שתף קטע נבחר

הסוחרים שמתחרים על הנוסטרו

חברת ברק קפיטל היא "עוף מוזר" בין חברות ההשקעה בשוק ההון. החברה עוסקת בעיקר בתחום של פעילות נוסטרו, ניהול תיק השקעות עצמי. לכל סוחר ניתנת מסגרת אשראי ובטחונות - הטובים מגיעים למשכורת של מיליוני שקלים בשנה

בין חדרי המסחר הרבים שצמחו ופרחו בתל-אביב בשנות הגיאות האחרונות בשוק ההון, ברק קפיטל היא "עוף מוזר". החברה עוסקת בעיקר בתחום של פעילות נוסטרו - ניהול תיק השקעות עצמי. לכל סוחר ניתנת מסגרת אשראי ובטחונות - הטובים מגיעים למשכורת של מיליוני שקלים בשנה. "סוחר טוב יכול להרוויח מיליוני שקלים בשנה", אומר אייל בקשי מנכ"ל ברק קפיטל.

 

נוסטרו הוא חשבון שבאמצעותו מבצע חבר בורסה פעולות קניה ומכירה של ני"ע עבור עצמו. בחשבון זה לא יכול לבצע חבר הבורסה פעולות עבור לקוחותיו והוא חייב בדיווח נפרד לבורסה עבור חשבון זה.

 

שיטת העבודה היא חלוקת הנוסטרו בין הסוחרים, חלק מקבלים מאות אלפי שקלים וחלק מספר מיליוני שקלים להשקעה. כל סוחר מנסה להשיג את התשואה הגבוהה ביותר, כשעל פעילותם מפקחים מנהלי סיכון. לבסוף, מתחלקים ברווחים בהתאם לחוזה האישי.

 

 

"אנחנו סוג של קרן גידור עצמית, שזה לב הפעילות שלנו, ומנהלים כסף בתחומים שאנו מאמינים שיצמחו", אומר בקשי בראיון ראשון ל-ynet, כחלק מהאסטרטגיה החדשה של ברק קפיטל של יותר שקיפות וחשיפה לקראת רכישות ומיזוגים מתוכננים.

 

רוצים לעבוד אצל בקשי

במשך שנים רבות היתה ברק קפיטל חברה קטנה עם כ-6 סוחרים לכל היותר. ב-3 השנים האחרונות הגיעה הקפיצה הגדולה, החברה הרחיבה את תחומי הפעילות וכיום יש לה כ-40 סוחרים.

 

הגיאות בשוק ההון בשנים האחרונות העלתה את המשכורות, חדרי מסחר מפוארים נבנו ותחלופת העובדים בענף הפיננסים גדלה: פעם שומעים על אנליסט בכיר מדויטשה בנק שעזב, אח"כ אנליסט בכיר ב-UBS, הממונה על המגזר הקמעונאי בבנק יהב עזב במפתיע, פריזמה גייסה לשורותיה רבים ועוד.

 

בקשי מדגיש שברק קפיטל זה לא בית השקעות רגיל: "אנחנו לא חברה לניהול תיקים, זאת חברה שמנהלת נוסטרו. אתה מקצה לכל סוחר סוג של מסגרת אשראי, או מסגרת בטחונות ומגדיר לו רמות סיכון בהתאם לפעילות שלו: נגזרים, אג"חים או מניות". 

 

אז איך עושים מיליונים?

נכון שעם כסף יותר קל לעשות כסף, בוודאי כשעובדים במינופים גבוהים, ובכל זאת שאלת המיליון דולר היא איך מרוויחים כל כך הרבה?. בקשי: "רוב המסחר נעשה יחסית בסיכון נמוך והסיבה היא שאנו מנסים לנצל איזשהו סוג של relative value, נכס לעומת נכס, לקנות משהו בזול ולמכור משהו ביוקר.

 

"זה יכול להיות אג"ח מול אג"ח, מניה מול מניה, אופציה מול אופציה או נכס בסיס מול הנגזרות שלו - התחכום הוא לזהות את הנכס היותר זול ולקנות אותו.

 

"אנו מנסים למצוא את ה'עיוותים' היותר קטנים בשוק ההון, מנצלים אותם במחזורים מאוד מאוד גדולים ולוקחים את הכסף שנחשב יותר בטוח, בניגוד לגופים אחרים שיושבים על נכסים לאורך זמן. מחזור הפעילות שלנו נע בין 4-3 מיליארד שקל במניות ואג"חים, ובשוק הנגזרים והמעו"ף 15% עד 20% מכלל השוק בארץ.

 

"רוב הסוחרים אצלינו הם 'סוחרי יום' - הזמן הממוצע של עסקה יכול לנוע בין שניות בודדות, לבין דקות או שעות ספורות לכל היותר", אומר בקשי.

 

יושבים שעות מול המחשב

העבודה בתנאי לחץ ואינה מתאימה לכל אחד, למרות שאין קושי פיסי, קיים עומס נפשי עצום. כל סוחר יושב מול מספר מסכי מחשב, חלק מול 10 מסכים, עובדים עם 3 מקלדות ועם 4 עכברים. ברקע אתרי אינטרנט, ערוצי כלכלה בטלוויזיה ורדיו - הם חייבים להיות מחוברים כל הזמן לחדשות.

 

נכנסנו לחדר המסחר בשעת צהריים, מול כל סוחר מוצג מידע רב בגרפים וטבלאות. אוכל הם מזינים מבחוץ כי אין זמן לצאת להפסקת צהריים, גם לשירותים לא תמיד יש זמן ללכת, ככה זה כשפותחים פוזיציה לטווח קצר.

 

אז איפה הם פורקים את הלחץ? במשחק ביליארד שנמצא במשרדי החברה. אך גם כאן יש מסך ענק שמקרין את הנתונים של שוק ההון, אם מתרחשת דרמה התגובות בהתאם.

 

מה גודל האשראי לסוחרים?

 

בקשי: "אנו מנסים להתאים לכל סוחר את הפרופיל שמתאים לו. לומדים כל סוחר, להכיר את הנסיון שלו, הידע שלו והצורך שלו בבטחונות, כל זאת כפועל יוצא של רמת הסיכון ואופי הפעילות. אנו מגדירים פרמטרים של סיכון והסוחר צריך לעמוד בפרמטרים אלה. זה מה שמגדיר את גודל הפעילות והריווחיות".

 

דן הררי, סמנכ"ל הכספים של החברה מוסיף: "מה שמעניין אותנו אצל הסוחרים זה התשואה על ההון שאנו מעמידים להם, זאת כמובן יחסית לרמת הסיכון שהם לוקחים". 

 

מה נדרש מסוחר טוב?

 

בקשי: "אין ספק שהסוחרים צריכים להיות אינטליגנטים, לעמוד בלחצים, יכולת אנליטית גבוהה, להגיב מהר לנתונים. בנוסף, צריך לדעת לתת כבוד לשוק. אם סוחר חושב שהוא הכי טוב בעולם, או יודע יותר טוב מהשוק - אז פה בדרך כלל מתחילות הבעיות.

 

"צריך שיהיה אגו לא גבוה, להבין שכולנו בני אדם וכולנו טועים, לדעת לסגור פוזיציה כשעושים טעות וכשמצליחים, אז לתת לעסקה לרוץ ובסופו של יום לצאת עם רווחים. כל סוחר צריך תמיד לזכור שהוא רוצה גם להגיע לעבודה מחר ולכן צריך לדעת לחתוך הפסדים בזמן". 

 

יצחק תשובה משקיע בברק קפיטל

חברת דלק קפיטל, מקבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה, רכשה לפני כחודשיים 49.9% מברק קפיטל לפי שווי חברה של כ-50 מיליון שקל.

 

זרוע הפיננסים של דלק עוסקת בין השאר בתחום שוק ההון והביטוח באמצעות חברת הפניקס (השולטת גם באקסלנס נשואה) ובחברת הביטוח האמריקנית רפבליק.

 

העסקה יצאה לדרך לאחר שהממונה על ההגבלים עסקיים, רונית קן, אישרה אותה כיוון שברק קפיטל מחזיקה גם באינדקס תעודות סל בבעלות משותפת עם דש ניירות ערך והשקעות. יכולת ההתרחבות של החברות הקטנות בתחום תעודות הסל גבוהה כמו גם יכולתן של חברות חדשות להיכנס לתחום.  

 

כיצד כניסת דלק השפיעה על החברה?

 

בקשי: "יצחק תשובה ודלק הם שותפים שכל אחד היה רוצה שיהיו לו. יחד עם דלק נפתח את תחום הנוסטרו בארץ ובחו"ל על ידי רכישה של גופים דומים לנו ברחבי העולם, בעיקר באירופה ובארה"ב. בנוסף אנו מתכוונים להיכנס חזק לתחום של קרנות גידור, גם כן על ידי שיתופי פעולה.

 

"מאז הכניסה של דלק, אנו רואים גוף שרוצה לרוץ קדימה ולעשות עסקאות, חושב בגדול, מהר, בלי הרבה בירוקרטיה ואני חושב שהחברה שלנו תיראה שונה בעוד שנתיים. אנו רוצים להתרחב לחו"ל, שם יש אפשרות לצמיחה גדולה, תחום קרנות הגידור הולך לצמוח ואנו מנהלים מו"מ עם קבוצות שונות".

 

לפני שנה הקימה ברק קפיטל את אינדקס, שמנהלת 14 תעודות סל בשווי נכסי של כמיליארד שקל. "המוטו של החברה - חדשנות", אומר הררי, "אנו הראשונים שחילקנו דיבידנד מלא, הראשונים שהנפקנו תעודות שמבטלות חשיפה בין מטבעות בין שקל לבין מדד הבסיס באותה מדינה והראשונים שהנפיקו תעודות משולבות ומתחרות באופן ישיר בקרנות הנאמנות".

 

יוחנן הרשקוביץ, מנהל פיתוח עסקי, מנהל סיכונים ומנהל חדר מסחר אינדקס מוסיף: "אנו מפתחים את תחום התעודות המורכבות כתחליף לקרנות נאמנות כדי לתת ללקוחות מוצר שהוא ברור, שקוף ועם דמי ניהול נמוכים ובעצם בלי עמלות".

 

ברוקר בנשמה

אייל בקשי סיים תואר ראשון ותואר שני באוניברסיטת ניו-יורק, במהלך לימודי ה-MBA בסטטיסטיקה ופיננסים נכנס לשוק הנגזרים בארה"ב כעוזר בחברה שסחרה באופציות על ה-NYFE ועל ה-S&P. בהמשך שכר בקשי מושב בבורסה לקפה, סוכר וקקאו והיה עושה שוק (local) של חוזים עתידיים ואופציות על סחורות.

 

כשחזר לארץ היה שותף בהקמת חברת הנוסטרו של בטוחה (היום חלק מכלל פיננסים) בתור סוחר ראשי. "הייתי עושה השוק הראשון בבורסה לניירות ערך  בתל אביב וב-1996 הקמתי את 'ברק עשיית שוק' שהיום נקראת ברק קפיטל.

 

"שלא כמו במרכזים הפיננסים: לונדון, ג'נבה או ניו-יורק בלבנט אין צורך בחליפות מחוייטות. המקום הזה הוא חממה לסוחרים, אנו נותנים פה חופש פעולה, אווירה נינוחה ולא מחייבת. אבל זה תחום לצעירים וזה לא מתאים לכל אחד", אומר בקשי.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אייל בקשי, מנכ"ל ברק קפיטל
צילום: דלית שחם
מומלצים