שתף קטע נבחר

שחרור אסירים: כיצד קובעים מי חוזר הביתה?

בפסגה המרובעת בשארם הודיע אולמרט על כוונתו לשחרר 250 אסירים. אם המהלך יאושר, המועמדים יישלפו מהמחשב על פי נתונים ויחל הליך מיון ארוך. כל שם ושם ייבחן לפי קריטריונים ביטחוניים ומשפטיים, שיצטרכו לאחר מכן לקבל את אישור הדרגים המדיניים והצבאיים. לבסוף, סביר להניח שהרשימה אף תובא בפני בג"ץ

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, הודיע אמש (יום ב') כי במסגרת המחוות לחיזוקו של הנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס, הוא מתכוון להביא לאישור הממשלה את שיחרורם של 250 אסירים פלסטינים. לאור זאת, במשרד המשפטים יחלו בימים הקרובים בעבודת המטה להכנת רשימות אסירים, אבל איך עושים זאת?

  

מרגע קבלת ההחלטה בדרג המדיני, מחלקת החנינות במשרד המשפטים, בשיתוף הפרקליטות הצבאית וצוות ממערכת הביטחון, יפתחו בהליך מיון אסירים על פי קרטריונים שיקבעו מראש את הרשימה. בדומה לכל מנוע חיפוש פשוט, יזינו אנשי משרד המשפטים את הנתונים שיתווה הדרג המדיני, ויחפשו את המועמדים המתאימים לשחרור.

 

כך למשל, המערכת תוכל לפלוט שמות על פי קריטריונים "אסירים ללא דם על הידיים" וגם "עדיפות לנשים וילדים, וגברים מעל גיל 45". המערכת תפלוט את השמות הרלוונטיים ואז תחל עבודת הנמלים: בחינה מדוקדקת של כל שם ושם.

 

כל אסיר ייבחן בשני קריטריונים: הקריטריון הביטחוני - מה מידת הסיכון של אותו אסיר, מה העבירות שביצע וכן הלאה; והקרטריון האזרחי-בגצ"י - האם שחרורו צפוי לעבור את בחינת בג"ץ. משרד המשפטים גם יעביר למשפחות השכולות ולגופים העשויים לעתור, כמו ארגון אלמגור, את השמות המאושרים מראש על מנת לבחון את ההתנגדויות.

 

הרשימות שיגובשו יעברו סינון ביטחוני נוסף, ואז יוחלט איזה שמות להסיר ואיזה שמות להוסיף - כמובן בתיאום עם הדרג המדיני, שעשוי לרצות שמות לדרוש או לנפות שמות מסוימים.

 

בסופו של דבר, הרשימות שיוכנו יתחלקו לשתיים: אסירים שנשפטו בהליך צבאי - בבתי דין הצבאיים או במסגרת מעצר מנהלי, ואסירים שנשפטו במסגרת הליך אזרחי בבתי המשפט האזרחיים, כמו למשל מרואן ברגותי, שעמד בפני בית המשפט מחוזי בתל אביב.

 

שחרור האסירים ה"צבאיים" ידרשו את חתימתו של שר הביטחון החדש-ישן, אהוד ברק, ושחרור האסירים האזרחיים יידרשו את חתימתם של שר המשפטים ונשיא המדינה, שסביר להניח עד לרגע גיבוש הרשימה (אם בכלל) יהיה זה הנשיא הנבחר, שמעון פרס, שיכנס למשכנו ב-15 ביולי.

 

גורמים בלשכת הנשיא בירושלים אמרו ל-ynet כי "הנשיא מעולם לא היה חותמת גומי בהליך שכזה. בתקופתו של קצב הוא היה מבקש את הרשימות, וחוות דעת מנומקות לגבי כל אחד ואחד מהאסירים, ורק אז היה מחליט אם לשחרר או לא".

 

לאחר חתימתם של הנשיא, שר המשפטים או שר הביטחון הרשימה הופכת לסופית באופן רשמי, אם כי סביר שגם היא תונח לפתחו של בג"ץ. ארגונים שונים, בעיקר של משפחות שכולות, צפויים לדרוש את דחיית העסקה - אולם אם בג"ץ לא יקבל את העתירות העסקה תצא לפועל.


פורסם לראשונה 25/06/2007 23:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צפריר אביוב
שחרור אסירים. הליך ארוך
צילום: צפריר אביוב
שליט. תהיה עסקה?
צילום: רפרודוקציה
מומלצים