שתף קטע נבחר

גלעד ארדן, היו"ר הנכנס של ועדת הכלכלה, מדבר

גלעד ארדן, שיזם את החוק לפיקוח על עמלות הבנקים, ייכנס בשבוע הבא לתפקיד יו"ר ועדת הכלכלה. בשיחה עם צבי לביא הוא מדבר על הצרכן הישראלי שהתודעה הצרכנית שלו אינה מפותחת ו"הוא לא תמיד מבין מי וכמה דופקים אותו", ואיך הוא ינסה לעזור

הקרדיט על חוק הפיקוח על עמלות הבנקים רשום על שמו של ח"כ גלעד ארדן, מהשבוע הבא יו"ר ועדת הכלכלה במקומו של משה כחלון. ראשות הוועדה איננה פרס על ההישג הצרכני, היא תוצאה של הסכם רוטציה בסיעת הליכוד. לסיעה באופוזיציה יש רק קומץ תפקידים יוקרתיים ולא רק ארדן קפץ על התפקיד הזה.

 

ארדן פתח במאבק בכנסת הקודמת בהשראת מחקר של הכלכלן דוד לב-הרי, בו נטען כי הבנקים הפכו את העמלות לעסק מכניס על גב משקי הבית. יו"ר הוועדה דאז, שלום שמחון, העדיף ללכת לסגור עסקת חבילה עם הבנקים על סל עמלות בסיסיות. ארדן היה היחיד שהצביע נגדה. "אמרתי שהבעיה הצרכנית איננה בעמלות הבסיסיות אלא בהעדר שקיפות. הלקוח לא יודע כמה עולה לו הלוואה מרוב עמלות על כל טופס".

 

הוא שאל מדוע בנק ישראל לא מעביר לידיו את הפיקוח על הקטע הצרכני שלא זוכה לטיפול נמרץ בידי המפקח על המחירים במשרד התמ"ת. המפקח הקודם על הבנקים, יואב להמן, הראה לו טיוטה של חוק שהכין בנק ישראל לפני שנים, אבל האוצר גנז אותה.

 

ארדן לקח את אותה טיוטה, והניח אותה על שולחן הכנסת כהצעת חוק פרטית מייד לאחר שנבחר לכנסת הנוכחית. הוא החליט לקדם אותה כשבנק דיסקונט הגדיש את הסאה וחולל סערה בגביית עמלה על קניית קרנות נאמנות.  שר האוצר אז, אברהם הירשזון, לא דחה את החוק על הסף, אבל התמיכה הגיעה דווקא מבנק ישראל.

 

הנגיד סטנלי פישר זימן את ארדן ללשכתו, ואחרי מספר פגישות הם עשו עסקה. הממשלה תתמוך בחוק הפרטי בקריאה טרומית, אם ארדן ימתין 60 יום לפני השלב הבא עד שתוגש הצעת החוק הממשלתית בנוסח מעודכן של הטיוטה הגנוזה. התהודה התקשורתית ליוזמת ארדן גררה הצעות חוק פרטיות נוספות. פסק הזמן חלף אבל השליטה בחוק הפרטי עברה מידי היזמים ליו"ר ועדת הכלכלה ח"כ משה כחלון.

 

כחלון הפתיע אותו

ארדן הופתע להיווכח שבמקום לקדם את החוק שלו, החתים אותו כחלון על הצעת חוק דומה שעמד להגיש בשם כולם, כשהוא בראש הרשימה. ארדן שתק למען שלום בית. גם עכשיו, ערב השדרוג במעמדו, הוא מסרב להתייחס לתרגיל, ממנו עולה כי כל מי שמנסה לקחת ממנו את הקרדיט על היוזמה עושה מצג שווא.

 

ארדן הוא עורך-דין שקול וקר רוח. בן 37, שנבחר לכנסת לפני 3 שנים כמנהיג צעירי הליכוד, אחרי שניהל את האגף לפניות הציבור בלשכת ראש הממשלה, ואת החברה לפיתוח של מרכז הקבלנים. בוועדת הכלכלה הקודמת הוא עמד בראש ועדת המשנה לבטיחות בדרכים. החקיקה שיזם הכניסה לנוף הישראלי את אפודי הנהגים הצהובים, ואת השוט של החרמת הרכב שעשה עבירת תנועה חמורה.

 

הבטיחות, כמו הצרכנות, יעמדו בראש סדר העדיפויות שלו גם בראשות הוועדה, "בעיקר הנושאים שכואבים לכלל האזרחים בכיס".

 

"הסלולר הוא רק חלק מהבעיה"

סגנונו מאופק, אסרטיבי ולא מתלהם. ארדן לא נסחף ב"עליהום" שהתפתח השבוע בוועדהלרסן גם את חברות הסלולר אחרת יקבלו פיקוח כמו הבנקים. הוא מזהה בהן לאו דווקא את בעיית התעריפים כמו את חוסר השקיפות בחשבונות. כמה המנוי משלם בממוצע על כל דקה, כדי שיוכל להשוות בין החברות. לכן ידחוף את כניסת המפעילים הוירטואליים, שיקנו זמן אויר מהגדולות וימכרו אותו במחירי תחרות.

 

ארדן: "הסלולר הוא רק חלק מהבעיה של המשק. הוא עובר תהליכים שמכבידים על סל הצריכה. מרוב מיזוגים משתלטים עלינו 2-3 גופים, כמו בבנקים וגם בחלב ובתרופות. גם אם הם לא מתאמים מחירים אז באופן טבעי הם מחקים אחד את השני. צריך לחשוב על פיקוח מסוג אחר. הממונה על ההגבלים העסקיים צריכה לדאוג לתחרות אבל היא לא לבד. יש מפקחים על תחומים שונים, עם כפילויות ונושאים שנופלים בין הכיסאות, ולא חסרות גם התנגשויות כמו בעניין הייעוץ הפנסיוני בין המפקח על הבנקים למפקח על הביטוח. אני אפעל להקמת גוף-על רגולטורי שיכריע ביניהם לטובת קידום התחרות במשק".

 

* למה דווקא פיקוח על עמלות הבנקים ומחירי הסלולר ולא גם לצמצום פער התיווך שעושק את הצרכן? למשל הפערים של אלפי אחוזים בענף המים המינרליים...

 

"זו כבר שאלה שנוגדת את חוקי הכלכלה. הצרכן צריך לשלם כמה ששווה לו תמורת המוצר. לחברי הכנסת אין כלים לבדוק את המחיר צודק או לא. בתחום הבנקאות עלו טענות מהציבור והרגולטורים קבעו שיש כשל שוק ואין תחרות. אבל אפילו בעניין זה אני לא אומר שהפיקוח הוא לעולמי עד. בהחלט שווה לבדוק בעוד שנה או בכל פרק זמן מה הוא תרם לתחרות, ואם כן – אולי צריך להפסיק אותו בשלב מסוים".

 

נראה אותך מביא חוק לביטול הפיקוח על העמלות?

 

"היום אין לי שום כוונה לבטל אותו כשרק יצאנו לדרך. בטח לא אחרי שהמפקח על הבנקים ביטל את ההוראה שהכנסתי לחוק להודיע לארגוני הצרכנים על כל בקשה של בנק להעלות עמלה. זה מדאיג אותי, כי מה יש לו לחשוש משקיפות בהליך הזה? לכן אני אזמין אותו כל חודש-חודשיים לדווח מה הוא עשה עם החוק. אבל אגיד בכנות – אם בנק ישראל יגרום שייכנסו לשוק בנקים נוספים אשר יתחרו בתחום הקמעונאי, והמחירים יהיו בהתאם למה שהם צריכים להיות – השאיפה שלנו צריכה להסיר את הפיקוח בהדרגה".

 

מה כל כך בוער לך עם ארגוני הצרכנים?

 

"אני רוצה לעבוד איתם בשיתוף פעולה מלא. לכל הגופים במשק שמתלבשים על הכיס של הצרכן יש לוביסטים ואין לי טענה אליהם. אבל הצרכן מקופח. בקטע הזה הוא הכי פחות מיוצג, ומדובר בציבור גדול ואדיש, ללא תודעה צרכנית מפותחת שלא תמיד מבין מי וכמה דופקים אותו, ולא ממהר להגיב בחרם או בבית המשפט. מישהו צריך לנער את האדישים ובינתיים לטפח את הגופים שיאירו את עיני הח"כים, כמשקל נגד ללוביסטים, גם מהזווית של הצרכן".

 

תוכן טלוויזיוני לפי יכולת

ארדן יורה גם לכיוונים אחרים. המחוקק שבו מסיים בקרוב את החמרת הענישה עישון במקומות אסורים. בקטע הצרכני של תפקידו החדש הוא יפעל לשחרר את צופי הטלוויזיה מהחוזים הכובלים של חברות הכבלים והלוויין כך שהם יוכלו לצרוך חבילות תוכן לפי יכולת הכיס שלהם. "למה להכריח קשיש דל אמצעים שמעוניים לצפות רק בערוצי החינם הציבוריים לרכוש את חבילה הבסיס במחיר יקר של 200 שקל? למה לא מספקים להם את הממיר המיוחד שמאפשר זאת? אני לא מוכן שהמדינה תמשיך לאפשר את המצב הזה".

 

ועדת הכלכלה חולשת על כל ענפי המשק למעט הפיננסיים, אבל ארדן לא יכול לתפוס את המרובה. זמן קצר יחסית ניתן לו בתפקידו החדש שתלוי בתוחלת חיי הממשלה והכנסת. לכן, הוא אומר, "נצטרך להתמקד בנושאים שמעניינים את רוב אזרחי המדינה, וכאמור, באלה שהכי כואבים לכלל האזרחים בכיס".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גלעד ארדן. הצרכנות בראש סדר העדיפויות
צילום: חיים צח
מומלצים