שתף קטע נבחר

העולם שייך לישישים

העולם כבר מזמן אינו שייך רק לצעירים, וכשמדובר בנסיעות לחו"ל גם לקשישים יש מה להגיד: הם משופעים בזמן, יש להם מודעות לחיים הטובים, ובמקרים רבים גם הכסף אינו מהווה בעיה. איפה לישון, מתי לטוס וממה כדאי להימנע. מדריך לגיל הזהב

אז נכון שלטרקים במזרח הרחוק יוצאים רק החבר'ה הצעירים אחרי צבא, וטיולי אתגר הם נחלתם של אלה שבמקרה הטוב לא עברו את גיל ה-40, אבל הביטוי "העולם שייך לצעירים" בוודאי שאינו תופס לגבי ענף התיירות, שלבני גיל הזהב מקום של כבוד בו.

 

רינה רביב נוסעת מדי שנה לטיול במדינה אחרת בעולם, למרות שחצתה מזמן את גיל 80. בצעירותה עברה חיים לא קלים ולא יצא לה לטייל הרבה בחו"ל, היא מספרת. אך מאז שעברה להתגורר בבית אבות היא נוסעת לחו"ל פעמיים בשנה, ובין היתר הספיקה כבר לבקר בבולגריה, איטליה, נורבגיה ומקומות נוספים. "בקרוב", היא מספרת בהתלהבות, "אסע גם לברלין". אולם הטיול היפה והמעניין ביותר היה במרוקו, "זו פשוט אחת המדינות היפות בעולם", כך לדבריה.

 

שחרור לחצים?

מעבר לעניין של לראות עולם, חופשה בחו"ל משחררת אותנו משגרת היום, מן הלחצים בזוגיות ומהמרדף הבלתי פוסק אחר הקריירה. מה, אם כן, יש לקשישים לחפש בחו"ל? "היציאה לחו"ל מאוד חשובה בגיל השלישי", מסבירה יעל תמרין, מנהלת התרבות של רשת "בית בכפר". "ההרגשה שהחיים לא נעצרו ושאפשר להמשיך לטייל ולהגיע למקומות שאוהבים, או שתמיד חלמנו להגיע אליהם היא חיונית - אפילו מאריכה חיים".


גם לנו מגיע מרגוע (צילום: ויז'ואל פוטוס) 

 

יעל מוציאה בעשור האחרון שני טיולים בכל שנה. האחד מיועד למתקשים בהליכה, ויוצאים אליו בין היתר קשישים הנעזרים במקלות הליכה והליכונים, והשני מיועד לאלו שיותר קל להם ללכת, אך עדיין צריך להתאים את הטיול לצרכיהם. כל נוסע משלם 1,500-2,500 יורו לטיול. בהחלט לא תענוג זול.

 

גם מחלקת "בשביל הזהב" של דיזנהויז מציעה לבני הגיל השלישי טיולים מאורגנים, למספר רב של יעדים בעולם. לדברי סימן עובדיה, מנהל המחלקה: "אם בשנים עברו קהל היעד של המחלקה התרכז סביב בני 60-70, הרי שכיום תוחלת החיים עלתה וגילאי קהל המטיילים נע בין 65 ועד 80 פלוס.

 

סוכני הנסיעות מדווחים כי ראשית תקופת הפנסיה הוא הגיל שבני גיל הזהב מטיילים הכי הרבה. בראש ובראשונה כי סוף סוף יש למטיילים זמן, והרבה, גם המודעות לכך שהגיע הזמן לעשות חיים עולה, וכמובן, יש להם את הכסף לטייל.

 

רופא צמוד

רווחת הנוסעים חשובה במיוחד שכשמדובר במטיילים בני הגיל השלישי. חברות הנסיעות דואגות לספק לקשישים הסעות לשדה התעופה ובחזרה. הטיולים נעשים בקצב נינוח תוך מתן דגש על בתי מלון ברמה גבוהה, ובהכנת מסלולי טיולים שמים דגש על נגישות לאתרי הביקור, וכמובן מתמקדים באתרים בעלי עניין לבני הגיל השלישי. נושאים נוספים שחשוב לקחת בחשבון הם אוטובוס צמוד, מדריך טיולים מקצועי מהארץ, שימוש בטיסות פנים במקום נסיעות ארוכות ומיעוט בהחלפת בתי מלון.

 

כל הגורמים איתם דיברנו מסכימים על נושא אחד, חשוב במיוחד, לבני הגיל השלישי שיוצאים לטיול מאורגן: רופא צמוד, ועדיף גם כזה שמכיר את ההיסטוריה הרפואית של הנוסעים. "לפני טיול לאיטליה", מספרת תמרין, "אחת הנוסעות התעלפה בזמן העלייה למטוס. לאחר בדיקה אמר הרופא שהיא יכולה לטוס, אבל הטייס לא היה מוכן לקחת סיכון והיא נאלצה לשוב מאוכזבת לביתה".

 

מחפשים דיל

אבל כמו שהעולם לא שייך רק לצעירים, הוא גם לא שייך רק לעשירים. בשוק התיירות מצויות הזדמנויות רבות גם לבני הגיל השלישי, לטוס לחו"ל במחירים שווים לכל נפש.

 

לדברי יעל תמיר מחברת גוליבר, רבים מהקשישים משווים ובודקים חבילות נופש וטיולים באמצעות אתרי אינטרנט, וניתן בהחלט לראות שמבוגרים רבים מעדיפים "לצאת חכם" ולהשוות מחירים באתרים שונים, על פני שימוש בסוכן הנסיעות.

 

"בני הגיל השלישי נוסעים בדרך כלל במסגרת לטיולים מאורגנים משום שזה מקל עליהם - הם לא צריכים לנהוג, לנווט, לדאוג לאוכל, ללינה, למסלול. את הטיולים שמיועדים רק לאנשים בגילאי גיל הזהב מתאימים לאוכלוסייה זו". תמיר מוסיפה שאנשים בגילאים אלו בדרך כלל מעדיפים לנסוע בטיול שמוגדר בצורת "כוכב". כלומר, טיולים מאורגנים במסגרתם התיירים ישנים בכל לילה באותו ממלון, ובכל בוקר יוצאים ליעד אחר בסביבה.

 

עבור רונן קרסו מאיסתא בני הגיל השלישי הם קהל היעד הטוב ביותר. "הם נחשבים לחלומו של כל סוכן נסיעות. יש להם שפע של זמן פנוי, מודעות להנאות החיים, ובדך כלל הכסף אינו מהווה שיקול עיקרי". הרבה גמלאים בסביבות גילאי ה-65-75 מטיילים ביעדים קרובים בחו"ל מספר פעמים בשנה. "בגיל הזה הם פנויים ולכן יכולים לצאת בהתראות קצרות, וכך זוכים להצטרף לדילים שווים". בנוסף ליעדים הפופולריים גם בקרב מטיילים צעירים יותר, ניתן לראות שבני הגיל השלישי נוטים להצטרף לטיולי שורשים, במסגרתם הם שבים למחוזות ילדותם.

 

לא רק מאורגן

בבית דיור מוגן "נופי ירושלים" הדיירים לא נחים לרגע, למרות שצעיר הדיירים בן 76 - אולם הם מטיילים בעולם באופן עצמאי. פרידה שטיינברג נוסעת מדי פסח לילדיה, נכדיה וניניה המתגוררים בקנדה. בנוסף, היא מספרת "אחד הבנים שלי סוכן נסיעות, ובכל שנה הוא דואג לי לטיול למקום אחר: הייתי כבר בסלובניה, צרפת, איטליה, מרוקו ויוון". פרידה נוסעת לטיולים מאורגנים רגילים, ולא לכאלה המיועדים לבני גילה. "אני מסתדרת יפה מאוד. אני לא נעזרת במקל, אז אין לי צורך בטיולים מסוג מיוחדים".

 

יהודה ולנר בן ה-84 שהדריך טיולים בעבר, ואף הוציא את חבריו הקשישים לטיולים מאורגנים, מסביר: "בגיל שלנו הכי טוב זה לצאת לנופשונים מאורגנים, שילוב של טיפולים וטיולים קצרים". "בעבר היעד הפופולרי היה סלובקיה. היום זה צ'כיה". ולנר מדגיש כי "חשוב לתכנן מראש את הטיול, ולמצוא טיסות בשעות היום, כי אלה השעות המתאימות לבני גילנו". על עצמו הוא אומר, "בשנים האחרונות אני מטייל לבד או בטיול מאורגן וכבר לא לוקח קבוצות לחו"ל. התעייפתי. אני לא מוכן יותר לקחת אחריות על טיולים של אחרים".

 

אבל לא כולם הולכים בלי מקל. בני הגיל השלישי שמתקשים בהליכה יכולים לרכוש, ואף לשכור קלנועית. תענוג לא זול בכלל (חברת "אפיקים" למשל, משווקת קלנועיות ב-4,500 שקל). בני משפחת תבורי שנסעו לטיול בצפון אמריקה ולקחו איתם קולנועית עבור האשה, יעל, אשר מתקשה בהליכה. "היינו בחמישה שדות תעופה", מספר כתריאל הבעל, "והקולנועית הייתה לנו לעזר רב".

 

על הנגישות של הקלנועית מספרת יעל "בוונקובר הצלחנו להיכנס עם הכלי לתוך הפוניקולאר, שעולה לפסגת הגרוס מאונטיין, כך שלא הפסדתי שום אתר תיירות חשוב, למרות המגבלה שלי. גם בטורונטו סיירנו בכל האתרים העירוניים החשובים, כך שיכולתי ליהנות מהעיר".

 

נוסעים? כמה כללים מסייעים

יעל תמרין מסכמת בכמה עצות חיוניות למבוגרים המתכננים את חופשת הקיץ שלהם:

 

  • הטיול המומלץ ביותר לגיל השלישי הוא טיול המאורגן על ידי חברת נסיעות, המתמחה בסוגי טיולים לאוכלוסייה זאת.

  • רצוי לטוס בשעות נוחות, דוגמת שעות הבוקר או אחר הצהרים, בטיסה סדירה ולא בטיסת שכר. זה אומנם עולה יותר אך חוסך שעות המתנה רבות.
  • הנושא החברתי מהותי - חשוב להתחבר לאנשים שמתאימים בגיל, כדי לא להרגיש "מבוגרים" מדי בחבורה צעירה.
  • תכנון יעד טיול המתאים לגיל.
  • מומלץ לקחת מלון שהוא חצי פנסיון (הכולל ארוחת בוקר וערב) שיהיו בו אפשרויות בילוי שונות ושיהיה ממוקם במרכז העיר, וממנו לצאת כל יום לטיולים באזור. כדאי לברר אם קיימים בתי קפה ומסעדות הפתוחים גם בשעות הערב. חשוב מאוד לברר בשעת הזמנת החדרים במלון אם יש מזגנים ומקלחת בחדר (ולא אמבטיה, שקיים קושי למבוגרים להשתמש באמבטיות ויש סכנת החלקה), ואם החדר נמצא בקרבת המעלית.
  • חשוב להצטייד במלאי מספיק של תרופות ולקחת מכתב המפרט את בעיותיכם הרפואיות (בלטינית).
  • יש להימנע ככל האפשר מעלייה במדרגות נעות משופעות או משטחי הליכה חשמליים. הם אומנם מקצרים את הדרך אך יחד עם זאת גורמים ללא מעט תאונות נפילה ברגע שצריך לעבור למשטח רגיל.
  • אפשר ורצוי להזמין דרך סוכן הנסיעות קלנועיות המסיעות אתכם עד לשער המטוס, גם בתוך שדה התעופה, בגלל המרחקים. ניתן לבקש את השירות מכל חברת תעופה. אפשר להזמין מבעוד מועד כסא גלגלים שיחכה ביציאה מהמטוס, אפילו אם אתם לא ממש זקוקים לו ביומיום. בשל המרחקים הארוכים בשדות התעופה הוא עדיף על כל דבר אחר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חשוב לטוס בשעות היום
זמן לעבוד על הזוגיות
צילום: index open
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
חשוב להצטייד במלאי תרופות
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
מומלצים