שתף קטע נבחר

מזגן תוצרת הארץ

משפחת החסידות המקננות בקיבוץ טירת צבי בעמק בית-שאן, נאלצות להתמודד עם תנאי חום קשים במיוחד. שני ההורים גילו לאחרונה יצירתיות מפתיעה והחלו להביא לקן קש טבול במים, על מנת לצנן את הגוזלים. "זו הפעם הראשונה בה מתעדים חסידות המצליחות ליצור כלי קירור עצמי", אומרים החוקרים

פרויקט תיעודי מיוחד של המרכז הבינלאומי לחקר נדידת ציפורים בלטרון, המשותף לחברה להגנת הטבע ולאוניברסיטת תל אביב, עוקב בחודש האחרון אחרי משפחת חסידות ושני גוזליה הקטנים המקננים בקיבוץ טירת צבי. הקן המלאכותי הוקם על ידי אנשי הקיבוץ בעזרת צמיג טרקטור גדול שהותקן על עמוד גבוה. 

 

בעמק בית שאן הטמפרטורות בצל נוסקות בקלות ל-46 מעלות, אך הקן החשוף סופג קרינת שמש ישירה שעלולה להגיע גם ל-60 מעלות, דבר שעלול לגרום למות הגוזלים. "לציפורים הללו באירופה יש בעיה הפוכה והן נאלצות להתמודד עם תנאי קור קשים, כך שהן צריכות לחמם את עצמן ואת הגוזלים", מסביר ד"ר יוסי לשם, מנהל המרכז הבינ"ל לחקר נדידת ציפורים של החברה להגנת הטבע ואוניברסיטת תל-אביב.

 

עד כה נהגו הזכר או הנקבה לעוף מספר פעמים ביום למקומות בהם ישנם מקורות מים והביאו עימם מים במקור, על מנת להרוות את צימאונם של הגוזלים. לעיתים אף נהגו להתיז על הגוזלים מים בכדי לקרר אותם. "לחסידות אין בלוטות זיעה והן מקררות את עצמן על ידי פתיחת המקור ומאיצות את מערכת הנשימה, בדומה לכלב שרץ מהר", מציין לשם.

 

 

התמודדות יצירתית עם תנאי חום קשים

 

באירופה הקרירה האם בדרך לא כלל תישאר בקן, כשהגוזלים כבר בני חודש וחצי, אלא תגיע בעיקר בכדי להביא מזון ותמשיך בעיסוקיה. המצב בקן טירת צבי שונה ולמרות שהגוזלים כבר כמעט שווים בגודלם להוריהם, ניתן לראות כי האם עומדת עם כנפיים פרושות למחצה ומצילה עליהם. לדברי לשם, ככל שהציפור קטנה יותר, כך גם שטח הפנים יחסית למשקל, גדול יותר ואז ניתן לאבד חום או לסבול מעקת חום בצורה קשה. "זו אחת הסיבות שההורים ובעיקר האם, עומדים עם הגב לשמש ומצילים על הגוזלים". מבהיר לשם וזוקף את התגלית לזכותו של צלם הטבע, רונן וטורי, שהחל לתעד את הנעשה בקן.

 

וטורי, המגיע מדי מספר ימים לאיזור הקן, הופתע לגלות כי החסידות לא מסתפקות רק בהבאת מים ובניסיונות להצל על הגוזלים מפני השמש. "בתחילה ראיתי את הזכר מביא כל 15 דקות חבילת קש קטנה במקורו, אותה הוא הניח בקרבת הגוזלים", מספר וטורי על החוויה. "רק אחרי שהתחלתי לעקוב אחר מסלול התעופה שלו, גיליתי שהוא טובל את הקש בריכוזי מים קרובים ואז חוזר לקן כדי להניח את הקש הרטוב סביב הגוזלים".

 

עד כה היה ידוע כי ציפורים נוטות לקרר את הגוזלים באמצעות מים. "דרור הירדן לדוגמא, נוהג להביא מים מהירדן ושופך אותם על הביצים או על גוזליו כדי לקרר אותם", מסביר לשם.

"החסידות אף פעם לא היו בהתמודדות עם תנאים קיצוניים של חום, מלבד החסידות באפריקה, הנוטות לקרר את עצמן על ידי טבילה עצמית במאגרי מים, עד שמפלס המים מגיע לצווארן" הוא מוסיף. "זו הפעם הראשונה שיש תיעוד של החסידות היוצרות כלי קירור עם קש ומים".

 

התגלית המפתיעה שיכנעה את החוקרים לחקור את הנושא לעומק. "את העונה הנוכחית כבר פיספסנו מאחר והגוזלים כבר יעזבו את הקן בעוד שבועיים", מסכם לשם ומביע תקווה כי בשנה הבאה, כשהחסידות תחזורנה לקן, יוכלו החוקרים להצמיד להן משדרים ולקיים תצפיות מסודרות. "עכשיו יש לנו אתגר והוא לפצח את המסתורין שאופף את פעולת הקירור של החסידות".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הגוזלים עלולים למות בעקבות תנאי חום קשים
צילום: רונן וטורי, החברה להגנת הטבע
מסתורין אופף את פעולת הקירור
באדיבות birds.org.il
מומלצים