שתף קטע נבחר

מדריך לקיץ: כך תבחרו אל-פסק

הקיץ כבר פה, וזהו זמן מצוין לשפר את ההגנה על המחשב שלכם מפני ההפרעות באספקת החשמל האופייניות במיוחד לתקופה הזו. ההגנה היעילה ביותר היא באמצעות יחידת אל-פסק, ובמחירים של היום ממש חבל שלא יהיה לכם אחד כזה. הטיפים שלנו יעזרו לכם לבחור

מה הכי מסוכן למחשב? על זה כולם יודעים לענות: מכת ברק. אבל בניגוד למכות הברק שהן תופעה נדירה יחסית (במיוחד בקיץ), תקופת הקיץ מתאפיינת במגוון גדול של הפרעות ברשת החשמל, שעלולות לגרום למחשב ולציוד ההיקפי שלכם נזק מצטבר - או נזק חד-פעמי אך טרמינלי.

 

הפתרון הוא להשתמש באל-פסק, מכשיר פשוט שמבודד את המחשב מרשת החשמל, משמש כמצבר ומקור כוח חלופי בעת הפסקת חשמל, וגם מגן על המחשב משיבושים באספקה. ההוצאה לא גדולה - החל מ-200 שקלים לערך עבור דגם בסיסי. בתמורה, תקבלו הגנה יעילה למדי על המחשב ועל המידע שלכם, מפני רוב הסכנות החשמליות.

 

האם אתם צריכים UPS?

מלכתחילה, מכשיר האל-פסק נוצר כדי לספק מענה פשוט לתופעה הלא-נדירה (לזמנה) של הפסקת החשמל (UPS הם ראשי תיבות של Uninterruptible Power Supply). מכשיר אל-פסק בן ימינו לא שונה בפונקציה הבסיסית שהוא ממלא: במהלך אספקת החשמל התקינה הוא משמש כמצבר וטוען סוללה או סוללות פנימיות, שנכנסות לפעולה כאשר מתרחשת הפסקת חשמל.

 

הפסקות החשמל תכופות, המתרחשות לפעמים בשיא החורף או באמצע הקיץ, עלולות לגרום נזק למחשב שלכם. הפסקת חשמל באמצע שמירת קובץ, עלולה לגרום נזק למידע בדיסק. לכן, אל-פסק, אפילו מדגם בסיסי, ישפר את ההגנה על המחשב שלכם ויאפשר לכם במקרה הצורך לשמור את המסמכים שלכם ולכבות את המחשב בצורה מסודרת.

 

מכשירי האל-פסק המודרניים מציעים מענה לשורה ארוכה של הפרעות באספקת החשמל שחלקן הרבה יותר מסוכנות למחשב, כמו: נחשולי מתח (Surge), קפיצות מתח (Spike), מפלי מתח (Brownout או Sag) ועוד.

 

אלה הפרעות שבדרך-כלל לא יזיזו למקרר שלכם, למשל, אבל עלולות להשבית את הספק של המחשב, או למחוק את תוכן הדיסק הקשיח שלכם, או לגרום נזק למסך. אתם יכולים לחשוב על ה-UPS כעל פוליסת ביטוח.

 

להכיר את הסכנות

בשנת 2005 פרסמה המועצה הישראלית לצרכנות נתון לפיו כ-5,000 צרכנים מתלוננים בכל שנה על נזקים שנגרמו למוצרי החשמל הביתיים שלהם כתוצאה מתופעות כמו אלו שהזכרנו. בחלק מהמקרים, אותם אנשים תובעים את חברת החשמל ואף זוכים לפיצוי. אבל מי יפצה אתכם על המידע שאבד?

 

למען ההגינות, כדאי להוסיף שחברת החשמל הישראלית לא בהכרח מספקת שירות פחות טוב או אמין ממקבילותיה במדינות אחרות. בסופו של דבר, שיבושים באספקת החשמל הם תופעות שקשה למנוע, בין השאר, משום שאותה רשת משמשת מכשירים רבים בכל בית וצרכנים רבים בכל איזור.

 

הפרעות כתוצאה מצריכת יתר או ירידה נקודתית בצריכה באזור מסויים, הן שכיחות מאד באותם ימים בהם כל המזגנים (או התנורים) פועלים. כאשר צרכנים רבים מנותקים בגלל תקלה אזורית, למשל, נוצרים נחשולי מתח (מתח גבוה "משתחרר" לתוך הקו ומגיע לצרכנים שעדיין מחוברים).

 

כאשר מחברים את הצרכנים מחדש, בדרך כלל אפשר לחוש בתופעה הפוכה - מפל מתח. אותן תופעות, אם כי בעוצמה נמוכה בהרבה, מתרחשות גם ברשת החשמל הביתית - כתוצאה מהפעלה או כיבוי של מכשירים בהספק גבוה, מכשירים תקולים, וכדומה.

 

אפשר ומומלץ לגבות, לנתק את המחשב מהחשמל בזמנים מועדים לפורענות (נגיד, בזמן סערת ברקים), ולהזמין - לפחות פעם אחת - חשמלאי מוסמך שיבדוק את רשת החשמל הביתית, יתקן שקעים מקצרים, מגעים רופפים ויצביע על ליקויים אחרים שאפשר לפתור. אבל הדבר הכי טוב שאפשר לעשות כדי להגן על המחשב הוא לבודד אותו מרשת החשמל באמצעות יחידת אל-פסק.

 

אמצעי ההגנה העיקריים

חשוב להבדיל בין כמה סוגים של אמצעי הגנה רלוונטיים:

 

מגן ברקים (Surge Protector). אמצעי ההגנה הכי פשוט וזול - שקע מפצל עם נתיך מובנה, שבמקרה של ברק או נחשול מתח משמש כ"שעיר לעזאזל". הוא לא כל-כך יעיל להגנה מפני האיומים האחרים. המחירים מתחילים בעשרות שקלים בודדות, אבל כדאי לבדוק שאתם מקבלים מוצר מאיכות טובה (מומלץ לבדוק שאושר בתקן ת"י 2283 של מכון התקנים, או תקן מקביל של ארגון בינלאומי דוגמת IEC).

 

אל-פסק מסוג Offline (או Stand-By). סוג בסיסי של מוצרי אל-פסק שכבר כמעט אינו משווק. אלו מכשירים שמגיבים להפרעות באספקת החשמל, בהפעלה של סוללת גיבוי פנימית כמקור כוח חלופי כדי לאפשר לכם לשמור מסמכים ולכבות את המחשב.

 

אל-פסק Line Interactive. רוב מוצרי האל-פסק הם מהסוג הזה, שכולל תוספת של "ייצוב מתח" (AVR). הם יודעים להגיב לשינויים קלים במתח החשמלי ולפצות עליהם, כדי להגן על המחשב מנזקים מצטברים. המחירים: 250-500 שקלים למוצר בסיסי. 1,000 ש"ח ויותר למוצרים מתקדמים בהספק גבוה.

 

On-Line. המוצרים היקרים והמתוחכמים ביותר. אספקת החשמל מגיעה למחשב ישירות מהסוללה, שנטענת במקביל מרשת החשמל.

 

המחשב מבודד לגמרי מהרשת, לא מושפע משיבושים ותקלות, ובמקרה של הפסקת חשמל בדרך-כלל הסוללה תספיק למספר שעות של שימוש. המחירים: כ-500 שקלים לדגם בסיסי. 1,300 ש"ח ומעלה למוצר מקצועי.

 

טיפים לבחירת אל-פסק

אל תחסכו. אם אתם יכולים להרשות לעצמכם, לכו על דגם On-Line מאיכות טובה. זוהי הבחירה המומלצת למשרד, לעסק הביתי ולכל מי שמוכן ויכול להשקיע בהגנה היעילה ביותר. אגב, רואי-חשבון מחוייבים היום על-פי פקודת מס הכנסה להשתמש בהגנה כזו. אם ההוצאה גדולה עליכם, לכו על דגם Line-Interactive.

 

שימו לב להספק. ההספק של המכשיר נמדד ב-VA (וולט-אמפר), ומשקף את ה"כוח" שלו. יותר VA אומר תמיכה ביותר ציוד (עוד מחשבים/ ציוד היקפי) ו/או זמן סוללה ארוך יותר. ישנם הבדלים בצריכת החשמל של מחשבים, בהתאם לחומרה הספציפית ולעומס העבודה על המחשב, אבל ככלל אצבע המינימום המומלץ למחשב יחיד הוא 400VA, ועדיף ללכת על 600VA לפחות. כאשר מחברים לאל-פסק יותר ממחשב אחד, מומלץ כמובן להשתמש ביחידה חזקה יותר.

 

משתמשים במסך דק? במקרה כזה אתם יכולים להרשות לעצמכם אל-פסק בהספק מעט יותר נמוך. מצד שני, אם מותקן לכם במחשב כרטיס גרפי חזק יחסית, או חומרה אחרת שצורכת הרבה חשמל (כמו מעבד פנטיום 4), עדיף לקחת מכשיר בהספק גבוה יותר.

 

משתמשים במחשב נייד? ישנם מוצרים ייעודיים, בעלי הספק נמוך יותר וממדים פיזיים צנועים. אתם לא חייבים לקחת כזה אתכם לכל מקום, אבל כשאתם מחוברים לרשת החשמל בבית או במשרד כדאי שיהיה שם אחד.

 

מספר וסוג השקעים. אל-פסק טוב יכלול מספר שקעים, חלקם עם הגנה בלבד וחלקם עם הגנה וחיבור לסוללה (רצוי 2-3 לפחות). בזמן הפסקת חשמל, לא ממש חשוב אם הרמקולים יפעלו או לא - אבל אתם תרצו מן הסתם להגן גם עליהם מנזק. תנו עדיפות לדגם שכולל גם שקעים לטלפון ולחיבור רשת, כדי להגן על ציוד התקשורת שלכם (מודם ADSL/כבלים או נתב, למשל).

 

חפשו את ה-USB. רוב המוצרים כוללים יציאת USB שמאפשרת לחבר אותם למחשב, לשלוט בהם ישירות ממערכת ההפעלה ולתזמן כיבוי אוטומטי במקרה של הפסקת חשמל (כדאי לבדוק שהתכונה הזו נתמכת).

 

הציצו באותיות הקטנות. חשוב לבדוק שהמכשיר מתאים לתנאי האקלים בישראל: לחות של 80% ויותר, טמפרטורה של 40 מעלות לפחות (בקיץ), ורמת רעש של לא יותר מ-40 דציבל.

 

הקפידו לבדוק את תקופת האחריות (רצוי שנתיים לפחות) ואם היא כוללת את הסוללה. אל תקנו אל-פסק שלא ניתן להחליף לו סוללות, כי זה אומר שתאלצו לזרוק אותו אחרי שנתיים-שלוש. בררו גם את מחירי הסוללות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים