שתף קטע נבחר

פסיקה: אל תנשקו מזוזות

חברי התנועה המסורתית פנו לרבם, שמחה רוט, בשאלה האם צריך לנשק את המזוזה. בפסק הלכה שפרסם, קרא להם להימנע מהנשיקה - מחשש למחלות

אפשר לוותר על הנשיקה: בעקבות פניות של יהודים מודאגים, יוצא הרב הקונסרבטיבי, הרב שמחה רוט, בפסק הלכה חדש הקובע כי יש להימנע מנשיקה למזוזות, מחשש להידבקות במחלות.

 

החשש מפני ההידבקות במחלות נובע כמובן מכך שאחרים אשר נישקו את המזוזה לפניך עלולים להיות חולים במחלה כלשהי ובכך להדביק גם אותך במחלתם. הפניות לרבני התנועה הקונסרבטיבית הגיעו מצד חברי התנועה אשר ביקשו לדעת מהי התייחסות ההלכה היהודית לעניין. הרב רוט אף מדגיש כי יש להימנע ביתר תשומת לב מנישוק מזוזות במקומות ציבוריים ובמיוחד במקומות עתירי חיידקים כמו בתי חולים.

 

מצוות קביעת המזוזה היא מצווה מן התורה ומופיעה בספר דברים פרק יא' פסוק כ': "וּכְתַבְתָּם עַל-מְזוּזוֹת בֵּיתֶךָ, וּבִשְׁעָרֶיךָ". מטרת המצווה היא להזכיר ליהודי הנכנס את פתח ביתו את מצוות התורה ואת מי שציווה לו אותן. בתנועה המסורתית אף מסבירים זאת בכך שהמזוזה נועדה להזכיר ליושבים הבית כי אלוהים שומר עליהם תמיד וכי המילה "שדי" המופיעה על המזוזה מציינת את ראשי התיבות- 'שומר דלתות ישראל'.

 

הרב רוט מסביר שבשני המקרים תפקיד המזוזה הוא כדי שהאדם יסתכל בה בלבד ולא ימשש אותה או ינשק את המזוזה, כפי שהתפתח בשנים מאוחרות יותר. את המנהג למשש או לנשק את המזוזה מסביר הרב רוט כמנהג שנועד להפעיל בעיקר את הרגש ולהעניק למאמין היהודי תחושה של קרבה לאלוהיו.

 

לדברי הרב רוט, "המצווה היחידה הקשורה במזוזה היא קביעתה בפתח הבית והחובה לבדוק אותה כדי לוודא שאינה פגומה. כל שאר המנהגים, כמו מישוש או נישוק, מדובר במנהגים ובוודאי שלא במצווה מן התורה". "מכל הסיבות הללו, לא זו בלבד שבמקרים כאלה מותר להימנע מנשיקת המזוזה אלא שרצוי להימנע מכך", הוא מסכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
אולמרט, היזהר
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
הרב שמחה רוט. לא למשש ולנשק
צילום: צביקה טישלר
המזוזה. בפתח הבית
צילום: צביקה טישלר
מומלצים