שתף קטע נבחר

מנהל בית חולים רמב"ם: זרקו אותנו לתורמים

בדיון שנערך בוועדה לביקורת המדינה הזהיר היושב ראש, ח"כ זבולון אורלב, כי מערכת הבריאות בישראל אינה מוכנה לפעילות במצב חירום. מנהל בית החולים רמב"ם בחיפה טען: "הממשלה מתנערת מחובתה הלאומית להבטיח את שלומם של תושבי הצפון. לא מועברים תקציבים ולמעשה זורקים אותנו לתורמים"

הוועדה לביקורת המדינה ערכה הבוקר (יום ב') דיון מיוחד בנוגע למצב מערכת הבריאות בישראל, לאור דו"ח מבקר המדינה על התנהלות העורף במלחמת לבנון השנייה. במהלך הדיון אמר יושב ראש הוועדה, חבר הכנסת זבולון אורלב, כי "מערכת הבריאות בישראל אינה מוכנה למלחמה הבאה". 

 

לדברי אורלב, קיים צורך במיגון בבתי החולים ו"התמונה שעולה היא מדאיגה מאוד, לא רק בנוגע למלחמה שהיתה".

 

במהלך הדיון עסקו חברי הוועדה גם בעניין מיגון בתי החולים. מנהל בית החולים רמב"ם, פרופ' רפי ביאר, תקף את הממשלה, שלטענתו "מתנערת מחובתה הלאומית להבטיח את שלומם של תושבי הצפון, זאת נוכח אי העברת תקציבים לצורך מיגון בית החולים. הממשלה מתנערת מאחריותה וזורקת אותנו לתורמים". 

 

פרופ' ביאר הפתיע את הנוכחים כשהגיע לדיון עם חתיכת פח. הוא הציג אותה לנוכחים והסביר שמדובר בחלק מתקרת מחלקת טיפול נמרץ בבית החולים. "זה אולי עוצר גשם, לא יותר", אמר. "אני מסכים שאי אפשר למגן את כל המיטות במדינת ישראל, אבל לא יכול להיות מצב שחולים יהיו תחת חתיכת מתכת".

 

בשיחה עם ynet אמר ביאר: "נכון להיום, אנחנו ערוכים רק מבחינת ציוד, נהלים וכוח אדם. אין לנו חדר מיון ממוגן ואין מחלקת אישפוז תת קרקעית ממוגנת. אני לא חושב ששנה אחרי המלחמה אנחנו יכולים להיות במצב כזה. אני מתכוון להתחיל את ביצוע המיגון בתקווה שהממשלה תיתן לי תקציב. אם לא יתנו לי – אני אתקע וזו תהיה קטסטרופה".

 

מנהלת בית החולים לבריאות הנפש "מזרע", ד"ר אילנה טל, אמרה ל-ynet: "לפני המלחמה התרענו על חוסר מיגון ואנו עושים זאת גם עכשיו. גם כשהוכנה רשימת בתי החולים למיגון, לא נכללנו בה. ראינו במלחמה האחרונה את כמות נפגעי החרדה - שאנחנו היחידים בצפון בעלי מומחיות ספיצפית לטפל בהם - וצריך להתייחס לכך. הפתרון הוא לא לפנות מרכזים רפואיים אלא למגנם".

 

חבר הוועדה לביקורת המדינה, חבר הכנסת אבשלום וילן, אמר: "ממשלת ישראל עובדת בשיטת הישראבלוף. מצד אחד היא מאשרת סכום כסף למיגון, ומצד שני האוצר ממזמז את התהליך באופן שלמעשה אין בכוונתו להביא בחודשים הקרובים את אישור הוצאת הכספים. מי שיסבול יהיו האזרחים במלחמה הבאה". 

 

ח"כ מיכאל איתן, שנכח בדיון, העלה תהייה לפיה ראוי לבדוק האם התוספת הכספית המבוקשת לטובת המיגון תציל יותר חיים מאשר הקצאת סכום דומה לתרופות, חידוש ציוד ושיפור התנאים הסנטיריים בבתי החולים. לאחר הישיבה אמר איתן כי "טעה בכתובת" ואת השאלה יש להפנות לאוצר. "צריך לבדוק האם יש מישהו במדינה שעושה בכלל חישובים כאלה או שאנחנו נמצאים בהיסטריה שנובעת מהמכה שספגנו במלחמת לבנון השנייה, ובמסגרת זו כל דרישה למיגון מתקבלת ללא בחינת חלופות", אמר.

 

שנים של התרעות

בדו"ח המבקר כתב לינדנשטראוס על מערכת הבריאות כי פרט לבתי החולים "זיו" בצפת ובית החולים בנהריה - מוסדות הרפואה בצפון אינם ממוגנים, וזאת על אף שהערות בענייו כבר הוזכרו בדו"חות קודמים.

 

המבקר קבע שיש לקבוע מחדש את סדרי הקדימויות למיגון בתי החולים, כמו גם הצוותים הרפואיים שנאלצו לנסוע ולחזור למוסדות הרפואה. כמו כן, קבע המבקר שיש לדאוג לאמצעי הבקרה על פינוי נפגעים לבתי החולים - כדי לא ליצור עומס על חדרי המיון והניתוח.

  

באשר לפעילותו של מד"א העיר המבקר כי התגלה מחסור בציוד מיגון נגד חומרי לחימה כימיים לצוותים בכ-200 אמבולנסים המוצבים ביישובים בצפון. לחילופין הציע לינדנשטראוס לקיים עבודת מטה לשינוי תקני הציוד. כן העיר המבקר שלמד"א אין תקציב לשעת חירום - דבר שעלול לפגוע בפעולתו בעתיד בשעת חירום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אורלב. תוקף
צילום: ניב קלדרון
פרופ' ביאר. מנהל רמב"ם
צילום: אמנון מרנדה
בית החולים רמב"ם. חסר מיגון
צילום: דורון גולן
מומלצים