסה המקרוביוטית על בסיס חומרי גלם אורגניים.


    בני הזוג עופרן. מחייכים גם אם הקבוצה עושה בושות (צילום: ניר כפרי)

     

    בימי שלישי מתקיים בביתם, הממוקם ברחוב שקט וירוק בנהריה, מעין שוק של ירקות ופירות אורגניים. אחרי שהלקוחות מסיימים להרכיב לעצמם ארגז, הם מתיישבים על בר עץ גבוה ואוכלים מרק המוגש עם תערובת פלפל צ'ומה לוהטת שעושה חם בגוף. המטבח שמאחורי הבר הוא חצי תעשייתי, מה שמאפשר לבעלי הבית להעביר את סדנאות הבישול שעליהן עיקר פרנסתם.

     

    בימי שישי הבית הופך למסעדה של ממש – שולחנות מוצבים ברחבי הסלון וארוחות אורגניות מלאות מוגשות לסועדים. המנות בדרך כלל טעימות ומשמחות, מה שעוזר לבעלי הבית ואורחיהם לחייך גם בימים שבהם קבוצת הכדורסל של נהריה, אהבתם הגדולה, עושה בושות.

     

    • עופרה ורן, מטבח הבחירה הטבעית, רצוי בתיאום מראש, טל': 7826188־077, 4645494־054.  

     

    חזור למעלה
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    המדריך הישראלי לאוכל אורגני
    עטיפת הספר
    מבחר איכותי של פירות במושב נטעים
    צילום: ניר כפרי
    ירקות טריים מהשדה של אודי כספי בבית יצחק
    צילום: ניר כפרי
    ד"ר רק שאלה
    מחשבוני בריאות
    פורומים רפואיים
    מומלצים