שתף קטע נבחר

דיווח: ארה"ב תגדיל הסיוע הצבאי לישראל

גורמים בממשל האמריקני מסרו כי הסיוע לישראל, שיגדל לשלושה מיליארד דולר בשנה ויסתכם ב-30 מיליארד, יוענק כ"פיצוי" על עסקות נשק שצפויה ארה"ב לחתום עם סעודיה ומדינות במפרץ הפרסי, כחלק מהמאבק באיום האיראני. רייס צפויה להודיע על הגדלת הסיוע הצבאי לקראת הגעתה של משלחת אמריקנית לירושלים ביום שני

ממשל בוש צפוי לבקש מהקונגרס להגדיל את הסיוע הכלכלי והביטחוני לישראל ולמדינות נוספות במזרח התיכון, כחלק מהמאמצים לבלום את כוחה של איראן - כך דיווח הבוקר (שבת) העיתון האמריקני "ניו-יורק טיימס". על פי גורמים בממשל האמריקני, מזכירת המדינה, קונדוליזה רייס, תודיע על הגדלת הסיוע לקראת ביקורה באזור השבוע.

 

חבילת הסיוע המסתמנת תעניק לישראל 30 מיליארד דולר, שלושה מיליארד מדי שנה, החל ב-2009 ולמשך עשר השנים הבאות. זאת, במקום 2.4 מיליארד דולר, אליהם היתה ארצות הברית מחוייבת. בנוסף, ירחיב הבית הלבן את הסיוע למצרים והוא אף צפוי לחתום על עסקת נשק גדולה עם סעודיה - בשווי 20 מיליארד דולר - וכן עם מדינות אחרות במפרץ הפרסי ובהן: בחריין, כוויית, עומאן, קטאר ואיחוד האמירויות.

 

גורמים בממשל האמריקני אמרו כי תוכנית הסיוע החדשה נועדה לסייע לישראל להשתקם ממלחמת לבנון השניה, להיערך לאיום האיראני ובעיקר להרגיע את ירושלים מפני עסקת הנשק עם סעודיה. הגורמים הכחישו כי מכירות הנשק נועדו להאצת מירוץ החימוש במזרח התיכון והסבירו שהן נועדו לתת מענה להתגברות כוחה של איראן באזור.

 

הגדלת הסיוע הצבאי הובטחה לראש הממשלה, אהוד אולמרט, במהלך פגישתו עם הנשיא האמריקני, ג'ורג' בוש, בביקורו האחרון בוושינגטון. בכיר בממשלו של בוש אמר הבוקר לעיתון "ניו יורק טיימס" כי ההגדלה המשמעותית של הסיוע לישראל, נובעת מהצורך שלה להחליף ציוד מתכלה ממלחמת לבנון השניה ולשמור על יתרונה האיכותי מול מדינות אחרות באזור, ההופכות את צבאן למודרני יותר.

 

עוד נמסר כי בוושינגטון חוששים שסעודיה ומדינות המפרץ מנהלות משא ומתן גם עם מדינות אחרות המספקות נשק וכי אם ידחה הקונגרס את העסקה, יהווה הדבר פגיעה בהשפעה האמריקנית במפרץ הפרסי. עסקת הנשק עם סעודיה אמורה לכלול פצצות מונחות לוויין, שדרוג למטוסי הקרב וספינות קרב חדשות.

 

עד כה ביצעה ארצות הברית מכירות נשק מועטות של נשק מונחה לוויינים למדינות ערב, בעוד שישראל קיבלה אמצעי לחימה אלה עוד באמצע שנות ה-90'. הפעם נראה כי הממשל האמריקני מקווה באמצעות עסקת הנשק לרכך את עמדת הסעודים. זאת, על מנת לאלץ אותם לשתף פעולה במסגרת המאמצים להשגת פיתרון בין הסונים והשיעים בעיראק. עד כה, לא סייעה סעודיה לארצות הברית בנושא זה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בוש ואולמרט. סיכום בפגישה האחרונה
צילום: איי אף פי
רייס. מגיעה לישראל השבוע
צילום: איי פי
מומלצים