שתף קטע נבחר

מערות או לא להיות

טיול קריר הוא בדיוק מה שאתם צריכים בימות הקיץ החמים. ולא, אין צורך להכין את הדרכונים. צאו לסיור באחת מהמערות הצוננות, בצד נטיפים בני 300,000 שנה, במבוך של 30 מערות, או באחוזת קבר מפוארת מימי בית שני, וזה עוד לא הכל. הכינו את הפנסים

לא שיש משהו בלתי צפוי בקיץ הלוהט שנחת עלינו השנה. ידענו שזה יקרה, הוא הרי מגיע בכל שנה בערך באותו הזמן, ועדיין אנחנו מצליחים להיות מופתעים כל פעם מחדש, וזוחלים לנו אל המזגן הקרוב עד יעבור זעם.

 

אבל למרות החום, אין סיבה שרק המזגן והקניון יהיו מנת חלקנו. כדאי גם לצאת לטייל לפעמים, ואם כבר אז למה לא לבקר במערות, המציעות חוויה קייצית אחרת, של קרירות נעימה בצד אווירה מסתורית, סיפורים היסטוריים וטבע חד פעמי.

 

מערת צדקיהו

ממש מתחת לעיר העתיקה בירושלים נמצאת מערת צדקיהו. זוהי המערה המלאכותית הגדולה ביותר בארץ וגם אחד המקומות הכי מסתוריים בעיר. המערה, שאורכה 320 מטר ושטחה 9,000 מ"ר, ושבסופה נובע מעיין צדקיהו, עוברת מתחת לרובע המוסלמי ומגיעה עד ל"ויה דולורוזה", צפונית להר הבית.

 

המערה נחצבה בידי האדם וסיפקה חומרי בנייה בירושלים החל מימי בית המקדש הראשון. הורדוס השתמש באבנים מן המערה בבית המקדש השני, וייתכן שאפילו לבניית הכותל המערבי. המקום נתגלה מחדש במקרה במאה ה-19 לאחר שנחסם כ-800 שנה קודם לכן, וכיום האתר פתוח למבקרים.

 

הכניסה למערת צדקיהו נחבאת מתחת לחומות העיר העתיקה, לא הרחק משער שכם. במקום אין סיורים מודרכים, אך ניתן לבקר בה בימים א'-ה' בשעות 09:00-17:00. דמי כניסה: 16 שקל. לפרטים: החברה לפיתוח מזרח ירושלים 02-6277550. 


בעבר, כנראה, הגיעה עד הר הבית. מערת צדקיהו (צילום: רון פלד)

 

מערת קברי המלכים

לא רחוק מהעיר העתיקה, נמצאת גם אחוזת קברי המלכים מתקופת בית שני, שהיא אחת ממערות הקבורה הגדולות והמפוארות באזורנו. במקום מתחם החצוב בסלע ובו חצר ענקית, פירמידות ועיטורים, בורות מים ותעלות, וכמובן, מערה, המכילה 48 מקומות קבורה.

 

בתחילה סברו כי עשירי ירושלים של ימי בית שני או מלכי יהודה הם אלו הקבורים במקום. כתביו של יוספוס פלביוס גילו כי אחוזת הקבר הייתה שייכת למשפחת מלכי חדייב מאזור צפון עירק, שהתגיירה בימי בית שני. אם המשפחה, אגב, היא המלכה הלני.

 

המקום התגלה בשנת 1783, ובשנת 1878, לאחר החפירות, נרכש על ידי משפחה יהודית צרפתית, שהעבירה את האחוזה לידי ממשלת צרפת אחרי שבע שנים. כיום, האתר נמצא בחצרה של משפחה ערבית, אך דגל צרפת עדיין מתנוסס מעל למערה.

 

הכניסה למקום היא דרך דלת מתכת בפינת הרחובות דרך שכם וצלאח-א-דין, בסמוך ל"אמריקן קולוני". אין שעות פתיחה רשמיות, ובמהלך שעות היום יש לדפוק על הדלת ולקוות שמישהו יפתח. הכניסה בתשלום סימלי.


בית ערבי ודגל צרפתי. קברי המלכים (צילום: רון פלד)

 

מערות בית גוברין

הגן הלאומי בית גוברין, המשתרע על שטח של כ-5,000 דונם, הוא כנראה אתר המערות המוכר ביותר בארץ. סלע הקירטון הרך שממנו בנויות הגבעות שבאזור הפך את המקום לאידיאלי לחפירת מערות, מחצבות, מחסנים ועוד. חלק מהמערות שנחצבו במקום מרכיבות מערכות מרשימות, היוצרות מבוך ענק של אולמות וחללים מעל ומתחת לפני הקרקע.

 

מערת המבוך היא מערכת משוכללת של כ-30 מערות שחברו להן יחדיו, המאפשרות שיטוט בבטן האדמה. עוד כדאי לבקר במערות הפעמון, שהן מערכת של כ-80 מערות גדולות, שגובהן כ-15 מטרים, שמעברים נחצבו ביניהן.

 

כתובות שנמצאו במקום מעידות על כך שהקומפלקס נחצב במאות ה-7-10 לפני הספירה. באתר גם מערות קבורה צידוניות מהתקופה ההלניסטית (מאות 2-3 לפני הספירה) ובהן שחזורים של ציורי קיר.


בית גוברין. אולמות גדולים מתחת לאדמה (צילום: דורון ניסים)

 

הגן הלאומי פתוח בכל ימות השבוע בשעות 08:00-17:00.דמי כניסה: 23 שקל. לפרטים: רשות הטבע והגנים 08-6811020 או באתר.

 

מערת שורק

מערת הנטיפים המיתולוגית, הנמצאת בסמוך לבית שמש, מכילה נטיפים וזקיפים שגילם של הקשישים שבהם מוערך בכ-300,000 שנה. במקום גם מיני תצורות גיאולוגיות נוספות, כמו אלמוגי מערה, ואין מדובר בהיסטוריה בלבד, משום שאזורים רבים במערה עדיין פעילים גם כיום.

 

המקום התגלה במקרה לגמרי בשנת 1968, לאחר שפיצוץ במחצבה סמוכה, חשף מערה מופלאה שאורכה כ-82 מטר ורוחבה כ-60 מטר. החדשות הרעות, עבור אלו מאיתנו שביקרו במערה אי שם בשנות ה-80, הן שהסרטון המוצג בכניסה טרם השתנה; החדשות הטובות הן שגם הנטיפים הקסומים עדיין שם.

 

המערה פתוחה בכל ימות השבוע בשעות 08:00-17:00. סיורים מודרכים יוצאים בכל חצי שעה. 23 שקל. לפרטים: רשות הטבע והגנים 02-9911117. או באתר.  


העלייה במדרגות שורפת 400 קלוריות. מערת שורק (צילום: אלכס קולומויסקי)

  

מערות לוזית וחורבת מדרס

לא הרחק ממערות בית גוברין, נמצאות גם מערות לוזית, המציעות בילוי קריר מתחת לפני האדמה ללא תשלום. שביל ההליכה אל המערות מתחיל ממגרש החנייה שבסמוך למושב לוזית, וממנו מגיעים אל גבעה המשופעת בשרידי יישוב ומערות.

 

המקום מזמין שיטוט זהיר שבמהלכו ניתן לגלות מערות רבות, ובהן מערכת של מערות פעמון, כוכי קבורה ומערת קולומבריום גדולה החצובה באבן גיר.


לוזית. קריר שם למטה (צילום: החברה להגנת הטבע)

 

בסמוך ללוזית, ליד מצפה משואה, נמצאת חורבת מדרס, שגם בה נמצאים שרידים עשירים של ישוב קדום הכוללים 56 מערות ובורות מים. במקום מערה גדולה במיוחד, הבנוייה מכמה מפלסים, שבהם אולמות, מערכות חדרים ומערות קבורה.

 

בחורבה, על ראש הגבעה, נמצאת פירמידה בגובה של 3.5 מטר ששימשה כמצבת קבורה, ובסמוך אליה מערת קבורה מפוארת. בסמוך נמצאת גם מערת קולומבריום השוכנת במערת פעמון שתקרתה קרסה.

 

איך מגיעים: מערות לוזית - סעו בעקבות השלטים בדרך העפר שבכניסה למושב לוזית; חורבת מדרס - נוסעים בכביש בית שמש-בית גוברין (מס' 38) עד הכניסה למצפה משואה. פונים מזרחה בדרך חקלאית לפי השילוט לחורבת מדרס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המלאכותית הגדולה ביותר. מערת צדקיהו
צילום: רון פלד
אחוזת מפוארת. קברי המלכים
צילום: רון פלד
הכי מוכר. בית גוברין
נטיפים בני 300,000 שנה. מערת שורק
צילום: לע"מ
שרידים עשירים. לוזית ומדרס
צילום: החברה להגנת הטבע
מומלצים