שתף קטע נבחר
 

הזיהום בין הגלים מאיים על האלבטרוסים

עשרות אלפי אלבטרוסים מתים מדי שנה כתוצאה ממאכל מוצרי פלסטיק ופסולת שהושלכו לים. צביקה לבנת, צלם ימי, ביקר בשמורת טבע מוגנת באוקיינוס השקט והתקשה לעכל את הנזק הכבד שנגרם לבעלי הכנף

מבצרם הבטוח של מאות אלפי עופות הים באוקיינוס השקט סופג פגיעות קשות בשנים האחרונות. שמורת הטבע הנדירה באיי אטול מידווי מהווה את אחד ממקומות הרבייה הגדולים בעולם לעופות האלבטרוס מסוג לייסן (Laysan) ועל פי ההערכות 71% מהאוכלוסיה העולמית של עופות הענק דוגרת באי הנידח בלב האוקיינוס השקט.
 
אם בעבר זכה המקום למשמעות אסטרטגית חשובה בזמן מלחמת העולם השניה, כיום הוא סגור לקהל הרחב על ידי ממשלת ארה"ב. במסגרת השתתפותי במשלחת מחקר המפיקה סרט עבור ממשלת ארה"ב על אוצרות הטבע הרבים באיזור, זכיתי לראות את העופות מקרוב.
  
 
האלבטרוס נחשב לאחד העופות הימיים הגדולים בעולם, שוקל כעשרה ק"ג, מתנשא לגובה של 80 ס"מ ומוטות כנפיו מגיעות לאורך של כשני מטר. תודות ליכולות הציד המגוונות שלו, האלבטרוס צד בעיקר בשעות הלילה תוך כדי תעופה ועל ידי הכנסת מקורו למים, הוא לוכד את הטרף בקלות רבה.
 
עופות אלה מבלים את רוב חייהם בים, הצעירים שנטשו את הקן ביבשה, ישובו אליו רק לאחר מספר שנים על מנת להתרבות. מדי שנה לקראת חודש אוקטובר מגיעים למידווי כ-600 אלף אלבטרוסים על מנת למצוא לעצמם בן או בת זוג מתאימים. הנקבה מטילה ביצים רק פעם בשנתיים, מאחר והגוזלים מסוגלים לעוף רק אחרי יותר מתשעה חדשים. שני ההורים דוגרים על הביצים, אך הזכר נחשב לדוגר הראשי. לאחר 65 יום לערך, יקבע הגוזל וכעת על ההורים לספק לו מזון. הורה אחד נשאר בקן על מנת להשגיח על הגוזל והשני יוצא למסע חיפושים בים.
 
אם עד כה ניזונו עופות הים מדגים, דיונונים, חסרי חוליות ובעלי-חיים נוספים המכילים מרכיבים חיוניים להתפתחותם, בשנים האחרונות הצטרפו מרכיבים מסוכנים ביותר לתפריט היומי: מוצרי פלסטיק הצפים על פני המים וביניהם ניתן למצוא פקקי בקבוקים, מצתים, מברשות שיניים, צעצועי ילדים ואפילו סכיני גילוח.
 
התוצאה עגומה במיוחד: ביולוגים בשמורה גילו כי בבטנו של כל אלבטרוס צעיר ישנו אוסף קטלני של לפחות 30 גרם פלסטיק שנדד אלפי קילומטרים בים עד שנאסף על ידי אלבטרוס בוגר. מאחר והפלסטיק הינו קל ובעל נפח הוא נחשב למזון "משביע" מפאת גודלו ואידיאלי להשקיט גוזל רעב. עשרות אלפים אלבטרוסים מתים מדי שנה לאחר שהפלסטיק סתם את קיבתם והפחית באופן משמעותי את יכולתם לעכל את המזון הדרוש להתפתחות תקינה.
 
על-פי הערכות האו"ם, יותר ממיליון עופות-ים ומאות יונקים ימיים מוצאים את מותם מדי שנה כתוצאה מזיהום ופסולת ימית. העובדה כי הפלסטיק מתפרק באיטיות רבה, מהווה גורם סיכון חמור לבעלי-החיים בים וביבשה. הטבע הוא דבר יקר שאין לו תחליף ואם נקפיד לצמצם את צריכת הפלסטיק, נשליך את הפסולת במקומות המתאימים, אולי גם הדור הבא שלנו יוכל ליהנות מאוצרות הטבע המרהיבים.
 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צדים בלילה
צילום: צביקה ליבנת
ומתים מפסולת
צילום: צביקה ליבנת
"אפשר לעצור את הזיהום". צביקה לבנת
צילום: forthesea.com
מומלצים