שתף קטע נבחר

חנן יובל והיהדות

הזמר היוצר מקיבוץ משמרות, חנן יובל, "מחובר" חזק ליהדות ורק באחרונה השיק את פרוייקט ה"סידור האישי". אבל מי פותח לו את השער בתפילת נעילה? למה ברית? לאיזו תקופה בתנ"ך היה חוזר ומהי עבורו תרבות יהודית? השאלון

1. עם איזו דמות תנ"כית היית רוצה להיפגש, ומה היית אומר לה? הייתי רוצה להיפגש עם הנביא ישעיהו ולשאול אותו מה הפך אותו באמצע הספר שלו, מנביא זעם לנביא נחמה. אני מגיע מהמקום של הנחמה, וזה מה שאני מרגיש שאנחנו זקוקים לו יותר מכל.

 

2. מצווה שמוצאת חן בעינך: מנהג יוצא דופן שלא רואים בדתות אחרות הוא ה"שבעה". דקה אחרי שקוברים את היקיר דואגים שהאבל לא יהיה לבד. המצוות החברתיות עושות טוב לחברה והן מאוד חשובות בעיני.

 

3. יום כיפור: בבית הכנסת/צם בבית מול הדי וי די/ עסקים כרגיל? בשום פנים ואופן לא עסקים כרגיל. אני נמצא עם עצמי בבית עסוק בקריאה, לפעמים הולך לבית הכנסת לתפילת כל נדרי. אני לא עושה דברים שהם נגד מנהגי היום הזה. זאת הזדמנות מבחינתי לחשבון נפש. מבחינתי, אדם יכול להיות עם עצמו, ממש כמו בחסידות.

 

4. מתי הייתה הפעם האחרונה שלך בבית הכנסת? לפני כחודשיים הייתי בביקור אצל האלוף אלעזר שטרן, ראש אכ"א. נפגשנו כשעתיים לפני השבת, הלכתי איתו לבית הכנסת, אכלנו ביחד ושרנו.

 

5. איך נראה גן העדן שלך? יש לי שיר בפרוייקט חדש שלי בשם "סידור-אישי", שבו הלחנתי קטעים מהתפילה והוא מתייחס ב-360 מעלות ליהדות. השיר הוא: "פתח לנו שער בעת נעילת שער כי פנה יום" מתפילת נעילה. הרבה שנים דמיינתי לי מי האחראי לפתוח את אותו השער שם למעלה. היום אני חושב שעבורי, אבי הוא זה שאחראי לכך.

 

6. מה אתה זוכר משיעורי תנ"ך? אני זוכר מורים שהיו משעממים והלכו לפי החוקים ובשונה מהם מורה מאוד מעניין בשם גדעון סלע, שעימו אני נמצא בחברות עוד היום. כשלימד אותי הוא היה צעיר ותמיד השכיל לחבר את הלימודים לחיים האקטואליים.

 

על שיעורי התנ"ך שלי כתבתי שיר שהוקלט בדיסק האחרון שעשיתי עם אהוד מנור והוא הולך כך: "הייתי ילד בשיעורי תנ"ך והמורה אמרה ספרים נפתח, בישעיהו פרק ב', כיתתו חרבותם לאיתם וחניתותיהם למזמרות, לא ישא גוי אל גוי חרב ולא ידעו עוד מלחמה".

 

7. ברית מילה: בגלל המסורת/בשביל הילד/מנהג פגאני? ברית מילה בעיני, זה קודם כל בגלל שאני יהודי. אני מסכים ומודע לזה כי אני יהודי, ובנוסף אני חושב שיש בזה משהו בריאותי.

 

8. מה המאכל היהודי האהוב עליך? צ'ולנט.

 

9. רב או איש דתי שאתה מעריך במיוחד? אני מאוד אוהב את פרופ' אבי רביצקי ומאחל לו בריאות. בשבילי הוא הדוגמא ליהודי חובש כיפה, שיכול להיות הכי פתוח ומתקדם.

 

10. מה החג היהודי האהוב עליך? אני מאוד אוהב את ראש השנה. יש בו התחלה, אופטימיות והתחדשות. זאת התחושה שבאוויר. אני גם מאוד אוהב את שבועות - בדיוק באותו עניין, כי גם בו יש חגיגיות סביב התבואה הראשונית. אלו שני חגים שמחים מאוד ואופטימיים.

 

11. לאיזה תקופה בתנ"ך היית רוצה לחזור? יש המון תקופות בתנ"ך שהייתי רוצה לחזור אליהן כדי להבין איך אנשים חיו. תקופה מסקרנת כזו היא התקופה הקדומה של אברהם אבינו, יציאת מצרים וגם תקופת המלכים.

 

12. מהי תרבות יהודית בעיניך? תרבות זה משהו שקשה לסמן אותו, כמו ששיר טוב זה משהו שרק הזמן יוכיח אותו. אני חושב שהתרבות היהודית היא טקסטים דתיים, לצד יהודה עמיחי ונוספים כמו אלתרמן, ביאליק, רוני סומק, נעמי שמר ויורם טהרלב - שיש המון תנ"ך בשיריהם והם חוללו השפעה ברוכה ונפלאה. הייתי רוצה שהתרבות היהודית תיקח את הדברים ההומניים ביהדות ותהפוך לפלורליסטית יותר. רק כך היא תצליח לקרב אנשים נוספים ממעגלים אחרים.

 

13. בקשה מאלוהים: בריאות לי ולבני משפחתי.

 

בהכנת הכתבה סייעה יעל איכנולד

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומריקו
חנן יובל
צילום: תומריקו
יום כיפור. אבא פותח את השער
צילום: ישראל ברדוגו
נעמי שמר. תרבות יהודית
צילום: צביקה טישלר
צילום: גיל יוחנן
"עושים שבת" עם אלעזר שטרן
צילום: גיל יוחנן
צ'ולנט. הדבר האמיתי
צילום: רועי ברקוביץ
מומלצים