שתף קטע נבחר

אולמרט: ישראל רוצה שלום עם סוריה

הקבינט המדיני-ביטחוני התכנס למשך שלוש שעות ושמע סקירות על ההיערכות מול סוריה. בתום הדיון אמר ראש הממשלה, אהוד אולמרט כי "פניה של מדינת ישראל אינן למלחמה עם סוריה ויש להיזהר מתסריט של הערכה שגויה שעלול להביא להידרדרות ביטחונית"

אחרי הדיבורים על מלחמה אפשרית בקיץ ועל היערכות מיוחדת של צבאות סוריה וישראל, מנסה ראש הממשלה, אהוד אולמרט, להוריד את המתח. הוא אמר הבוקר (יום ד') בתום דיון בקבינט לביטחון לאומי כי "ישראל מעוניינת בשלום עם סוריה". השרים שמעו במשך כשלוש שעות סקירה על המצב עם סוריה.

 

בהודעה הרשמית של לשכת ראש הממשלה נמסר שהקבינט המדיני ביטחוני התכנס לצורך קבלת סקירות ודיון בנושא המצב בגבול הצפון. הדיון הוקדש בעיקר לקבלת סקירות ביטחוניות ומדיניות באשר להתפתחויות הן בסוריה והן בלבנון מפי אנשי המוסד, אגף המודיעין של צה"ל, המועצה לביטחון לאומי ושרות הביטחון הכללי.

 

בסיכום הדיון אמר ראש הממשלה כי ישראל מעוניינת בשלום עם סוריה. "פניה של מדינת ישראל אינן למלחמה עם סוריה ויש להיזהר מתסריט של 'מיסקלקולציה' (הערכה שגויה) שעלול להביא להידרדרות ביטחונית", הדגיש ראש הממשלה והוסיף כי ישראל פעלה בערוצים מדיניים שונים על מנת להעביר מסר זה לסוריה. ראש הממשלה הטיל איפול על פרטי הדיון.

 

אולמרט תבע בקבינט מהשרים ומקציני צה"ל להפסיק את הפטפטת והברברת בנושא הסורי. גורמים מדיניים בכירים אמרו לפני הדיון, שבכוונת ראש הממשלה לומר לשרים שאין לערוך 'פסטיבלי שלום', אך גם לא להשתתף ב'ריקודי מלחמה'. "אלה ואלה מזיקים באותה מידה בימים אלה". חברי הקבינט שמעו גם על מסע הרכש הצבאי הסורי ועל בניית המערך ההגנתי הסורי באזור רמת הגולן. כמו כן, שמעו על הציר הפעיל בין איראן לסוריה. 

 

בשבועות האחרונים דווח כי ראש הממשלה בוחן אפשרויות שונות למגעים עם סוריה. ככל הנראה, הסקירה ששמעו השרים התייחסה גם לסיכויי המשא ומתן עם אסד. בין גורמי המודיעין ניטש בחודשים האחרונים ויכוח האם סוריה באמת רוצה שלום. ראש חטיבת המחקר באמ"ן, תת-אלוף יוסי ביידץ, אמר בשעתו בדיון בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת שכוונותיו של נשיא סוריה, בשאר אסד, לפתיחת מו"מ הן כנות ורציניות וכי להערכתו מדובר באינטרס סורי.

 

עמדה זו מנוגדת לעמדת ראש המוסד, מאיר דגן, שאמר באותו הפורום כי "אין כרגע אינדיקציה להגמשת העמדות הסוריות ולחתירה שלהם לשלום". לדבריו, סוריה מתחמשת ומחמשת את החיזבאללה בקצב מהיר ופועלת להפיל את ממשלת סניורה ולערער את הנוכחות האמריקנית בעיראק. "ההרתעה הצבאית של ישראל נפגעה במלחמה, ולכן הביטחון העצמי של אסד גובר. חל שינוי אסטרטגי בסוריה ומעתה הם יגיבו על כל מה שנראה להם כהתגרות ישראלית והם מוכנים לקחת יותר סיכונים מול ישראל מאשר בעבר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
רוצה שלום. אולמרט
צילום: איי אף פי
האם פניו לשלום? בשאר אסד
צילום: איי פי
צה"ל מתאמן לכל תרחיש
מומלצים