שתף קטע נבחר

פולין בלי הגפילטע פיש

מי שמוכן לחרוג קצת ממסלול הזיכרון היהודי בפולין, יגלה מדינה צעירה ותוססת, עמוסה בהיסטוריה, שוקקת תרבות ומפתה באוכל טוב. אז למה לא רואים אתכם כאן?

בפולין של היום העבר והעתיד נראים בכל פינה, ממש זה ליד זה, באופן שמגביר את עוצמת החוויה התיירותית, בעיקר ליהודים. קשה לקבוע מה מותיר רושם חזק יותר, השרידים של פולין ההיא, או פולין המתחדשת, המודרנית.

 

אם רוצים להכיר את פולין במנותק מההקשר היהודי הטראגי, הכי טוב להתחיל דווקא בעיר "יהודית" מאוד, קרקוב. כמיליון תושבים חיים בתחומי מחזיקת התואר "עיר התרבות של אירופה‭."‬ קרקוב, בלב לבו של חבל גליציה בדרום המדינה, היא אחת הערים העתיקות ביותר בפולין וגם אחת ששרדה את ההפצצות של מלחמת העולם השנייה. מאז חל מהפך גדול בעיר וכיום היא מרכז לאוכלוסייה צעירה, משכילה, תרבותית ובעלת יוזמה.

 

האוניברסיטה היגלונית העתיקה (הוקמה באמצע המאה ה-‭(14‬ ועוד 24 מוסדות אקדמיים ברחבי העיר, מושכים אלפים רבים של סטודנטים ללמוד כאן. קרקוב הייתה בירת המלכים הפולנים מהמאה ה-11 ועד סוף המאה ה-16 והם התגוררו בארמון המפואר שעל גבעת וואבל. הכיכר העתיקה של העיר היא מהגדולות באירופה והיא מוקפת כיכרות קטנות ובתים עתיקים.

 

בתוך כל ההיסטוריה נוצר בעיר מרכז קוסמופוליטי פועם, שמזכיר גם בחיי הלילה שלו את פראג ובודפשט. לישראלים אולי קשה לראות את זה מבעד לסמליות המחרידה של קרקוב, אבל העיר עשירה בבמות תיאטרון, מחול וקברט, וכן בבתי קפה אופנתיים, ברים שפתוחים עד לשעות הקטנות של הלילה, מסעדות ומועדונים.

 

בימים אלה חוגגים לקרקוב יום הולדת ‭,750‬ ולרגל האירוע מתקיימים כמעט בכל ימות השבוע קונצרטים בכיכר המרכזית ומופעים נוספים. במהלך חודשי הקיץ נערך בכיכר המרכזית פסטיבל תיאטרון הרחוב, ורובע קאז'ימייז‭,'‬ הרובע היהודי הישן של קרקוב, מארח כל שנה פסטיבל תרבות יהודית.


ארמון עתיק בבירה המתחדשת (צילומים: דניאל בטיני)

 

אחרי טיול שורשים ברובע היהודי העתיק אפשר לעצור להתרעננות קלה במה שהפך בשנים האחרונות לספינת הדגל של סצנת הברים הגדושה של קרקוב - בר אלכימיה (רחוב אסטרי ‭.(5‬ הבר, בלב הכיכר המרכזית של הרובע, מלא ביום ובלילה ואפשר למצוא בו לצד בירה מעולה גם המון אנשים מעניינים, אמנים, אנשי בוהמה וסתם סטודנטים צעירים, כולם חובבי מוזיקה ואלכוהול טוב.

 

תאכלו משהו

מסעדות יש בקרקוב לרוב ולכל טעם. בין המרשימות ניתן לציין את CHERUBINO ברחוב טומז'ה ‭,15‬ שמגישה מטבח איטלקי משובח, בניגוד לכל הציפיות ממטבחים פולניים. מי שמבקשים לצלול עמוק לתוך המטבח הפולני יעדיפו את ‭SZABLA I SZKLANKA‬ ברחוב פוזלסקה. המסעדה היוקרתית מגישה את מנות הדגל הפולניות - מרק הז'ורוק על בסיס שמנת חמוצה, ביצים מבושלות, פטריות, תפוחי אדמה ונקניקיות, מוגש בתוך לחם פולני עגול, וברווז צלוי מקומי.

 

חוויה פולנית אמיתית מציעה מסעדת "וולקה" ברחוב סלבקובסקה ‭,32‬ שם מוגשות המנות על ידי מלצרים הלבושים במיטב אופנת ימי הביניים, לצלילי מזמורים צועניים-הונגריים של זמרים שמסתובבים ברחבי המסעדה. מי שממש רוצה יכול להזמין מופע סטריפטיז נועז שממנו ייהנו, או לא, גם האורחים האחרים.

 

יש מי שכבר הבין את הפוטנציאל האדיר של העיר הזאת מבחינה תיירותית. חברת התעופה הבריטית הזולה "ריאן-אייר" פתחה קו ישיר בין בריטניה לקרקוב, מה שגרם לזרם של עשרות אלפי צעירים בריטים שפולשים לעיר ונהנים מבירה זולה.

 

שעתיים וחצי ברכבת, ואתם כבר בבירה ורשה, שבניגוד לקרקוב נחרבה כמעט לגמרי במלחמת העולם השנייה. העיר נבנתה מאז מחדש עם דגש מיוחד על העיר העתיקה הצבעונית, שנכללת ברשימת אתרי המורשת העולמית של ארגון אונסק"ו.

 

ורשה מציגה בצורה מצוינת את התהפוכות האדירות שעברו על המדינה: מצד אחד הבנייה הקומוניסטית, ומצד שני הפרויקטים הנדל"ניים השאפתניים שצצים בכל פינה. גם על הכבישים פוגשים את סימני הזמן, כאשר רכבי טראבי מזרח גרמניים ישנים מנסים למצוא את מקומם לצד המרצדסים החדישים ביותר.

 

תושבי ורשה לא ממש מתגעגעים לעבר הקומוניסטי שלהם, ובעיר התחילו לבנות גורדי שחקים רבים שמקיפים את מבני הענק אפורי החזות מהימים ההם. את ארמון התרבות והמדע, למשל, קיבלו הפולנים במתנה מסטלין, והיום הוא מוקף גורדי שחקים עצומים, "במטרה שלא ייראה כמו הבניין הגבוה ביותר בעיר‭."‬ בין לבין יש גם נגיעות קלאסיות שנותרו מהעבר, כמו קתדרלת יוחנן הקדוש לא הרחק מארמון המלוכה.

 

בתוך המגוון התרבותי העשיר של ורשה ראוי לציין את הג'ז הפולני, שהפך להצלחה גם בישראל. במועדון TYGMONT ברחוב מזוביאצקה 6 מופיעים מדי ערב הנגנים וההרכבים המפורסמים ביותר במדינה, לצד אמנים אורחים ידועים מהעולם. כדאי להזמין מקום מראש, כי הוא עמוס כמעט בכל ימות השבוע.

 

כל חמש שנים נערך בעיר אירוע חשוב בתחום המוזיקה הקלאסית, שמוקדש לגיבור התרבות הפולני יליד ורשה, המלחין פרדריק שופן.

 

בין הגטו לאנדרטה

אם שאלתם את עצמכם איך אפשר לבקר במדינה הזאת ולהתעלם מנושא השואה, התשובה היא שכיהודים אי אפשר. בחודש שעבר הונחה אבן הפינה למוזיאון ההיסטוריה של יהדות פולין, במקום שבו שכן הגטו המפורסם, ליד האנדרטה. בולט לעין הרצון של הפולנים לציין את התרומה התרבותית של היהדות למדינה ולהזכיר את השנים שבהן היה בה דו-קיום מוצלח בין נוצרים ליהודים.  


בית הקברות היהודי הגדול ביותר באירופה

 

דוגמה טובה לכיוון שאליו הפולנים מנסים לצעוד במרץ היא העיר לודז‭,'‬ עוד מרכז יהודי ידוע, רק 160 קילומטר מוורשה. העיר השנייה בגודלה במדינה התפתחה מכפר קטן לעיר של תעשיית טקסטיל. הקהילה היהודית הייתה אחת הגדולות בפולין ‭233 -‬ אלף נפש בשיאה. בעיר פעלו רשת חינוך יהודית רחבה, עיתונות יהודית ותיאטרון יידיש. בקרקוב נמצא בית הקברות היהודי הגדול ביותר באירופה, השמור להפליא, ובו יותר מ-140 אלף מצבות.

 

בזמן המלחמה, ועד להשמדתה, נכלאה האוכלוסייה היהודית בגטו לודז‭.'‬ האנדרטה לזכר קורבנות השואה היא מהמרשימות שיש. כמו בקרקוב ובערים אחרות בפולין, יוזמה מקומית, לא יהודית, הביאה להקמתה.

 

במבט כללי, לודז' התעשייתית משדרת אפרוריות, אבל כשמתקרבים למרכזה מפתיע לגלות עיר שונה לחלוטין, שבה שדרה מרכזית שמזכירה את מיטב ערי הנופש באירופה, עם אינספור מסעדות, בתי קפה ופאבים.

 

צרכני המזון הכשר ימצאו בלודז' פתרון מוצלח (ויחיד) - מסעדת "קפה טובים‭,"‬ שבה מגלים שהדג המלוח הוא אותו דג מלוח כמו בבית. במסעדה הזו, תוך כדי החלפת בדיחות על אמהות פולניות, נוכחנו לגלות כי לא היהודים המציאו את ההומור הזה. זה מה שסיפרה בתום לב מדריכה מקומית בלי היכרות מוקדמת עם ההומור היהודי: "אנחנו הפולנים מאוד מוזרים. אנחנו עם שמאוד אוהב לשבת בחושך ואנחנו כל הזמן רדופים רגשות אשם." ‬

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כנסיית מריה הקדושה בקרקוב
צילום: דניאל בטיני
הארמון המלכותי בקרקוב
צילום: דניאל בטיני
מעניינת ביום, ושוקקת בלילה
באדיבות ערוץ החיים הטובים
מומלצים