שתף קטע נבחר

להציל את העולם, עם מדונה

כמה ממיליוני משתתפי ה-"live earth” מוכנים לשנות פרומיל מחיי היומיום שלהם לשם איכות הסביבה? האם מישהו בקהל מודע לקשר בין שימוש יתר במוצרי חשמל להתחממות כדור הארץ? מישהו מוכן לסבול "אזור ללא קליטה" בסלולרי? אפרת שפירא-רוזנברג וגם חז"ל שלנו מקלקלים את החגיגה

בסוף השבוע האחרון, מליונים של אנשים ברחבי העולם התהלכו בתחושה שהם עשו משהו נורא חשוב. לא, הם לא סתם באו לשמוע בחינם את מדונה, את רד הוט צ'ילי פפרס או את קובי אוז ולהקתו בכיכר רבין, הם באו להציל את כדור הארץ, לא פחות, ולמען מטרה נעלה זו, הם גם היו מוכנים לצפות בהלוגרמה הזויה (תרתי משמע) של סגן נשיא ארה"ב לשעבר, יקיר כדור הארץ בהווה, אל גור, נושא נאום חוצב להבות בפני האנושות כולה על חשיבות השמירה על הכדור שלנו.

 

אז איך פיזוז לצליליו של ריקי מרטין אמור להציל את כדור הארץ, ואגב כך את האנושות? גם אני שואלת. אירועי “live earth” שהתקיימו סימולטנית בכל רחבי העולם, כנראה בהפקה הגדולה ביותר שנראתה אי פעם, בעיקר גרמו למשתתפים הרבים לצקצק בלשונם ולהגיד - "זה ממש נורא ה- התחממות - כדור – הארץ - הזאת, באמת, נהיה פה מה-זה-חם”.


שלא יפסיקו לנו את הסיבוב של הכדור. מדונה במוצ"ש (צילום: איי.אף.פי)

 

אני לא מומחית גדולה לענייני סביבה, ובטח שלא בר סמכא בסוגיית התחממות כדור הארץ. אבל גם לא צריך להיות מומחה גדול כדי להבין, שכל ההפקה הגרנדיוזית הזו, על כל מערכות ההגברה, התאורה והחשמל, הבמות שנבנו, מקומות החניה שנתפסו וכו' בעצמה העלתה את הטמפרטורה העולמית בעוד כחצי מעלה, וגרמה נזק לטווח ארוך קצת יותר מהדאודורנט ספריי בו השתמשתי הבוקר (שבכלל קשור לאוזון, שזה נושא קצת אחר, אבל לא חשוב... ) אבל למה להרוס את החגיגה? הנושא הסביבתי הוא כזה בונטון בזמן האחרון, ומה יותר קל מלצאת לכיכר העיר, להרגיש קוסמופוליטיים, ולהצהיר שאנחנו לטובת כדור הארץ?

 

אז זהו, שלהציל את העולם זו כנראה משימה שדורשת קצת יותר מאמץ מלהשתתף באיחוד (המרגש כשלעצמו) של להקת פוליס. את כמה מאותם גודשי הכיכרות זה באמת מעניין? כמה מהם באמת מוכנים לשנות ולו פרומיל מחיי היומיום שלהם לשם כך? סביר להניח שמבין המיליונים שהשתתפו באירוע, רבבות הגיעו אליו בכלי הרכב הפרטיים שלהם. האם הם מודעים לכך שפליטות מכלי הרכב הפרטיים הם בין הגורמים העיקריים לפליטת גזי חממה באטמוספרה? וגם אם הם מודעים, האם זה ימנע מהם לוותר על אחד מכלי הרכב שבבעלותם, ולחפש פתרונות ניידות אחרים?

 

או האם הם מודעים לקשר החזק שבין שימוש יתר במוצרי חשמל ובין התחממות כדור הארץ? האם מישהו מוכן לסבול "אזור ללא קליטה", או לוותר לגמרי, רחמנא ליצלן, על השימוש בטלפון נייד, על מנת להפחית את מספר האנטנות המפוזרות ברחבי הארץ, בתוך ריכוזי אוכלוסיה? במילים אחרות - כולנו מאוד רוצים לדאוג לכדור הארץ, וליצור עולם טוב יותר עבור ילדנו ונכדנו, אבל כל עוד זה לא בא על חשבון איכות החיים היומיומית שלנו בכהוא זה, כי הרי אנחנו פה הריבון, וצריך לזכור מי בא לשרת את מי, נכון?


מה-זה-חם-פה!!! פיל קולינס (צילום: איי.אף.פי) 

 

אז זהו, שאת השאלה הזו לא המציא אל גור. כל תינוק יודע שהאדם נברא אחרון בתהליך הבריאה, אבל חז"ל התווכחו ביניהם רבות לגבי משמעותה של עובדה זו לשאלת תפקידו אל מול העולם. חובבי רכבי השטח שבין חז"ל טענו כי בריאת האדם בסוף התהליך מבטאת את היותו "נזר הבריאה" ותכליתה, משל למלך שקודם הכין את הארמון, ורק לבסוף הזמין לתוכו את האורחים. מתפישה זו נגזרת זכותו של האדם לעשות בסביבתו ככל העולה על רוחו, שהרי העולם כולו נמצא פה לטובתו ולשירותו. אבל יש גם גישה הפוכה. גישתם של הסביבתיים, אם תרצו, מבין חז"ל. לפיהם, האדם נברא בסוף כדי ללמדו צניעות וענווה אל מול העולם, שהרי ניתן תמיד לומר לו: "יתוש זה קדמך במעשה הבריאה" - תרגיע, מרבה הרגליים היה פה לפניך.

 

אבל כנראה שעד היום, חיינו פה בתודעה של "נזר הבריאה", שכן קיים כמעט קונצנזוס בקרב המדענים כי רוב ההתחממות שנצפתה בחמישים השנים האחרונות בכדור הארץ מיוחסת לפעילות אנושית, ובכלל זה האסון ההומניטרי באפריקה, על כל רבדיו. בנוסף, לאחרונה הגדיר דו"ח של הפנטגון את התחממות כדור הארץ כאיום העיקרי על השלום העולמי במאה העשרים ואחת. כן, לא אחמדי-נג'אד, אלא מכונת הייבוש הביתית שלנו.

 

אז אולי לפני שנפעיל אותה שוב בשביל לייבש שלושה סמרטוטים, נזכור את היתוש שקדם לנו במעשה הבריאה, ונתייחס אל כדור הארץ בקצת יותר צניעות וענווה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עוד חצי מעלת חום. מטליקה
צילום: איי פי
כדור הארץ מתחמם, תנו בכפיים!
צילום: אלי אלגרט
יקיר כדור הארץ
צילום: איי פי
מומלצים