שתף קטע נבחר

מי רוצה ילד ממזר?

לתרום איברים כבר אפשר לפי ההלכה, ומה עם תרומות הזרע? ynet מציג את הסעיפים שלא תמצאו בדו"ח המבקר: מדיניות משרד הבריאות מאלצת את הרבנות הראשית לחתן ספק-ממזרים, ואולי גם להכיר בנישואי קרובים. המכשול ההלכתי: אנונימיות התורמים. במשרד הבריאות לא מסכימים לפתרונות שמציעה הרבנות הראשית, וח"כ ניסן סלומיאנסקי כבר שוקל חקיקה בעניין

רק בחודש שעבר פרסם מבקר המדינה דו"ח חמור, ובו חשף ליקויים קשים בעבודת בנק הזרע בישראל. הזלזול בנהלים וחוסר ההקפדה על הבדיקות הרפואיות זכו למקום של כבוד במהדורות החדשות, אבל להיבט ההלכתי של הנושא הרגיש לא הייתה התייחסות.

 

בדיקת ynet חושפת מדיניות פרוצה מבחינה הלכתית, שאינה נכללת בדו"ח המבקר: משרד הבריאות כופה אנונימיות גם על תורמי זרע המסכימים להיחשף, דבר העלול להרבות ממזרים ונישואי אחים במדינת ישראל. ואיפה הרבנות הראשית? זו כבר עייפה מלהילחם, והיא נאלצת להנפיק את תעודות הנישואין המפוקפקות.

 

רקע הלכתי  

הדיון ההלכתי בנושא תרומות הזרע מתייחס ל-3 בעיות: הוצאת זרע לבטלה (מצד התורם), איסור אשת איש (כשמקבלת התרומה היא אישה נשואה) ושאלת ייחוסו של הילד.

 

הרב מנחם בורשטיין, ראש מכון פוע"ה - פריון ורפואה על פי הלכה, מסביר כי פוסקים רבים לא רואים במתן התרומה עבירה על איסור הוצאת זרע לבטלה, משום שהדבר נעשה למטרת פרייה ורביה. גם שאלת איסור אשת איש אינה רלוונטית לדעת רוב פוסקי ההלכה, משום שהכנסת הזרע לגוף האישה לא נעשה בדרך המקובלת של קיום יחסי מין. המכשול העיקרי ההופך את תרומות הזרע בישראל לבעייתיות הוא אנונימיות התורם.

 

הרב בורשטיין טוען כי למרות פנויות רבות של הרבנות הראשית לישראל למשרד הבריאות - אין כיום כל אפשרות לדעת מיהו אביו של ילד שנולד מתרומת זרע. במשרד הבריאות אישרו ל-ynet כי בשונה מתרומת איברים – אין אפשרות להתנות תרומת זרע בכך שתעשה בכפוף להלכה, תוך שמירת פרטי התורם. הדבר הופך לקריטי בשעה שילדים אלה באים להתחתן, משום שקיים חשש לנישואי אחים או קרובים אחרים שאסורים מהתורה. הסבירות לכך אמנם נמוכה, אך הדבר אסור מבחינה הלכתית.

 

"למרות שהסיכון קטן נזהר בנק הזרע שלא לקחת תרומות רבות מתורם אחד, כדי להפחית עוד את הסבירות לנישואי אחים" אומר הרב בורשטיין. "הדבר עלול לגרום גם לבעיות רפואיות כמו מחלות גנטיות, ואני לא מבין למה במשרד הבריאות לא מסכימים לפיקוח בעניין". יש לציין, כי גם אם תתקבל תרומה אחת בלבד מכל תורם עלולה האנונימיות לגרום לנישואי קרובים, משום שהילד שנולד מתרומה זו עלול להתחתן עם אחותו, שנולדה מאותו האב בלידה רגילה.

 

חשש נוסף שמעלה הרב בורשטיין הוא מקבלת תרומת זרע מממזר, שתהפוך בוודאות את הילד שנולד לפסול חיתון.

 

יש פיתרון  

"הפיתרון הטוב ביותר הוא שכל הבנקים בישראל יקבלו תרומות מגויים בלבד", אומר הרב בורשטיין. לטענתו, במקרה זה אין חשש לממזרות וגם לא לנישואי אחים, משום שמבחינה הלכתית ילדיו של מי שאינו יהודי אינם מיוחסים לו. ראש מכון פוע"ה יודע שמדובר במהלך שאינו בר ביצוע לכלל הציבור, אך ברמת הפרט הוא כבר מיושם, כנשים דתיות שנזקקות לתרומת זרע מקפידות לקחת תרומה מגויים.

 

פיתרון נוסף הוא רישום פרטי התורמים ושמירתם בסודיות, כך שכשיבואו הילדים להתחתן יוכלו להתחקות אחר זהות האב, כפי שמבררים מיהם ההורים הביולוגיים של ילדים מאומצים המבקשים להינשא. הרב בורשטיין מספר כי פניות רבות של הרבנות הראשית בעניין נדחו. בנוסף הוא מספר כי אחרי שהבינו ברבנות כי התרומות יישארו אנונימיות הם ביקשו לכל הפחות להימנע מקבלת זרע מתורם המוכר כממזר כדי שלא יוולד ילד שהוא בוודאות פסול חיתון. למרות שמספר הממזרים בישראל קטן מאוד ומגיע לעשרות בודדות, לא קיבלו במשרד הבריאות גם את הדרישה הזו. המשמעות: הרבנות הראשית לישראל עלולה להשיא פסולי חיתון וקרובי משפחה.

 

ח"כ ניסן סלומיאנסקי (מפד"ל) מכיר היטב את הצדדים ההלכתיים בסוגיה הרגישה, עוד מתקופת לימודי הרבנות בישיבת כרם ביבנה, אך טוען לא כל הפוסקים שוללים קבלת זרע מתורם אנונימי. "יש כאלה הסוברים שלילד שנולד מהתרומה אין אבא הלכתי, ואז אין בעיה של ממזרות או נישואי אחים", הוא מסביר. למרות המקום להקל, מסכים סלומיאנסקי שחוסר היכולת להתחקות אחר זהות התורם מהווה מכשול הלכתי גדול, והוא קורא לנהל רישום חסוי של הפרטים, "לצרכים כמו נישואין וירושה".

 

לאחר פרסום דו"ח מבקר המדינה על הנעשה בבנקי הזרע הגיש סלומינסקי הצעת חוק המחייבת את הבנקים לערוך בדיקות רפואיות-גנטיות לכל תרומה, כדי למנוע את הדבקת היולדת והעובר במחלות אלו.

 

ומה עם חוק שיסדיר גם את המכשול ההלכתי? "להצעת חוק כזו אין היום סיכוי לעבור, לא בועדת השרים לענייני חקיקה ולא בכנסת, והיא עלולה רק להכשיל את הסעיפים הרפואיים", הוא מנמק. סלומיאנסקי מכיר בכוחה של המפד"ל כמפלגה אופוזיציונית, אך אומר: "אני הולך לאט לאט. אולי בהמשך אציע גם את זה".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה לפניית ynet כי תרומות הזרע במדינת ישראל הן אנונימיות לחלוטין, ולכן הפיתרון ההלכתי של רישום התורמים אינו ישים. על דרישת הרבנות הראשית שלא לקבל תרומות זרע ממזרים נמסר בתגובה: "משרד הבריאות שוקד בימים אלה על הכנת נוהל חדש שיסדיר את הנושא".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב בורשטיין בכנס פוע"ה
צילום: קובי נחשוני
בנק הזרע. אילוסטרציה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
יש פתרון הלכתי? אילוסטרציה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים