שתף קטע נבחר
צילום: ויז'ואל/פוטוס

מה פולט יותר קרינה: טלפון סלולרי או אוזניה?

אז מה כדאי יותר לקרב לראש? אוזניית Bluetooth או טלפון סלולרי? ומה פולט פחות קרינה? שולמית אן ממשיכה לענות על השאלות הקשות

ידעתי, פשוט ידעתי שזה יקרה. זה מה שקורה כשמתעסקים עם טייסים או רק מזכירים מטוסים ואנטנות, ועוד כל מיני חפצים פאליים, מיד כל הגברים עם תסביכי הנחיתות שהיו מפרנסים את ד"ר ראובן דגן מסיום בית הספר ועד הפנסיה - באים להוכיח שהם מבינים יותר טוב. תקשיבו למגיב 62, הוא יודע על מה הוא מדבר.

 

אז תרשו לי להסביר כמה דברים: יקיריי, אני לא כתבת ואני לא עובדת ב-ynet. להזכירכם, אני אשת היי-טק (משכמה ומעלה), יודעת-כל וההסכם שלי עם המערכת הוא שאני מקבלת יד חופשית. אז בהזדמנות חגיגית זו: הנווט (ואיש התקשורת!) מתגובה 54 שאפילו לא מסוגל לנווט את דרכו מהסלון לשירותים, אני לא מעוניינת להכיר את אשתך השוטרת - ובמקומה, הייתי קושרת אותך עם אזיקים ונפטרת מהמפתח, העיקר להרחיק ממך את המקלדת. בידיים של אנשים לא מיומנים כמוך זה נשק מסוכן.

 

ויריב מטלון מתגובה 174, הכתב שמתחיל את דרכו בעולם התקשורת ומחתים נגדי עצומה - אני לא אשכח לחתום. סליחה, אשחך בשפתך המאוד תקינה. ולמען עתידה של תקשורת ההמונים בישראל, אני מקווה ששום מערכת "חדשדות" של שום "עיצון" שאתה מתנצל בשמה, לא תעסיק אותך. כי לי - אין על מה להתנצל.

 

שדות הקרינה 

אבל אתם יכולים לנשום לרווחה: אנחנו נשארים בשדות הקרינה. הקורא יחיאל, שאל אותי בטור הקודם - "מה פולט יותר קרינה? טלפון סלולרי או אוזניית Bluetooth?"

 

כיון שאת הטור הזה אני כותבת על המחשב הנייד בחדר הכושר שלי ברמת החי"ל (כן, בחינם, כמה טוב לעבוד בהיי-טק) ובקרוב מגיע שיעור הספינינג שלי, אני אהיה קצרה (BT במקום Bluetooth) והחלטית: יחיאל, בפירוש, וללא כחל וסרק - האוזניה פולטת פחות קרינה.

 

לפני שניטפל לאוזניות ה-BT הכה אופנתיות, נדגיש: אין כיום בעולם שום מחקר שתומך או מבטל באופן חד משמעי את הרעיון שהקרינה שפולט הטלפון הסלולרי, מסרטנת או מסוכנת לבריאות. כך שעל הנייר, הטלפון הסלולרי בטוח אף הוא. מצד שני, ישנה המון דאגה בציבור מפני המכשירים האלה, ואם לומר את האמת - גם אני משתמשת באוזניה. למה? כמו שציינתי - ה-BT פולט הרבה פחות קרינה ועלי היא נראית טוב.

 

הייתי יכולה להביא לכם סימוכין ומחקרים שונים על העניין הזה. אבל, העובדות הפשוטות מונחות מולנו ובאמת שאין טעם להתפלסף. שני המכשירים, גם הטלפון הסלולרי (שאתם ממשיכים להתעקש לא לכבות במטוס) וגם אוזניות ה-BT, פולטים קרינה בלתי מייננת, בתדרים שבין 900 מגההרץ לבין 2.5 גיגההרץ.

 

שאלה של מינון 

אבל, כמו ספל ההפוך המצוין שאני שותה עכשיו, רותח, חלב דל שומן ובלי קצף, הכל שאלה של מינונים. במקרה של ה-BT והסלולר יש שלושה גורמים שמשפיעים על המינון הנמוך: כמות הקרינה הנפלטת הנספגת בגוף, מרחק השידור וזמן השידור.

 

ראשית, כמות הקרינה הנפלטת הנספגת בגוף. זו נמדדת ביחידות הנקראות SAR או Specific Absorption Rate והכוונה היא לכמות הקרינה בוואט, הנספגת בקילוגרם רקמה ביולוגית. לצורך הדוגמה, טלפון נוקיה N95 פולט 0.58 וואט/ק"ג, בעוצמת שידור מקסימלית. אוזניית BT ממוצעת פולטת רק 0.001 וואט/ק"ג.

 

מרחק השידור גם הוא גורם משפיע לא פחות. הקרינה הנפלטת עומדת ביחס ישר לריבוע המרחק. מן הסתם, תקן ה-BT לאוזניות תוכנן למרחק של עשרה מטרים, ומשדר למרחק קטן עשרות מונים מטלפון סלולרי שצריך ל"שוחח" עם אנטנה סלולרית אחת או שתיים, הרחוקה לפחות מאות מטרים ממנו ולפיכך, פולט יותר קרינה.

 

ולבסוף, האנשים שתכננו את פרוטוקול Bluetooth, היו חכמים לפחות כמוני - האוזנייה המגניבה שלכם למעשה, לא משדרת רוב הזמן.

 

מדברת כשצריך

בניגוד לטלפון הסלולרי, ש"מדבר" כל הזמן עם האנטנות הסלולריות ולא "סותם את הפה" (כמוכם) - האוזניה האלחוטית נמצאת רוב הזמן במצב "נמנום" (Idle), מתעוררת לפעולה ומשדרת רק כשצריך אותה (כמוני). אז איך הקשר בינה לבין הטלפון לא ניתק? מדי כחצי דקה, האוזנייה משדרת אות חיים ומודיעה לטלפון שהיא עדיין שם. אז הנה לכם התשובה: אם אתם חוששים, אוזניית BT היא פתרון הרבה יותר טוב, מאשר להחזיק את הטלפון ליד הראש. את הטלפון, בכל מקרה, תרחיקו מהגוף - כי אחרת לא הרווחתם דבר.

  

אז תהיו לי בריאים, גם הנווטים, אנשי התקשורת והטייסים - אני רצה לשעור ספינינג, כדי לעצב אף יותר את גופי החטוב (תפסיקו לנחם את עצמכם שאני שמנה - אני חטובה כדוגמנית הזוללת חסה כל היום). אתם יכולים לשלוח לי עוד שאלות לתיבת הג'ימייל שלי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים