שתף קטע נבחר

הצעה: ישראל תעביר לירדן 4 רוצחי חיילים

בעקבות בקשה מבית המלוכה ההאשמי יניחו רה"מ אולמרט והשרים לבני, ברק, דיכטר ופרידמן, הצעה בפני הממשלה להעביר לידי הירדנים את המחבלים שרצחו לפני 17 שנה את שני חיילי צה"ל - יהודה ליפשיץ ופנחס לוי - לצורך המשך ריצוי עונשם. משרד המשפטים והפרקליטות הצבאית הציעו למשפחות החיילים להביע את עמדתם בכתב בפני הממשלה

ממשלת ישראל תדון ביום ראשון בהצעה להעביר ארבעה מחבלים ירדנים שרצחו שני חיילי צה"ל לפני כ-17 שנים, לריצוי המשך מאסרם בכלא הירדני. זאת על-פי בקשת בית המלוכה ההאשמי. בנוסף תדון הממשלה גם בהצעתו של אולמרט בעקבות הסיכומים בפסגת שארם א-שייח לשחרר 250 אסירים מהפתח. במקביל לדיונים על שחרור האסירים יתחדשו בימים הקרובים הדיונים במסגרת המשא ומתן על שחרור גלעד שליט בתמורה לשחרורם של מאות אסירים פלסטינים נוספים.

 

בשבעה בנובמבר 1990 חדרו שלושה מסתננים מהגבול הירדני - סאלם יוסף סאלאמה אבו-ג'לון, ח'אלד עבד אל-ריזק אבו-ג'לון ואמין עבד אל-כרים אל-סנעא לישראל ונתקלו בכוח צבאי של צה"ל. במהלך ההיתקלות נהרג סרן יהודה ליפשיץ ז"ל. הם נעצרו יום לאחר מכן ונשפטו למאסר עולם מיום מעצרם, כאשר עונשם לא נקצב.

 

האסיר הרביעי הוא סולטאן טהה מוחמד עג'לוני, שחדר לישראל חמישה ימים מאוחר יותר, ב-13 בנובמבר. עג'לוני חדר למוצה של צה"ל ורצח את סמל ראשון פנחס לוי ז"ל. גם עג'לוני, שהיה קטין בעת הפיגוע, נידון למאסר עולם ועונשו לא נקצב.

 

כבר בחודש פברואר, בפגישת פסגה באנקרה עם ראש ממשלת טורקיה, הועלה נושא החזרת המחבלים הירדנים ואהוד אולמרט הבטיח לבדוק את בקשתו של המלך הירדני. עם זאת, ביום ראשון תהיה זו הפעם הראשונה בה תדון הממשלה בהצעה באופן מעשי - ימים אחדים לפני שחרורם הצפוי.

 

בהצעת ההחלטה שתונח על ידי ראש הממשלה אהוד אולמרט, שרת החוץ ציפי לבני, שר הביטחון אהוד ברק, השר לביטחון פנים אבי דיכטר ושר המשפטים דניאל פרידמן בפני הממשלה ביום ראשון, נאמר בין היתר: "בשים לב ליחסי השלום והקשרים המיוחדים שבין מדינת ישראל לממלכה ההאשמית ובשים לב לבקשת ממשלת ירדן, אנו מתבקשים להחליט להיענות לבקשת הממשל הירדני ולאשר העברת האסירים להמשך ריצוי עונש המאסר שהוטל עליהם בבית סוהר בירדן".

 

משפחות החיילים קיבלו הודעה על הצעת ההחלטה

השרים מנמקים את הצעתם, בין היתר על הוראת חוק המאפשרת לאסיר לשאת בעונשו במדינת אזרחותו. כמו כן מבססים את ההצעה על-פי תקנות של הסכם מיוחד שנתקבל בחילופי אגרות אשר ייחתם בין הגורמים המוסמכים בישראל לממשלת ירדן. השרים צירפו להצעת ההחלטה את טיוטת נוסח ההסכם. על פי ההצעה יועבר האסירים לירדן בתוך ימים אחדים, בשלושה או בארבעה ביולי. המועד הסופי ייקבע על ידי ראש הממשלה.


הוריו של יהודה ליפשיץ. יגישו עמדתם לממשלה (צילום: רונן בוידק)

 

בדברי ההסבר להצעת ההחלטה נאמר בין היתר שהממשל הירדני מבקש מזה זמן רב את העברת האסירים הירדנים התלויים בישראל בגין עבירות שביצעו קודם שנחתם הסכם השלום בין המדינות. זאת, בהסתמך על יחסי השלום ולאור העובדה שבמהלך השנים שיחררה ישראל אסירים ביטחוניים שעברו עבירות דומות במסגרת עסקאות שכללו שחרור אסירים. "לאחר דיונים רבים סוכם שהדרך הראויה היא הנעברת ארבעת האסירים להמשך ריצוי העונש בירדן. השרים מצרפים להצעת ההחלטה את חליפת המכתבים בין הממשל הירדני וממשלת ישראל", נאמר בהצעת ההחלטה.

 

עוד נטען בהצעת ההחלטה כי משרד המשפטים עמד בקשר במשך השנים עם משפחתו של סרן ליפשיץ ז"ל, זאת בעקבות עתירת המשפחה לבג"ץ בנוגע לשחרור רוצחי בנם. משרד המשפטים הודיע לבני משפחת ליפשיץ על הכוונה להעלות את הנושא בישיבת הממשלה הקרובה ולבני המשפחה הוצע שיגישו את עמדתם בכתב כדי שתידון בפני השרים. במקביל יצרה נציגת הפרקליטות הצבאית קשר עם משפחת לוי והודיעה לה על הכוונה להעלות את ההצעה בישיבת הממשלה הקרובה.

 

בהצעת ההחלטה שתונח בפני ממשלת ישראל ביום ראשון נכתב כי בישראל ישנם אסירים ירדנים נוספים המרצים עונש מאסר עולם על פיגועי טרור בהם נפגעו אזרחים, "אולם בקשת העברה אינה חלה עליהם, מאחר והם ביצעו את מעשיהם לאחר חתימת הסכם השלום בין שתי המדינות". השרים מסבירים עוד שהמשך ריצוי העונש של הארבעה בירדן ייעשה על פי ההוראות הרלוונטיות למקרים של העברת אסירים למדינתם.

 

"החלטת הממשלה נעשית כמחווה מיוחדת לממשלת ירדן. אין בה שום שינוי בהחלטות אחרות של הממשלה שעניינם שחרור אסירים ביטחוניים ואחרים. היא אינה קשורה לידיעות ולמגעים, ככל שמתקיימים לגבי שחרור אסירים פלסטינים או אחרים". נאמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יהודה ליפשיץ ז"ל
צילום רפרודוקציה
שר הביטחון אהוד ברק
צילום: דודי ועקנין
שר המשפטים דניאל פרידמן
צילום: חיים צח
מומלצים