שתף קטע נבחר

דרום לבנון: 6 משקיפי או"ם נהרגו בפיגוע

גורמי ביטחון בלבנון מסרו כי שני כלי רכב משוריינים שבהם נעו חיילים ספרדים מכוח המשקיפים הרב-לאומי נפגעו בפיצוץ באזור מרג'עיון. מקורות לבנוניים מסרו כי שישה משקיפים נהרגו - שלושה ספרדים ושלושה קולומביאנים. בתחילה סברו גורמי ביטחון בלבנון כי השיירה עלתה על מוקש ישן, אחר כך נטען כי הגורם לפיצוץ היה מטען צד, ולבסוף הודיעו גורמים משטרתיים כי לפיגוע גרמה מכונית תופת

גורמי ביטחון בלבנון דיווחו הערב (א') כי שישה משקיפים מהכוח הרב-לאומי בלבנון (יוניפי"ל) - שלושה מהם ספרדים ושלושה קולומביאנים - נהרגו בפיגוע בדרום לבנון, לאחר שפיצוץ רב עוצמה אירע סמוך לשיירה שבה נסעו.

 

הדיווחים באשר למקור הפיצוץ היו סותרים. בתחילה טענו גורמי ביטחון לבנוניים כי ייתכן ששיירת האו"ם עלתה על מוקש שנותר באזור לאחר מלחמת לבנון השנייה בקיץ שעבר. מאוחר יותר הודיע גורם ביטחוני בכיר לסוכנות הידיעות רויטרס כי הפיצוץ נגרם ממטען צד שהונח על הכביש בין העיירות חיאם ומרג'עיון, כשישה קילומטרים צפונית מהעיר מטולה, והופעל באמצעות שלט רחוק.

 

לבסוף, מסר מקור משטרתי לבנוני לסוכנות הידיעות רויטרס כי "קרוב לוודאי" שלפיגוע גרמה מכונית תופת נהוגה בידי מחבל מתאבד. לדבריו, במקום האירוע התגלתה מכונית מפויחת, שבה היו שרידי גופת אדם.

 

מיוניפי"ל נמסר כי ההערכה היא שהכוח עלה על מטען חבלה, אך האירוע עדיין נמצא בבדיקה. דובר יוניפי"ל, מילוש שטרוגר, מסר לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP כי נציג מטעם הכוח שוגר למקום התקרית כדי לקבל מידע נוסף.  

תושבי העיירה חיאם דיווחו כי שמעו קול פיצוץ והבחינו בעשן מיתמר מעל כביש באזור. גורמי ביטחון לבנונים מסרו כי המשקיפים נעו בשני כלי רכב משוריינים, וכי כתוצאה מהפיצוץ, נגרם להם נזק רב. על פי דיווחים, המשוריינים היו עמוסים בנשק ותחמושת, ואלה התפוצצו בעקבות הפיצוץ.

 

שר ההגנה הספרדי, חוסה אנטוניו אלונסו, גינה את הפיגוע ואמר כי בכוונתו לצאת לביירות על מנת לטפל בהעברת גופות ההרוגים לארצו. שר ההגנה הצרפתי, הרב מורין, גינה אף הוא את הפיגוע וכינה אותו פעולה דוחה. "הכוח הצרפתי בפועל במסגרת יוניפי'ל ימשיך לפעול ליישומה המלא של החלטה 1701 של מועצת הביטחון", הוסיף מורין.

 

שא החוץ הסורי, וליד אל-מועלם, אמר בשיחה עם עמיתו הספרדי, מיגל מורטינוס, כי הפיגוע "הוא מעשה נפשע, שמטרתו לפגוע בביטחון וביציבות בדרום לבנון".

  

אף ארגון לא לקח אחריות למעשה

אזור הגבול בין ישראל ללבנון משופע במוקשים, פצצות מצרר וחומרי נפץ אחרים שנשארו באזור מאז המלחמה בקיץ. לאחר הסכם הפסקת האש שסיים את המלחמה, התפרס לאורך הגבול כוח משקיפים המונה כ-13 אלף איש. ספרד שיגרה לכוח כ-1,100 חיילים. זוהי הפעם הראשונה שכוח יוניפי"ל מותקף באזור מאז שנפרס.

 

אף ארגון לא לקח על עצמו את האחריות להתקפה. ארגון חיזבאללה מיהר לגנות את הפיגוע. בהודעה ששודרה בתחנת הטלוויזיה של הארגון, אל-מנאר, טען חיזבאללה כי האחראים לאירוע מעוניינים לערער את יציבותה של לבנון. "ההתקפה פוגעת בתושבי דרום לבנון - ולבנון כולה", נמסר בהודעת הארגון.


פינוי נפגעים מהזירה, היום. התגלתה מכונית ובה שרידי גופה (צילום: AFP)

 

ההתקפה הערב לא התקבלה בהפתעה גמורה, מאחר שבחודשים האחרונים התקבלו מספר איומים לבצע פיגועים נגד הכוח הרב-לאומי בלבנון, בעיקר מצידו של ארגון אל-קאעידה וארגונים המסונפים לו. מוקדם יותר השנה, אמר מפקד יוניפי"ל הקודם כי הוא מודאג שקיצונים איסלאמים סונים הם האיום הביטחוני הגדול ביותר על חיילי הכוח.

 

מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, אמנם התחייב בעבר כי "לא תהיה בעיה עם כוחות יוניפי"ל כל עוד משימתם לא תהיה לפרק את חיזבאללה מנשקו", אך במקביל איימו שורה של גורמים לפגוע ביוניפי"ל. בין אלה, המיליציה הרדיקלית "פתח אל-אסלאם", שאיימה לפגוע בחיילי יוניפי"ל לאחר שהאשימה אותם בסיוע לצבא לבנון ובהשתתפות בקרבות במחנה הפליטים "נהר אל-בארד".  

 

התנגדות הסורים, חיכוכים עם התושבים

עדיין מוקדם לדעת אם מי שביצע את ההתקפה קשור לסוריה, אולם יש להזכיר כי כבר מראשית הדרך הביעו הסורים התנגדות לפריסת הכוח בדרום לבנון. בראיון שהעניק בליסבון בחודש אוגוסט שעבר לעיתון הפורטוגלי "פובליקו", הביע שר ההסברה הסורי, מוחסן בילאל, התנגדות נחרצת לפריסת כוחות יוניפי"ל בין לבנון לסוריה ואמר: "זה דבר בלתי מתקבל על הדעת שכן לבנון וסוריה הן משפחה אחת ולא היה ביניהן אפילו יום אחד של מלחמה. אין משפחה אחת בסוריה שאין לה קרובים בלבנון. בין שתי המדינות הידידותיות הללו שוררות רוחות של שלום מוחלט ולכן לא ניתן לפרוס כוח שיפריד ביניהן. צעד זה יהיה צעד תוקפני נגד סוריה".  


חיילי יוניפי"ל במקום הפיצוץ, הערב (צילום: רויטרס) 

 

כמו כן, התקבלו בשנה האחרונה מפעם לפעם דיווחים על חיכוכים בין חיילי יוניפי"ל לתושבי דרום לבנון, בעיקר באזור מרג' עיון. בחודש פברואר האחרון דיווח העיתון הלבנוני "א-ספיר" כי שוררת מתיחות בין תושבי דרום לבנון לבין חיילי יוניפי"ל המוצבים בשטחם, שמרביתם צרפתים וספרדים. התושבים התלוננו על התנהגות הצרפתים ואף השליכו אבנים לעבר סיור של החיילים הספרדים בכפר דבין ספוך למרג'עיון, בגזרה המרכזית של דרום לבנון. חסן נסראללה, המודע היטב למתיחות, אמר בנאומו באותה התקופה כי אין בכוונת אנשיו לפגוע בחיילי יוניפי"ל וזאת למרות החששות

שהצטברו סביב עניין זה.

  

גם בפיקוד הצפון עקבו הערב בדריכות אחר התקרית. צה"ל קיבל עידכונים באמצעות קצינים שמשוחחים עם נציגי האו"ם, אולם עדיין טרם התבהרה התמונה המלאה של האירוע. החשש המרכזי בצה"ל הוא שאם תופנה אש נגד כוחות האו"ם, הדבר עשוי להביא לריפיון בעבודתם.

 

הפיגוע זכה לגינויים מצד ארצות הברית, צרפת, ישראל - וגם סוריה. סוכנות הידיעות הרשמית הסורית דיווחה כי שר החוץ הסורי, ווליד אל-מועלם, התקשר לעמיתו הספרדי, מיגל מורטינוס, וטען כי הפיגוע היה "מעשה נפשע שמטרתו לערער את הביטחון והיציבות בדרום לבנון".


פורסם לראשונה 24/06/2007 18:34

 

בהכנת הידיעה השתתף חנן גרינברג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פינוי נפגעים מאזור התקרית
צילום: רויטרס
מומלצים