שתף קטע נבחר

בג"ץ הקפיא את עסקת הטיעון של קצב

שופט בית המשפט העליון, סלים ג'ובראן, הורה לעכב לפחות עד מחר ב-15:00 את הגשת כתב האישום, כדי לאפשר למדינה להשיב לעתירות שהוגשו נגד עסקת הטיעון בעניינו של קצב ולקיים דיון בפני הרכב בג"ץ בעתירות

עסקת הטיעון של קצב תמתין להכרעה בבג"ץ: שופט בית המשפט העליון, סלים ג'ובראן, החליט בצהריים (יום א') כי הגשת כתב האישום נגד הנשיא לשעבר משה קצב בבית משפט השלום בירושלים תתעכב עד מחר ב-15:00 אחר הצהריים, לכל הפחות.

 

זאת, במטרה שתינתן הזדמנות לדון בעתירות שהוגשו בידי התנועה לאיכות השלטון, שדולת הנשים בישראל וארגונים נוספים, נגד עסקת הטיעון. עד הדיון מחר אמורה המדינה להגיש את תשובתה לבג"ץ בנוגע לצו הביניים ועסקת הטיעון.

 


קצב בביתו היום. צילום: AP

 

השופט ג'ובראן הבהיר בהחלטתו: "ניתן להניח כי עד לדיון בפני ההרכב, לא יוגש כתב האישום על-ידי היועץ המשפטי לממשלה לבית משפט השלום בירושלים", תוך שהוא שולח רמז עבה למדינה. השופט קבע שיש להביא את העתירות לדיון בפני הרכב שופטים, וייתכן שהחלטה זו תעכב את הדיון למועד מאוחר יותר מהזמן שנקצב למדינה.

 

משרד המשפטים הודיע שבעקבות צו הביניים והערת השופט ג'ובראן, המדינה לא תגיש את כתב האישום נגד הנשיא לשעבר, עד לדיון בעתירות בפני הרכב בג"ץ.

 

ולתגובות: מנכ"לית שדולת הנשים, ציונה קליג-יאיר, אמרה שהעובדה שבג"ץ החליט לדחות את מועד הגשת כתב האישום נגד הנשיא לשעבר מחזקת את התקווה ש"הצדק יראה וייעשה, וקורבונות תקיפה מינית לא תהיינה להפקר. בג"ץ נענה לבקשתינו לעצור את הגשת עסקת הטיעון המגונה, שעלולה הייתה לדרדר אותנו שנות דור אחורה במאבק על זכות האישה לגופה".

 

יושבת ראש סיעת מרצ, זהבה גלאון, אמרה שהעובדה שבג"ץ לא דחה על הסף את העתירות שהוגשו נגד הסכם הטיעון שנחתם עם הנשיא לשעבר, משה קצב, מוכיחה שיש עילה משפטית לבחון את סבירות החלטתו של היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז. "ראוי שלמזוז יהיו הסברים טובים לבג"ץ למה נסוג מטיוטת כתב האישום ולא העמיד את קצב לדין על אונס", אמרה גלאון.

 

עורכת הדין עירית גזית, מהאגף לקידום מעמד האישה בויצ"ו ישראל, אמרה ל-ynet: "כארגון המייצג את אזרחיות המדינה, נשים עובדות, אימהות ובנות זוג, אנו תקווה שקולו של הצדק יישמע לפחות בבג"ץ. אנו מקוות שיישמע קולן של הנשים, אשר נאלצו לשאת את מגעו בכפוי של עבריין מין סידרתי, שכפה עצמו על נשים שהיו נתונות תחת סמכותו תוך ביזוי מעמדו, תפקידו וכבודו של משכן הנשיאות. אנו מאמינות שבג"ץ ישלח מסר ברור לבעלי השררה ומתלוננות בהווה ובעתיד כי גופן של נשים בישראל אינו הפקר".

 

העתירות: אי סבירות קיצונית 

כזכור, הבוקר עתרו לבג"ץ התנועה לאיכות השלטון, שדולת הנשים בישראל וארגוני נשים נוספים כנגד עיסקת הטיעון. העותרים ביקשו להוציא צו ביניים שמקפיא את קיום העסקה וביקשו משופטי בג"ץ להורות על ביטולה, בטיעון לפיו היא נגועה ב"אי סבירות קיצונית". 

 

עורך הדין ברק כלב מהתנועה לאיכות השלטון אמר ל-ynet: "התיק הזה הוא סטייה משמעותית ממדיניות מוסדות אכיפת החוק בישראל. מעולם לא היה מצב בו עשר מתלוננות תומכות כולן בטענה שבוצעו עבירות מין קשות וסדרתיות לאורך שנים ארוכות כנגד נאשם - ומוסדות אכיפת החוק דוחים את העמדה ומסתפקים בהרשעה בזוטות. מדובר פה באפליה במובן המובהק ביותר".

 

במקביל להתרוצצות המשפטית - גם בכנסת החל ויכוח באשר לזכויות הנשיא-לשעבר. חברים בוועדת הכספים החלו לגבש חוות דעת משפטית שתקבע האם בסמכות הוועדה לאשר שלילת זכויות מהנשיא לשעבר, זאת על רקע הרשעתו הצפויה בעבירות מין. אחד הדברים שעוררו את חמתם של חלק מחברי הכנסת היא העובדה שקצב יהיה זכאי גם למימון של מזכירות על חשבון המדינה. "לממן לקצב מזכירות? זה להוסיף חטא על פשע", אומרת יו"ר סיעת מרצ, ח"כ זהבה גלאון.

 

יצוין כי בינתיים התפטרותו של הנשיא קצב נכנסה לתוקף ב-11:02, ודליה איציק הפכה ל"נשיאת ביניים" לכשבועיים, עד לכניסתו של הנשיא התשיעי שמעון פרס לתפקידו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזוז. ישיב עד מחר
צילום: גיל יוחנן
הנשיא התפטר, העסקה נעצרה
צילום: איי פי
מומלצים