שתף קטע נבחר

בורו מרקט: מסביב לעולם ב-80 דוכנים

אם אתם אוהבים אוכל ונמצאים בלונדון - שמרו לעצמכם יום שלם לביקור מאחד משווקי האוכל הכי מקסימים בעולם - בורו מרקט. מדריך שצריך לשמור

ביקור בשוק אוכל הוא חוויה ידועה לכל חובב אוכל באשר הוא, בין אם בארץ או בחו"ל - יש משהו בביקור בשוק שמחבר אותך מיידית למקום. אולי זה קורה בגלל גילוי של מצרך שאתה לא מכיר או ירק שטרם ראית, אולי מפני שבשוק מרגישים טיפה כמו המקומיים ואולי בגלל השפע, הריחות, הטריות, העונתיות והצבעים שנשארים בזיכרוננו וגורמים לנו לרצות לחזור.

 

אחד משווקי האוכל המקסימים בעולם נמצא בלונדון ונקרא בורו מרקט (Borough Market). בשוק המון פינות חמד גסטרונומיות ואוהבי אוכל טוב עלולים למצוא את עצמם מסתובבים בו יום שלם. מסביב לשוק סמטאות ורחובות מלאים במעדניות, בתי קפה וחנויות מזון מתמחות. בורו מרקט הוא שוק האוכל העתיק ביותר בלונדון. ההיסטוריה שלו מגיעה עד ללונדון של ימי הביניים. השוק במיקומו הנוכחי, מתחת לגשר לונדון, חוגג השנה יום הולדת 251. חלק מרחובות השוק, כמו באזורים אחרים בלונדון, נקראים על שם מה שמכרו בשוק באותו רחוב בעבר – רחוב הלחם, רחוב הברווז ועוד. השוק הזה כל כך יפה ופוטוגני ומשמש כתפאורה טבעית לסרטים: סצינות מתוך "יומנה של ברידג'ט ג'ונס" ו"לוק, סטוק ושני קנים מעשנים" צולמו בו.


טעמים מכל העולם. דוכן של גבינות שווייצריות (צילום: נילי קרן) 

 

השפים של המטבח הבריטי המודרני שואפים לשלמות - והשלמות מתחילה בחומרי הגלם. בורו מרקט,הידוע כאחד ממוסדות הגסטרונומיה הבריטית החשובים בבריטניה, ( לשוק אף יש מועצת מנהלים) מייחס חשיבות לשלמות הזו: בורו מרקט זה לא עוד סתם שוק שבו קונים קילו תפוחי אדמה. כאן תוכלו למצוא את המוצרים הכי טריים, תקבלו המלצות, מתכונים והסברים, תוכלו לטעום יינות שונים ולקבל עצות לגבי מאכלים המתאימים להם, תלמדו על ההבדלים בין מיני גבינות אנגליות או פטריות שונות.

 

כשמסתובבים בבורו מרקט מרגישים שפה אין חפיף – כאן מוכרים את הכי טוב: כל מוצר הוא הכי איכותי, בעל טעם ומראה מושלמים,  בין אם זו גבינת פרמזן בדוכן המיועד רק לה ובין אם זה נקניק שהגיע הישר מספרד, סלמון סקוטי אמיתי או פטריית כמהין צרפתית בעונה. כל סוחר בשוק גאה בתוצרתו, שמח להסביר עליה, מדגיש את יתרונותיה ואת תהליך הייצור, מאין הגיעה ומה מיוחד בה. איכות המוצרים ניכרת לעין – לבורו מרקט מגיעה רק הסחורה המשובחת ביותר מרחבי הממלכה המאוחדת: וויילס, אירלנד, אנגליה וסקוטלנד ומשאר איזורי העולם. פה בוחרים בקפידה כל עגבנייה ומתייחסים ברצינות לכל כיכר לחם.


בוחרים בקפידה כל פריט (צילום: נילי קרן)

 

לצד הדוכנים לממכר מוצרי הגלם - שהסחורה בהם מסודרת ברישול אלגנטי וצבעוני – אוסף אקלקטי של פירות, ירקות, וגבינות שונות - יש כאן גם דוכני מזון מוכן לאכילה שממלא את השוק בריחות של אוכל: תוכלו למצוא בין הדוכנים אוכל הודי, סופלאקי יווני, צדפות לאכילה מיידית המוגשות עם לימון, כריכי בשר צלוי, טוסטים ונקניקיות – ויש גם פלאפל. בטיול בשוק תוכלו להיתקל גם בדוכני אוכל צמחוני ומיצים טבעיים, בדוכני מזון אורגני, תוכלו לעצור להפסקה קלה לקפה משובח באחד מבתי הקפה הסמוכים או לבירה באחד מהפאבים העתיקים הנמצאים במרכז השוק.


אוסף אקלקטי של ירקות ופירות פזורים ברישול מסודר (צילום: נילי קרן)

 

המלצות

השוק פתוח בסופי שבוע, אפשר להגיע מוקדם בבוקר ולשבת באחד מבתי הקפה שבסביבת ובתוך השוק ולצפות בסוחרים הפורקים ומסדרים סחורה תוך כדי החלפת שעשועי לשון מעורבים בסלנג בריטי. הסוחרים בשוק נדיבים ואדיבים ומציעים לטעימה את תוצרתם. תוכלו לטעום גבינות, לחמים, שמנים, ריבות, חרדל, סוגי גרנולה, ממרחים, פיצוחים ונקניקים ובזאת, יחד עם כריך קטן שתרכשו בשוק, תוכלו לארגן לכם יופי של ארוחת בוקר או צהריים קלילה.

 

גבינות

דוכני גבינות רבים מפוזרים בשוק – תוכלו לטעום גבינת פרמזן אמיתית בדוכן שנקרא "פרמז'אנו רג'יאנו", גבינות בריטיות בדוכנו של מוכר קשיש וחביב שמסדר ללא הרף את הגבינות ומפטפט בחדווה עם כל לקוח, גבינה מיוחדת מאזור טרוויזו שבאיטליה בדוכנה של בחורה איטלקייה שמייבאת אותה. מדובר בגבינה שמיושנת 18 חודשים ולאחר מכן מושרית כחצי שנה ביין אדום מאותו איזור. הגברת פורסת פרוסות גבינה דקיקות בעזרת חוט ונותנת לטעום מהן לכל דכפין. ליד הגברת האיטלקיה יש דוכן הולנדי בו מוכרים גבינות אדם וגאודה במיני צבעים כתומים וטעמים שונים. בולטת בטעמה הטוב גבינת הכמון. ליד הגבינות מפוזרים רבעי לימונים - לטענת המוכרים ריחם מרחיק את הזבובים.


כל גווני הכתום. דוכן הגבינות ההולנדיות (צילום: נילי קרן) 

 

החנות הספרדית

בחנות זו תוכלו לטעום מיני שמנים וחומצים מרחבי ספרד, כמו גם כבושים שונים: צלפים, חמוצים ועוד. ממתקי שקדים ושקדים מלוחים הם חלק מגאוות החנות, כמו גם נקניק החאמון שמגיע לכאן ביבוא אישי מספרד. כמובן שהסוג הוא חאמון איבריקו, המשובח ביותר. תוכלו לחזות במוכר הפורס פרוסות דקיקות עד שקופות של הנקניק ותוכלו גם לטעום מיני חאמון יוקרתיים ויקרים.


ייבוא אישי מספרד ללונדון. חאמון (צילום: נילי קרן) 

 

ראקלט שוויצרי

אם תמשיכו קצת הלאה, תריחו תפוחי אדמה צלויים: לכו בעקבות הריח ותגיעו לדוכן הראקלט. כאן מכינים שתי מנות: האחת - טוסטים מגבינה שוויצרית אמיתית והשנייה – מאכל המכונה ראקלט. מעל תפוחי אדמה צלויים עם בצל ופטרוזיליה, מניחים גבינת ראקלט מותכת. זוהי גבינה שוויצרית עגולה גדולה המונחת בתוך מתקן מתכת. לאחר חימום המתקן הגבינה נמסה והמוכר מסיר חלקים ממנה ומניח מעל תפוחי האדמה – זהו מעדן שוויצרי אמיתי שטעמו מצוין גם בשוק בלונדון.

 

ועוד גבינות

בהמשך תגיעו לחנות גבינות מיוחדת בשם: dairy neal's yard. כמעט כל הגבינות בחנות זו הן גבינות בריטיות. גם כאן המוכרים נדיבים ומציעים לטעימה כל סוג גבינה שתחפצו בה. תוכלו לקבל הסברים על הגבינות האנגליות ובכללן צ'דר, צ'שייר, סטילטון וסטיצ'לטון. בכניסה לחנות תוכלו לטעום מיני גבינות שונות, מלוות במרקחות פרי וקרקרים. בחנות עצמה מיישנים גבינות ותוכלו לראות כיכרות גבינה ענקיים מסודרים על המדפים. ליד כל גבינה פתק ובו רשום מי היצרן, מאיזה אזור ברחבי בריטניה הוא שולח את הגבינות ומה הייחודיות של כל אחת מהן. המוכרים ממליצים בשמחה על אופן הגשת הגבינות.


גבינות מרחבי בריטניה. דוכן הגבינות של ניל (צילום: נילי קרן) 

 

מעדני גורמה בלב השוק

ביציאה מהחנות תמשיכו לטייל בין דוכנים משובבי עין: דוכני פטריות (מומלץ לטעום את פאטה הפטריות המצוין), פירות יער, מיני מאפה, דוכן של קישים ופאיים קטנים, דוכני זיתים ושוקולדים איכותיים, מאפיות וחנויות שמוכרת תוצרת משק טרייה. הכל מסודר יפה, נקי ומעורר תאבון... אם תגיעו לדוכן שעליו מוצב שלט: "הריחו אותי", תעצרו לחצי דקה כדי להריח. מתחת לשלט צנצנת זכוכית עגולה ובה מונחות פטריות כמהין. כשפותחים את המכסה משתכרים מהניחוח: חובבי הכמהין מכירים את זה – הריח שקשה מאוד לאפיין אותו אופף את חושי הטעם והריח. להשלמת החוויה תוכלו לטבול פיסות לחם המונחות בצד בצלוחיות שמן כמהין טרי.


פאיים ממולאים (צילום: נילי קרן)

 

חומץ ושמן לפי טעמכם

בהמשך - דוכן שמנים וחומצים איטלקי. המוכרים האיטלקיים יסבירו לכם בסבלנות על כל סוגי הנוזלים בבקבוקים השונים. זהו חומץ ממודנה המיושן 12 שנה וזה קרם בלסמי מצוצמם מעורב עם פירות יער. כאן שמן בזיליקום וכאן שמן רוזמרין. פה קרם חומץ בלסמי לבן שמתאים לגבינות חריפות ושם חומץ קליל המתאים לסלט קיצי. הנה שמן זית חזק – רובוסטו – ולצידו שמן זית בתולי ועדין. תוכלו לטעום כאוות נפשכם ולהרגיש איך הטעמים מתחדדים לאחר כל טעימה, עד שתמצאו את השמן או החומץ החביב עליכם.


צ'טני לכל דורש, ואפשר גם לטעום (צילום: נילי קרן)

 

כריך מנצח 

אם תבחינו בחבורת אנשים העומדת בתור מסודר להפליא שקצהו אינו נראה לעין - הרי שהגעתם לאחד מלהיטי השוק: במספר דוכנים מוכרים כריכים ובהם נתחי בשר, סטייקים או רוסטביף, עוף צלוי או מעושן, המבורגר או נקניקיות. כולם ממיטב התוצרת הבריטית וקשה לעמוד בפיתוי אפילו לאחר טעימות קודמות רבות בשאר הדוכנים. תוכלו לקנות אחד מהכריכים ולעצור להפסקה באחת מסמטאות השוק. אם מדובר בזמן ארוחת הצהריים, מסביבכם יעמדו המוני אנשים עם כוסות בירה ביד.

 

סוף טוב הכל טוב

את הביקור בשוק - אם לא שבעתם - תוכלו לסיים באחד מהפאבים או המסעדות שבשוק: החל מפאבים קטנים וותיקים בהם תוכלו לנסות אחד מסוגי הבירה המיוחדים של אותו פאב ועד מסעדות יוקרה אמיתיות המגישות מנות ממיטב חומרי הגלם של השוק והתוצרת הבריטית, יחד עם מסעדת טאפאס ספרדית, מסעדת פירות ים, בתי תה, בר יין ועוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברוכים הבאים לשוק
צילום: נילי קרן
פטריות כמהין מיועדות להסנפה
צילום: נילי קרן
חמוץ בפה. דוכן חומץ בלסמי
צילום: נילי קרן
חאמון בחנות הספרדית
צילום: נילי קרן
דוכן דגים ופירות ים
צילום: נילי קרן
גרוייר בשוק
צילום: נילי קרן
צילום: נילי קרן
גבינות בתהליך יישון
צילום: נילי קרן
מומלצים