שתף קטע נבחר

מכינות או לא להיות

שנת הלימודים במכינות הקדם צבאיות נפתחה השבוע עם קופה ריקה, והקיצוצים האחרונים מהווים איום ממשי על המשך קיומן. ראשי המכינות, דתיים וחילוניים, מאחדים כוחות ומאיימים: רק מאבק ציבורי יעורר את הממשלה. תחל שנה וקללותיה?

גילויי הסרבנות האחרונים ותופעת ההשתמטות מצה"ל לא פגעו במכינות הקדם צבאיות - הקיצוצים בתקציב המדינה דווקא כן. לראשונה מאז החל משרד החינוך לתקצב את מוסדות ההכנה לצה"ל נרשם בשנה שעברה קיצוץ חד של כ-25% בסיוע, ועם פתיחת שנת הלימודים תשס"ח הוא גם מורגש היטב. ראשי המכינות מדווחים כי התקציב האחרון כבר נוצל במלואו לצורך פעילות שוטפת, ואתמול, ראש-חודש אלול, נפתחו הלימודים בקופה ריקה. על תשלומי משכורות כבר אין מה לדבר, וכעת נלחמים שם שלא לקרוס.

 

מספר התלמידים קפץ, התקציב קוצץ

בשנת 1999 למדו 100 מועמדים לגיוס ב-15 מכינות קדם צבאיות. הממשלה החליטה אז לתקצב את המוסדות הללו ב-20 מיליון שקלים, וקבעה מפתח לפיו ייקבע התקציב בשנים הבאות, בהתאם לגידול במספר התלמידים. באיגוד מספרים כי למרות העלייה המתמדת במספר תלמידי המכינות לא עמד משרד האוצר בהתחייבות, אך הקפיד שלא לחתוך בתקציב באף אחד מהקיצוצים הרוחביים שהיו בשנים האחרונות.

 

בשנה שעברה החליטה הממשלה שלא לדלג עוד על המכינות גם בעניין הזה, ומאז נאלצים 1,700 תלמידים ב-34 מכינות קדם צבאיות להסתדר עם התקציב החדש - 15 מיליון שקל, במקום 28 מיליון שנקבעו להם.

 

בשבוע שעבר קיימו חברי איגוד המכינות ישיבת חירום נוכח המצב. הם הקימו מטה מאבק להחזרת התקציבים שקוצצו, והחליטו לרכז את מאמץ תחילה בזירה הפרלמנטרית. נציגי השמאל באיגוד קראו לדגל את חברי הכנסת ממפלגת העבודה ונציגי הקיבוצים כדי שידברו על לב שרת החינוך יולי תמיר בעניין, ובימים אלה מתגבשת בכנסת שדולה שתפעל למענם. בנוסף, נפגשו נציגי האיגוד גם עם תמיר עצמה. מהשרה הם שמעו "אין לי כסף", וכעת הם מאיימים במאבק ציבורי.

 

"אין גרוש"

הרב משה הגר, ראש המכינה הקדם צבאית "יתיר" ויו"ר איגוד ראשי המכינות, סיפר ל-ynet כי "אין גרוש בתקציב המכינות". לדבריו, בימים של ירידת המוטיבציה לשרת בצה"ל יש לתמוך עוד ועוד בגוף שהוכיח את עצמו באחוזי קצונה גבוהים ובמספר שולי של חיילים הנושרים מיחידותיהם. "זהו עניין של סדרי עדיפויות, והם צריכים להשתנות בעקבות האמירות האחרונות של שר הביטחון והרמטכ"ל" אמר הגר והוסיף: "צריך לדחוף קדימה את המכינות הקדם צבאיות".

 

דני זמיר, ראש "מכינת רבין" החילונית של התנועה הקיבוצית, סיפר כי המכינות אינן מסוגלות לשלם משכורות ולדאוג לתנאי קיום בסיסיים של התלמידים. לדבריו, "זה יכול להימשך כך בהתנדבות עוד כמה ימים או שבועות, אבל לא יותר".

 

כור היתוך

זמיר תיאר ל-ynet מצב של ערבות הדדית ושיתוף פעולה מלא בין המכינות השונות – דתיות וחילוניות, ימניות ושמאלניות, כאלה שמחוץ לקו הירוק ואלה שבתוכו. "את המצוקה הפרטית של המכינה שלי, שהוקמה ע"י התנועה הקיבוצית ונקראת ע"ש ראש הממשלה לשעבר יצחק רבין, אני יכול לפתור בלי בעיה בלחץ על שרי העבודה, אבל זה לא מספיק. כשהימין היה בשלטון המכינות הדתיות דאגו לתקציבים דרך האיחוד הלאומי והמפד"ל, ועכשיו אנחנו צריכים לעשות הכל גם למען המכינות בבית יתיר ובעלי".

 

על צעדיו הבאים של איגוד המכינות אמר זמיר: "אם הממשלה לא תתעשת נצא למאבק ציבורי. דרכנו אינה של הפגנות והשבתות, אבל אנחנו כבר נמצא דרכים יצירתיות ומקוריות לעורר את הציבור".

 

ח"כ ניסן סלומיאנסקי (איחוד לאומי-מפד"ל), שנלחם בשנה האחרונה לביטול הקיצוץ, אמר: "בתקציב 2006 הוקצו אמנם 20 מיליון שקל למכינות, אבל יחד עם 10 נוספים שאני השגתי מדובר ב-30 מיליון. המשמעות היא שלמרות שקוצץ רק 25% מהתקציב, 15 המיליון שנותרו הם למעשה רק 50% מהסכום הכולל שעמד לרשות המכינות אשתקד".

 

סלומיאנסקי סיפר כי גם השנה השיג 4 מיליון שקלים עבור המכינות למרות השפעתו המוגבלת על התקציב, כחבר אופוזיציה הנאבק בראש הממשלה, וקרא גם הוא לריכוז המאמץ דרך חברי מפלגת העבודה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המכינה בעלי. הקופה ריקה
ספרא וסיפא. הסוף?
צילום: ישראל ברדוגו
מומלצים