שתף קטע נבחר

המדריך לגולש באינטרנט סלולרי

האם האינטרנט הסלולרי משתלם לכולם? כמה עולה מודם? לאיזו חברה הכיסוי הטוב ביותר? איפה החיבור הכי מהיר? ומה כדאי למשתמשים כבדים? כל התשובות במדריך של עומרי לוי

האינטרנט זמין היום כמעט לכולם. מהירויות הגלישה שודרגו פלאים, האינטרנט הביתי בישראל פורח וצומח. אך האם האינטרנט הסלולרי יכול לשמש אלטרנטיבה ראויה או שמדובר בעסק יקר מדי?  

 

בעלי רשתות אלחוטיות ביתיות יכולים לגלוש בקלות מכל מקום בבית. בעלי מחשבים ניידים יכולים לגלוש בבתי קפה, מרכזי קניות ומוסדות רבים שפרשו רשתות אלחוטיות ציבוריות, אך נקודות ה-Wi-Fi, שכבודן במקומו מונח, עדיין רחוקות מלספק לנו רצף טריטוריאלי לגלישה מאחר ואינן פרושות בכל רחבי הארץ.

 

גלישה יקרה ?

לגלישה הסלולרית נוצרה תדמית של שירות יקר מאוד המתאים לאנשי עסקים בלבד. לאחר בדיקה של האלטרנטיבות הקיימות בשוק גילינו כי הגלישה הסלולרית אכן יקרה, אך המחירים נתונים במגמת ירידה מתמדת ואילו קצבי ההורדה במגמת עלייה. עד כדי כך, שלא ניתן לשלול אפשרות כי בעוד מספר חודשים מהירות הגלישה הסלולרית

תעלה על זו הביתית.

 

אך האם יכול להיווצר מצב שחברות הסלולר יספקו תחליף לגלישה באינטרנט לצרכן הביתי? התשובה לטווח המיידי היא לא. הגלישה הסלולרית שונה מהגלישה הביתית: היא מתומחרת על פי נפח התעבורה, ובשונה מהחבילה הביתית אין אפשרות לבחור את רוחב הפס.

 

אין ספק כי חברות הסלולר מבקשות להמציא לעצמן מנועי צמיחה כלכליים חדשים (למרות שהן מרוויחות מאיתנו לא רע בכלל). עם תמחור נכון ופתיחת חבילות הגלישה ללא הגבלה, הן יכולות למשוך אליהן לא מעט אנשים, ולאו דווקא כאלה המשתייכים למגזר העסקי.

 

שינוי התמחור והסרת מגבלת התעבורה יכולים להפוך את חברות הסלולר לאלטרנטיבה טובה לכבלים ולבזק - שכן אין כל צורך בספקית אינטרנט, כמו אינטרנט זהב-012, נטוויז'ן-ברק או בזק בינלאומי.

 

אז איך מתחברים?

עוד לפני שרצים לקנות מודם סלולרי, צריך לבדוק אם הטלפון הסלולרי שלכם תומך באפשרות הפיכתו למודם סלולרי. כמובן שחבל לטרוח לחבר מכשיר שאינו דור שלישי, מכיוון שמהירות הגלישה האפקטיבית המתקבלת איטית מאוד ומזכירה את ימי המודם האנלוגי של שנות ה-90'.

 

יש לציין כי מרבית מכשירי הדור השלישי של החברות נוקיה, מוטורולה, סוני אריקסון וסמסונג תומכים באפשרות לחברם כמודם למחשב, תכונה שיכולה לחסוך מאות או אלפי שקלים בהשקעה במודם סלולרי.

 

אם בכל זאת תרצו לא להיות תלויים במכשיר הסלולרי, או להמשיך לדבר ולגלוש בו זמנית, תצטרכו לרכוש אצל אחת ממפעילות הסלולר בישראל מודם סלולרי. המהירויות המובטחות בגלישה במודמים אלה אמורות להגיע עד ל-3.6 מגה ביט לשנייה במצב אידיאלי ברשתות דור שלוש וחצי של orange וסלקום (בפלאפון מובטחת מהירות של 2.4 מגה ביט במצב אידאלי).

 

בדקנו מה מציעות כל אחת מהספקיות.

 

סלקום

דווקא החברה האחרונה להיכנס לדור השלישי שידרגה את רשת הנתונים שלה ישירות לדור 3.5. הרשת של סלקום פרושה במרבית האזורים המיושבים בישראל.

 

המודם שנבדק לצורכי הסקירה הינו AIRCARD 850 בתצורת PCMCIA. חיבורו למחשב והגדרתו הראשונית פשוטים מאוד, עלותו למשתמש כ-1,242 שקלים. המודם מספק תמיכה ברשת דור 3.5 של החברה ואמור לספק גלישה במהירות של עד 1.4 מגה ביט בערוץ היורד ועד 384 קילו ביט בערוץ העולה.

 

המודם נבדק במרכז הארץ, והגיע למהירות ממוצעת של 1.1 מגה ביט לשנייה, לא מפתיע כל כך בהתחשב בנתונים היבשים של המודם. מה שכן הפתיע לטובה היה הכיסוי הנרחב של הרשת שאפשר גלישה במהירויות הגבוהות ביותר בכל רחבי הארץ גם באזורים מרוחקים ממרכז הארץ (כדוגמת ים המלח וצפון הארץ).

 

בדקנו גם את פעולתו של המודם תוך כדי נסיעה ברכב. המודם של חברת סלקום עבר בהצלחה מרובה את המבחן ואפשר גלישה רציפה ללא ניתוקים. באזורים שבהם אין כיסוי של דור 3.5 או אפילו דור 3 הגלישה המשיכה בקצב של רשת ה-EDGE, הישנה יותר.

 

חבילות הגלישה של החברה מתחילות בעלות של 56 שקלים ל-120 מגה בייט של תעבורת נתונים למשתמש הקל, 172 ש"ח לשני גיגה למשתמשים הכבדים, ולמכורים הקשים לגלישה סלולרית ישנה חבילה ב-287 שקלים לחודש, שתמורתם יקבלו תעבורה של 12 גיגה בייט.

 

בשורה התחתונה: לסלקום יש את הרשת המהירה ביותר כיום בישראל, בעל פריסת רשת דור 3.5 הטובה ביותר. חבילות הגלישה של החברה אומנם רחוקות מלהיות זולות ונגישות לכל, אך הן מן האטרקטיביות ביותר בשוק הסלולר.

 

Orange

החברה שבנתה את מותג הדור השלישי בישראל והחדירה ודחפה באגרסיביות רבה ללקוחות מכשירים התומכים בטכנולוגיה. מאז ההשקה, שדרגה החברה חלק לא מבוטל מהאנטנות של החברה לתמיכה ב-HSDPA (רשת דור 3.5) ועשויה אף לשדרג את מהירויות הגלישה עד לקצב של 7.2 מגה ביט לשנייה (כיום בישראל חבילת הגלישה המהירה ביותר לצרכן הביתי היא 6 מגה ביט לשנייה).

 

המודם שקיבלנו לבדיקה הוא ICON 7.2 - מודם שעתיד לתמוך במהירות של עד 7.2 מגה ביט לשנייה. המודם מתחבר למחשב בתצורת USB ואינו מגיע כלל עם מנהלי התקן או תקליטור הפעלה. על המודם עצמו מאוחסנים כל תוכנות ההתקנה כמעין Disc on Key. המודם גדול ומגושם מאוד ביחס למתחריו. עלותו של המודם כ-2000 ש"ח, מה שממצב אותו כמודם היקר ביותר שנמכר כיום בישראל.

 

בדומה למודם של סלקום, גם המודם של orange נבדק במספר אזורים. במרכז הארץ המודם השיג תוצאות לא רעות והגיע למהירויות הורדה של בין 900 קילו ביט ל-1 מגה ביט לשנייה. באזורי הספר היו נקודות שבהן המודם השיג תוצאות טובות, והיו נקודות גם שנתקלנו בחוסר קליטה. במבחן הרכב המודם עמד בצורה טובה עד לרגע שהתקרבנו לכביש הבקעה, ששם המודם סירב להתחבר בגלל בעיית כיסוי של חברת orange, והפגין רצון עז להתחבר לרשת הירדנית.

 

חבילות הגלישה של orange מתחילות בעלות של 57 שקלים ל-100 מגה ביט למשתמש הקל, 197 שקלים ל-1 גיגה בייט למשתמשים בעלי צרכים בינוניים, ולמשתמשים הכבדים 287 שקלים לחודש עבור תעבורה של 12 גיגה.

 

השורה התחתונה: החברה שהחדירה הדור השלישי, היא בעלת פריסת רשת טובה למדי, אך תמחור יקר של המודם הסלולרי וחבילות גלישה סבירות בלבד, גורמות לחברה לאבד את הבכורה בתחום הגלישה הסלולרית.

 

פלאפון

בשקט בשקט, הפכה פלאפון לחברה המחזיקה בכמות הגדולה ביותר של לקוחות דור שלישי. בזמן ש-orange השיקה רשת דור שלישי שתמכה במהירות של 384 קילו ביט לשנייה לשיחות וידאו, בפלאפון הציעו כבר מהירות גלישה גבוהה פי כמה של 2.4 מגה ביט לשניה, אך ללא אפשרות לשוחח בוידיאו. מאז מהירויות הגלישה בסלקום וorange שודרגו, והרשת של פלאפון נמצאת במקום האחרון מבחינת מהירות הגלישה.

 

המודם שקיבלנו לבדיקה הוא ה-U1 של חברת TELIT, מודם USB שסקרנו בעבר בערוץ, קטן וסקסי. התקנת המודם פשוטה מאוד ונוחה. עלות המודם כ-1700 שקלים, המודם תומך במהירות הורדה של 2.4 מגה ביט לשנייה (במצב אופטימלי).

 

בבדיקת המהירויות במרכז הארץ המודם הציג מהירות הורדה של כ-1 מגה ביט כמהירות ממוצעת שזה יפה לכל הדעות (אך עדיין רחוק מהמהירות האופטימלית). ברם, קצב זה לא נשמר באזורים מרוחקים. בים המלח לדוגמה, המכשיר סירב להתביית על רשת הדור השלישי של החברה ואילו באזורים האחרים בפריפריה, מהירויות הגלישה צנחו מאוד.

 

במבחן הנסיעה המודם עמד די יפה אך גם כאן, היו תנודות קיצוניות במהירויות הגלישה, ומספר ניתוקים לא צפויים שלא נתקלנו בהם במודמים האחרים.

 

מחירי חבילות הגלישה של החברה נעים בין 92 שקלים ל-150 מגה בייט למשתמש הקל, 195 שקלים לחבילה של 2.2 גיגה בייט תעבורה בחודש, למשתמש הבינוני ו-283 ל-15 גיגה בייט למשתמש הכבד - זו אגב, החבילה המשתלמת ביותר למשתמשים כבדים בישראל.

 

השורה התחתונה: פלאפון מציגה מהירות גלישה בינונית ביחס למתחרות, אך עם זאת, למשתמשים הכבדים מציעה החברה את החבילה המשתלמת ביותר, ואף מעניקה הנחה על המודם ללקוחות המתחייבים לחבילת גלישה לשלוש שנים.

 

סיכום

אין ספק שגלישה סלולרית עדיין רחוקה מלהפוך לנחלת ההמונים. נכון לכתיבת שורות אלה, החברה המשתלמת ביותר הן מבחינת פריסת הרשת, הן מבחינת עלות המודם וביצועיו והן מבחינת אטרקטיביות חבילות הגלישה בישראל - היא סלקום.

 

עם זאת, מצב השוק מבחינת הצרכנים רחוק מלהיות מושלם. נשמח לראות את מחירי הגלישה הסלולרית צונחים. יתר על כן, האם אחת החברות הסלולריות תרים את הכפפה, תבטל את מכסות התעבורה ותציג אלטרנטיבה ראויה לתשתיות הקוויות של בזק והוט? נחיה ונראה. 

 


אינטרנט סלולרי - קו המשווה

אינטרנט סלולרי - קו המשווה
נתון סלקום פלאפון orange

טכנולוגיית רשת

HSDPA EVDO HSDPA
מודם

Aircard 850

 

Telit U1 Icon 7.2
מחיר מודם (בש"ח) 1242 1700 2000
מהירות מקסימלית 3.6 מ"ב 2.4 מ"ב 3.6 מ"ב
מחיר לשימוש קל 56 ש"ח 92 ש"ח 57 ש"ח
מחיר לשימוש בינוני 172 ש"ח 195 ש"ח

197 ש"ח

 

מחיר לשימוש כבד 287 ש"ח 283 ש"ח 287 ש"ח

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מכשיר דור 3.5
צילום: שי רוזנצוויג
מומלצים