שתף קטע נבחר

לא לפחד כלל: 10 טיפים להופעה מול קהל

אם גם אתם חוטפים שיתוק מול כמה זוגות עיניים מתבוננות, אם גם אתם מתחמקים מכל הצעה להגיש מצגת, להשתתף בריאיון טלוויזיוני או להרצות בתחום שאתם ממש שולטים, קחו אוויר כי במיוחד בשבילכם קיבצנו 10 טיפים מועילים. היישום עליכם

מומחים טוענים כי הפחד מקהל הוא פחד נפוץ מאוד ומאחוריו מסתתרת חרדת הביצוע. רבים נפגעים מהחרדה המיותרת הזו בעיקר בגלל החשש לפשל, להיראות מטופשים, להפסיד הערכה שהתגבשה בעמל רב, לשכוח מה שחשוב להגיד, או לא להצליח במשימת השכנוע. אבל אל ייאוש, הכנה ראויה תעזור לכם לצלוח את המשימה וכמאמר הקלישאה - קשה באימונים, קל בקרב.

 

טיפ מספר 1: להתכונן

 

כי כשאתם באים מוכנים היטב, אתם גם מרגישים בטוח יותר. לכן צריך לתכנן מראש מה בדיוק רוצים להגיד. חשוב לומר למאזינים כבר בדקות הראשונות, מי אתם, מה מטרת דבריכם, מה המסר שלכם ומה אתם רוצים הקהל. שלושים השניות הראשונות בהרצאה הן הכי קשות, וכדאי ללמוד אותן בעל-פה. אם עברתם אותן, ההמשך יהיה קל יותר. כשמדובר בריאיון, כדאי להצטייד בכמה משפטים קצרים וברורים, המעבירים את המסרים שהכי חשובים לך.  


לקהל שלכם יש לפעמים תוכניות אחרות (צילום: ablestock)

 

טיפ מספר 2: להתחשב ביכולת הריכוז

 

יכולת הריכוז הממוצעת של בני-אדם נעה בין שלוש לשבע דקות. לכן כדאי להכין את ההרצאה כאוסף של נאומים קטנים וכמה שיותר מרתקים. מומלץ מאוד ליצור קשר עין ולשוחח עם הקהל. לא מומלץ להקריא מהכתוב, כשהעיניים ממוקדות רק בו.

 

טיפ מספר 3: להתאמן על יבש

 

לפני רגע האמת כדאי לשאת את ההרצאה, לפחות פעמיים-שלוש, למכשיר הקלטה. יש להרצות בקול, להקשיב להקלטה ולתקן את מה שנשמע פחות ברור וטוב. אפשר גם לומר את הדברים מול מראה, כדי לתרגל תנועות ומבטים רצויים.

 

טיפ מספר 4: לברר מהם תנאי השטח

 

כדאי לדעת כמה שיותר פרטים על המקום שבו עתידה להתקיים ההרצאה ולוודא שהתנאים יהיו אופטימליים. לא להתבייש לשאול: האם יש לוח לכתיבה או פוינטר להעברת מסכי מצגת, האם יש פודיום או שולחן. מערכת הגברה או מיקרופון דש וכו'. 

 

טיפ מספר 5: להכין תוכנית מגירה

 

תקלות קורות, אבל הן לא מהוות בעיה אם מגיעים מצוידים בפתרון מתאים, כזה, שיחליף את המצגת הממוחשבת כשפתאום אין חשמל. כדי להיות מכוסים, חובה להכין ראשי פרקים בכרטיסיות. אם המחשב קורס, שקפים יכולים להציל את המצב - בררו אם יש מטול שקפים במקום האירוע. 

 

טיפ מספר 6: להתאים את הלבוש

 

רצוי לבחור בגד מחויט, להמנע מבגדים משובצים, פרחוניים או מפוספסים, להימנע ממחשופים ומפתחים גדולים ולא להגזים באבזור ובתכשוט. גווני תכלת מזוהים כיוצרי תקשורת טובה. אם רוצים לעורר

עניין ולהעביר מסר חד וברור, עניבה או צעיף אדום יכולים לסייע. לבוש שחור מדגיש קמטים ואזורים כהים בפנים, ולעומת זאת, גווני חום ושמנת מחמיאים מאוד. צבע לילך מתאים מאוד לבעלי גוון עור צהבהב, האופייני לכ‭70-‬ אחוז מהישראלים. לכן, גם הצבע הצהוב מאוד לא מחמיא לרובנו, במיוחד באור הזרקורים. אבל מה שהכי חשוב זה להרגיש טוב עם ההופעה, כי כשמרגישים טוב גם מעבירים את המסר בצורה הכי טובה.

 

טיפ מספר 7: להקפיד על טיפוח

 

אין הזדמנות שנייה לעשות רושם ראשון ולכן, כדאי לדעת שבדקות המפגש הראשונות הצופים בודקים אתכם בעיקר בשלושה מוקדים: השיער, הציפורניים והנעליים. שיער אסוף עוזר למקד את הקשב במסר, ואם בוחרים להישאר בשיער פזור, כדאי ללכת על מראה מסודר ולהימנע ממראה פרוע של תלתלים סבוכים, למשל.

 

בנוסף, יש להקפיד על נעליים מצוחצחות, רצוי בגזרה סולידית. זה לא הזמן לסטילטו, לסנדלים או לאצבעות חשופות.  


אם תדמיינו אותם בתחתונים, זה יעזור? (צילום: ablestock) 

 

טיפ מספר 8: לדבר על הלחץ

 

במקום לנסות להסתיר את הקושי שלכם בעמידה מול קהל, מומלץ לתקשר אותו. זה לא מזיק ואפילו מגביר את הקשב של המאזינים. אם יש לכם בדיחה קצרה, המבטאת את הרגשתכם, זה הזמן לספר אותה ומותר ורצוי לחייך. כדי לא לתת ללחץ להכניע אתכם, תמיד אפשר לדמיין את הקהל בתחתונים, או ישובים על אסלה, למשל. אם הלחץ גובר שוב, רצוי לנשום עמוק, להזדקף ולהתיישר ובמיוחד להרפות את הכיווץ הלא מחמיא במצח.

 

טיפ מספר 9: לספק תשובות

 

כל קהל מאזינים שואל את עצמו את אותן שאלות: למה אני צריך להקשיב, הרי יש לי דברים הרבה יותר מעניינים לעשות עכשיו? למה זה צריך לעניין אותי? איך אני יודע שהוא מדבר אמת? מה הוא רוצה ממני? גם על מכשלה זו אפשר להתגבר באמצעות תחקיר קטן. כדאי להכיר טוב את קהל היעד, לברר מראש מי הם, מה הם יודעים על הנושא ומה הכי חשוב להם לדעת כשתסיימו את הרצאתכם. 

 

טיפ מספר 10: להתנועע במידה

 

המסר תלוי גם בשפת הגוף ובמסרים הלא מילוליים שעוברים בדרך זו. כדי ליצור קשר טוב עם הקהל, חשוב להעביר את המבט מצד אחד של החדר לצד השני. את הידיים מומלץ להחזיק נמוך ורגוע, או לנהוג כעיתונאים/מראיינים בטלוויזיה ולהחזיק עט. זה עוזר כדי לא לדבר יותר מדי עם הידיים וגם לא מפריע למסר המילולי לעבור בצורה ברורה.

 

אם יושבים, מומלץ להניח את הידיים על הברכיים. אם מניעים אותן, רצוי לעשות זאת בתנועות רכות ועגולות ולהשתמש בידיים פתוחות. לא באגרופים וגם לא באצבעות שמצביעות בתוקפנות. מאוד לא כדאי לשים ידיים בכיסים, כי זה משדר לחץ וצורך להסתיר. כשיושבים מול קהל רצוי שזה יהיה בישיבה משוכלת. גם לגברים מומלץ מאוד לשבת מול קהל בברכיים צמודות.

 

  • הכתבה נכתבה בסיוע לילך כהן, יועצת תדמית, ושירית בן ישראל, מנכ"לית STS ומומחית להעצמה אישית של נשים
  • הכתבה המלאה פורסמה לראשונה בעיתון "לאשה" 

 

השבוע בעיתון "לאשה":

  • ארבע נשים שהמציאו לעצמן קריירה חדשה
  • האוניברסיטה של החיים: נסיעה במכונית בדרך לשינוי החיים
  • שתי סדנאות לגברים בלבד מנסות לחבר אותם למיניות שלהם


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תכלת זה מצויין
צילום: ablestock
לאשה בפייסבוק
מומלצים