שתף קטע נבחר

כנס קולך: "הציבור הדתי זך וטהור?"

הציבור הדתי אינו נקי מעבירות מין, אז למה רק 5 תלונות הוגשו בארבע שנות פעילות "הפורום הדתי למניעת הטרדות מיניות"? פרופ' ידידיה שטרן: "דווקא הצלחנו לחנך את הרבנים". ד"ר אביעד הכהן חושף: "95% מעבירות המין בבירה בוצעו על-ידי דתיים או חרדים". במשרד המשפטים מתנערים מהנתונים. כנס "קולך" – היום השני

"95% מעבירות המין בירושלים בוצעו על ידי דתיים או חרדים" – כך טען היום (ב') המשפטן ד"ר אביעד הכהן, דיקן מכללת "שערי משפט", בכנס קולך החמישי הנערך בבירה. לטענתו מדובר בנתונים מדויקים שנמסרו לו לאחרונה על ידי בכיר בפרקליטות מחוז ירושלים. ד"ר הכהן, שהשתתף בכנס במסגרת מושב שעסק בעבודת "הפורום המשותף לרבנים ולארגוני נשים למניעת הטרדות מיניות", סבור שהוא משמש רק כ"כדור אקמול להשקטת המצפון", ואינו מצליח לטפל בתופעה.

 

המשפטן הדתי הדגיש כי הוא מברך על הקמת הפורום - צעד נכון אותו הוא מגדיר "כתם לבן על מצחה של תורת ישראל", אך טוען כי השמחה הייתה מוקדמת. לדבריו, כשביקש לדעת כמה נשים התלוננו מאז הוא הוקם הבין שהתקבלו רק 5-10 תלונות במשך 4 שנים. "או שלא הצלחנו לטפל בתופעה, או שהציבור הדתי כולו זך וטהור ונקי - אבל את התמימות בנושא הזה כבר איבדנו מזמן".

 

ד"ר הכהן טוען כי למרות שרבנים חשובים היו שותפים בניסוחו – הקוד האתי למניעת הטרדות מיניות לא נתלה על לוחות המודעות במוסדות החינוך הדתיים, אפילו לא באלה שבראשם עומדים אותם רבנים, "ולא בגלל חוסר מקום". הוא טען כי הפורום משמש להשקטה וכיבוס של מצפון הציבור הדתי לאומי והוסיף: "המצב לא ישתנה עד שהקוד האתי יופיע גם במצע המפד"ל".

 

עוד סיפר כי נתקל לאחרונה בספר בן 700 עמודים העוסק בשאלה 'מה מברכים על במבה?', שקיבל את המלצתו של הרב עובדיה יוסף, "ביום בו יופיע חיבור מקיף דומה תחת הכותרת 'אל תשלח ידך אל הנערה' נהיה כולנו הרבה יותר רגועים. תהיה זו פעולה חינוכית אמיתית שתחלחל לכל שכבות הציבור". לחברי הפורום עצמו קרא להחמיר יותר עם החשודים בהטרדות מיניות: "אני משתדל להיות זהיר בהוצאת שם רע ומתנגד למשפט שדה, אבל דרכם של חז"ל וחכמי ההלכה קובעת כי בעניינים אלה 'אין עשן בלי אישה'".

 

ממשרד המשפטים נמסר בתגובה לנתונים שצוטטו על ידי ד"ר הכהן: "בכתבה מצוטטים דברים מפי גורם בפרקליטות, כביכול, שיש בהם סטטיסטיקה בעבירות מין. ברצוננו להבהיר כי אין ברשותנו סטטיסטיקה שכזאת ומדובר ככל הנראה בשיבוש של דברים שנאמרו בשיחה פרטית". 

 

"חינכנו את הרבנים"

פרופ' ידידיה שטרן מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר אילן ובעצמו חבר הפורום למניעת ההטרדות, מסכים כי נתוני הפרקליט ממחוז ירושלים מפחידים ("הנתונים שהוצגו הם רק המקרים שהתגלו"), אך טוען כי הגוף בו הוא חבר דווקא הצליח "לחנך את הרבנים".

 

שטרן הסביר כי כמשפטן וכאדם ממלכתי קשה לו מאוד עם קיום הפורום, משום שמדובר ב"מסגרת פרטיזנית של אנשים שלא הוסמכו ע"י המדינה ולא על בסיס דמוקרטי רחב". בנוסף טען כי מדובר בצעד ראשון ושגוי בדרך להפרטת המשפט, משום שזהו תחום שנותר עד היום אחד הגורמים היחידים המאחדים את העם. עם זאת סיפר פרופ' שטרן כי כאדם דתי הוא תומך במהלך, וזו הסיבה בגללה הצטרף לפורום כחבר.

 

"לא ייתכן שלאורך יותר מדי זמן, ביותר מדי ניסיונות ובהקשרים יותר מדי מגוונים - אין לדת מה לומר", אמר שטרן. לדעתו מדובר בסוגיה דתית-תרבותית עמוקה, ולכן טוב שלא רק ארגוני הנשים הלא דתיות עוסקים בה. "עד היום לא רק שהדתיים לא יזמו, אלא מהניסיון אנחנו יודעים שהם גם חסמו, כשרבנים כתבו עצומות למען המטרידים". פרופ' שטרן קורא לשינוי תפיסה בקרב הרבנים והציבור כך שיפנימו שמי שמסתיר ומתעלם מההטרדות מחלל את השם, ולא מי שחושף אותן ומטפל בהן. "חינוך הרבנים הוא מהמשימות הגדולות שעומדת בפני הפורום", אמר שטרן, "אנחנו רחוקים מלהצליח, אבל דברים נעשים ומדובר בתהליך. לא הייתי שם אם לא הייתי מאמין בפוטנציאל".

 

הרבנית יהודית שילת, שיזמה את הקמת מסגרת האכיפה הדתית, טוענת כי הפורום הוקם לפני שנה וחצי ולא לפני ארבע שנים, משום שבמשך שלוש שנים עסקו בגיבושו. "חמש תלונות בשנה וחצי זה אומר תלונה בכל שלושה חודשים וחצי, וזה הרבה מאוד במציאות בה המתלוננות מחוייבות לדיסקרטיות", אמרה שילת. לדבריה, המתלוננות הדתיות חוששות מאוד שהדברים יפורסמו בתקשורת, "גם אם נפרסם שהמתלוננת היא א' או ה' – תוך שבוע וחצי ידעו כל הדתיים בדיוק במי מדובר".

 

"הפורום המשותף לרבנים ולארגוני הנשים למניעת הטרדות מיניות" הוקם אחרי הדחתו של אחד מרבני המדרשה לבנות באוניברסיטת בר אילן שנחשד בהטרדת תלמידותיו. הפורום פרסם, כאמור, קוד אתי למניעת מקרים דומים - מסמך שהתקבל בשורה רחבה של גופים, ארגונים ומוסדות חינוך דתיים. כל תלונה שמוגשת לפורום נידונה בהרכב של ארבעה חברים – משפטן, רב, מחנך ומטפלת מוסמכת בנפגעות תקיפה מינית.

 

עו"ד ריקי שפירא-רוזנברג, מנהלת הקליניקה לזכויות נשים במכללת "שערי משפט", סיפרה בכנס כי המטרה בהקמת הפורום הייתה לנצל את הסמכות הציבורית והתורנית של החברי בו להטלת סנקציות על הגברים המטרידים - הרחקה ממקום עבודה, הפסקת פעילות רבנית וחינוכית ועוד. עו"ד שפירא הדגישה כי לא מדובר במסלול חליפי למערכת המשפט. "מדובר במתלוננות שאינן מעוניינות בפנייה למשטרה, אותן הן רואות כ'מסלול ייסורים'".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
התעללות. אילוסטרציה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
פרופ' שטרן. לדת יש מה לומר
מומלצים