שתף קטע נבחר

טייס החלל שיביס את מיקרוסופט

מארק שאטלוורת' הוא בן 33 בסך הכל, וכבר הספיק להרוויח מאות מיליוני דולרים, לתרום את מחציתם לצדקה, לטוס לחלל - וליצור את האלטרנטיבה הכי אופנתית ל-Windows, שנקראת Ubuntu. ראיון עם סוציאליסטמיליונר אמיתי

ב"עתידות" שהיו מצורפות למסטיק "בזוקה", הופיעה לא פעם הנבואה: "עד גיל 21 תגיע לירח". לרובנו, הנבואה הזו לא תתגשם לעולם. נוכל רק לקנא במארק שאטלוורת' שהגשים את החלום. 

 

שאטלוורת', 33, מולטי מיליונר ממוצא אפריקני, היה לדרום-אפריקני הראשון בחלל ותייר החלל השני בהיסטוריה, לאחר דניס טיטו. הוא גם הרוח החיה מאחורי המתחרה הקשה ביותר של Windows מקרב הפצות הלינוקס - Ubuntu. זו מערכת הפעלה למחשב, רק שבניגוד ל-Windows של מיקרוסופט שכולנו מכירים, היא מופצת חינם.

 

שאטלוורת', בן לאב ממוצא אירי, נולד בעיירת כורים בשם וולקום, וגדל בקייפטאון. ב-1995, לקראת סוף התואר הראשון במערכות מידע ומנהל עסקים שלו באוניברסיטת קייפטאון, הוא ייסד את Thawte, חברת ייעוץ לאינטרנט שהחל לפרוח באותם ימים.

 

החברה של שאטלוורת' הייתה הראשונה לפתח פתרון הצפנת מידע ואבטחה לאתרי מסחר אלקטרוניים מחוץ לגבולות ארה"ב. משמעות המילה Thawte, אגב, היא "מחשבה", בשפת זולו. המוצר משך את תשומת לבה של ענקית האינטרנט VeriSign, שרכשה את החברה מידי שאטלוורת' ב-1999 תמורת 400 מיליון פאונד. כמו מתעשרי היי טק אחרים, הפך הצעיר הדרום אפריקני למולטי-מיליונר עד בטרם מלאו לו 30.

 

מברשת שיניים מרחפת

שאטלוורת' לא נתן לכסף לסחרר את ראשו. תחת זאת, הוא פנה להגשים חלום ילדות ישן: להפוך להיות אסטרונאוט. תמורת 25 מיליון דולרים הוא רכש לעצמו את הזכות להתאמן עם קוסמונאוטים, על מנת להצטרף כאסטרונאוט מהשורה לטיסת מעבורת החלל סויוז ולשהות שבועיים בתחנת החלל הבינלאומית. ואכן, לאחר שנה של אימונים הצטרף שאטלוורת' לשני טייסי

חלל נוספים והיה לאפרו-נאוט הראשון.

 

שאטלוורת' מספר בראיון ל-ynet כי להפתעתו התחושה על סיפון תחנת החלל הייתה די ביתית. "אתה מוקף בשעונים, מאווררים וצינורות ושקוע בעבודה בלתי פוסקת בחלל. התחושה סוריאליסטית מאוד - אתה מצחצח שיניים תלוי הפוך ומביט על הכוכב יוצא הדופן הזה, ומברשת השיניים שלך מרחפת לצדך באוויר..."

 

הוא מקווה שעוד בימי חיינו מיליוני אנשים יוכלו לחוות את החוויה "הבלתי ניתנת לתיאור", לדבריו של צפייה בכדור הארץ מבחוץ. "זה בהחלט ישנה את התפישה שלהם לגבי כיצד יש לנהוג בשכנים. בכל מובן של המילה הזו". 

 

כאן יש דרקונים

גם לאחר שהתקבל במצעד חגיגי ברחובות קייפטאון שבמולדתו לאחר מסעו ההיסטורי, המשיך שאטלוורת', פטריוט אפריקני, לחשוב על דרכים כיצד להשתמש בכספו כדי להיטיב עם אחרים, שלא שפר עליהם גורלם. בראיון לערוץ 4 הבריטי אמר: "אני מאוד בר מזל. אני רוצה להשתמש בעושר הזה כדי לעשות משהו חיובי".

 

אמר, ועשה: הוא הקים קרן הון סיכון בשם HBD. פירוש השם הוא Here Be Dragons - "כאן יש דרקונים", ראשי התיבות שהיו רושמים חוקרים במפות עתיקות, כדי לציין אזורים שטרם מופו. הקרן תומכת בפרוייקטים חדשניים וחברות הזנק אפריקניות.

 

קרן נוספת שהקים מהונו הפרטי, קרן שאטלוורת' - חרתה על דגלה את הקידום חברתי של אפריקה, בעיקר באמצעות חינוך טכנולוגי וגישור על הפער הדיגיטלי העצום שקיים במדינות העולם השלישי. אולם הפרוייקט שהפך אותו לסוג של ידוען בעולם המחשוב ומחוצה לו והקנה לו תהילה, הוא פרוייקט Ubuntu - מערכת הפעלה למחשב, הכוללת גם כל יישום נדרש - לגמרי בחינם. זאת, בניגוד גמור למיקרוסופט - שמוכרת אותה בכסף רב.

 

לינוקס לבני אדם

משמעות השם Ubuntu בשפת זולו, הוא "להיות אנושי לאחרים". שאטלוורת', שהיה מפתח לינוקס בשנות התשעים, חזר לכור מחצבתו עם תוכנית שאפתנית: לספק לכל העולם מערכת הפעלה שתהיה ידידותית, בשפה המובנת למשתמש, ושהוא יוכל לשנות אותה לפי צרכיו.

 

הסיסמה שמלווה את Ubuntu היא "לינוקס לבני אדם". למי שאינו מכיר את המונח, מערכת הפעלה היא התוכנה המפעילה את המחשבים שלנו, שבלעדיה היו רק ערימת ברזלים. ברוב המחשבים בעולם זוהי Windows של מיקרוסופט, אך בזכות

שאטלוורת' – התמונה משתנה.

 

שאטלוורת' הקים לשם כך ב-2004 את חברת Canonical היושבת בלונדון, ומשם הוא מנהל את הפרויקט. חברות מסחריות העושות שימוש ב-Ubuntu לצורך יישומים קריטיים וזקוקות לתמיכה – רוכשות אותה בכסף מ-Canonical.

 

אך למשתמשים הביתיים, מוצעת חלופה ל-Windows הכוללת כל יישום שמשתמש ממוצע צריך (נגן מוזיקה, מעבד תמלילים, תוכנת מצגות ועוד המון תוכנות) - ואינה עולה דבר. באופן טבעי, זהו הפיתרון האידיאלי להביא את בשורת המחשוב למדינות עניות, כמו מולדתו של שאטלוורת'.

 

Ubuntu, הפצה צעירה של לינוקס, בת שנתיים וחצי בלבד, צברה פופולריות עצומה בזמן זה והפכה להיות גירסת הלינוקס המובילה. גירסתה האחרונה, 7.04, שיצאה לפני כחודשיים, היא גירסה בוגרת, שלראשונה מציבה חלופה טובה ל-Windows ואתגר קשה לחברת מיקרוסופט – השולטת בשוק מערכות ההפעלה.

 

מיקרוסופט כשורדת

שאלנו את מארק איזו עצה היה מציע למתחרים שלו, יורשיהם של ביל גייטס וסטיב באלמר במיקרוסופט. על כך הוא השיב בהומור מפרגן: “מזל טוב! ירשתם חברה חלוצית ומבריקה. אבל הדברים שהפכו את מיקרוסופט לחברה מצליחה בשנות ה-80' כבר אינם. אתם צריכים להיות מבריקים לא פחות אם אתם רוצים להעביר ליורשים שלכם חברה במצב המצוין בו קיבלתם אותה. מיקרוסופט יכולה לשרוד ואפילו לשגשג בעולם עם תוכנה חופשית (כלומר, לינוקס - .נ.ל), אבל זה ידרוש ברק ודמיון, לא לחץ!”

 

ושאטלוורת' יודע על מה הוא מדבר – לפני כחצי שנה, חתמה מיקרוסופט על עסקת הכרה הדדית בפטנטים שלה עם Novell, המחזיקה כיום הפצת לינוקס אחרת בשם SuSe. החשש היה שמיקרוסופט, בשלב הבא – תפעיל לחץ ותביעות משפטיות כנגד משתמשי לינוקס בהפצות אחרות. התסריט היה בהחלט תסריט אפשרי - כפי שטרח לרמוז מנכ"ל מיקרוסופט.

 

באופן כללי, הצעד של Novell, נחשב כמנוגד לרוח של תוכנה חופשית וקוד פתוח. העיסקה חוללה בזמנו סערה, וגררה תגובה נחרצת מקרב קהילת הקוד הפתוח, כולל שינוי של הרישיון, המשמש את תנועת הקוד הפתוח. במסגרת גל התגובות, הזמין שאטלוורת' את מפתחי SuSe להצטרף לצוות הפיתוח של ההפצה שלו.

 

ההזמנה הזו עוררה עליו ביקורת קשה – כיון שעשה לכאורה מעשה שלא מקובל בקהילת הקוד הפתוח – ניסיון לגנוב מפתחים של הפצה אחרת. שאטלוורת' מיהר להתנצל והבהיר שלא זו הייתה כוונתו. 

 

לינוקס לקופים

שאטלוורת', כפי שכבר אולי הספקתם להבין, לא שוקט על שמריו. מיד לאחר השחרור של גירסה 7.04 של Ubuntu, הוא כבר מסתכל ליעד הבא – הגירסה הבאה של Ubuntu. שתצא באוקטובר.

 

המטרה היא להפוך את Ubuntu למערכת הפעלה פשוטה להחריד וידידותית עד כדי כך – שאפילו קופים יוכלו להתקין אותה.

 

בקרב קהילת המפתחים של Ubuntu, כבר נפוצה בדיחה, שהיא משחק מילים על הסיסמה המקורית: במקום "לינוקס לבני אדם", הגירסה הבאה מכונה "לינוקס לאדם הקדמון" (Linux for primate beings). במקביל, בגירסה הבאה של Ubuntu תהיה מהדורה מיוחדת, לקנאי החירות – שכולה תוכנה חופשית למהדרין.

 

להשאיר חותם

באתו ראיון לערוץ 4 אמר שאטלוורת': “העולם משתנה. אנשים מבינים שהיכולת להשאיר חותם בימי חייהם, היא משהו יקר ערך.

 

אני רוצה לראות את הכסף שלי עושה משהו חיובי ותורם לעולם, עוד בתקופת חיי". את המטרה הזו, שאטלוורת' כנראה כבר הגשים. בשנים האחרונות הוא הוציא כבר כמעט מחצית מהונו כדי להשאיר חותם: לא רק בתרומתו לחברה האפריקנית בחינוך ובקידום טכנולוגי, לא רק במסעו לחלל והניסויים שערך שם – אלא גם כאיש שהוביל את קהילת הקוד הפתוח לסיים את המונופול רב השנים של מיקרוסופט על המחשבים של כולנו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים