שתף קטע נבחר

החלה ההתפלה בפלמחים, בינתיים בתפוקה מוגבלת

מפעל ההתפלה החדש Via Maris שנחנך היום בפלמחים מפיק בינתיים רק 30 מיליון מ"ק בשנה, למרות שיכול כבר עתה להפיק 40 מיליון מ"ק. למה? בגלל הביורוקרטיה

ים - יש , מפעל התפלה - יש , משקיעים - יש, אישור מהמדינה להגדלת התפוקה - אין. וזהו הטעם המר שנותר בפה לאחר ביקור במפעל ההתפלה החדש Via Maris בפלמחים שנחנך היום (ד'). מה טעם המים? דווקא טעימים הרבה יותר.

 

 

"הצלחנו להקים בזמן שיא מתקן שמהווה מודל למתקני התפלה רבים ברחבי העולם", אומר עמי סגיס יושב ראש החברה: "המפעל חי בהרמוניה מלאה עם הסביבה, ומפיק מי שתייה באיכות גבוהה ביותר. המים המופקים במפעל נועדו לסייע למשק המים במדינה, משק שנתון בסכנה ממשית: מאגרי המים הטבעיים המידלדלים, האסון האקולוגי המתרחש בים המלח, ומי התהום שהולכים ומומלחים.

 

אנחנו מפיקים היום מים בתפוקה של 30 מיליון מ"ק בשנה, וממתינים לפניית הממשלה, על מנת להגדיל את כמות המים המופקים במפעל כבר היום ב-10 מליון מ"ק ובהמשך עד לתפוקה כוללת של 100 מיליון מ"ק בשנה".

 

אז מדוע המתקן לא מגדיל מיידית את תפוקתו למקסימום?

 

סגיס: "לפעמים אני באמת לא מבין את המדינה שלי - מדברים על יבוא מים מטורקיה, על כל מיני פתרונות שונים, כשבאותו זמן יש לנו את המשקיעים ואת היכולת להקל על משק המים בפתרון מיידי ומקומי. בגלל הבירוקרטיה הכל נעצר וזה פשוט מתסכל את כולנו".

 

המפעל הוקם על ידי 5 קבוצות מהגדולות במשק: גרנית הכרמל השקעות, תה"ל, צינורות המזרח התיכון, אוסיף ואוקיאנה. הוא נחשב למתקדמים מסוגו בעולם, והושקעו בו כ-100 מיליון דולר.

 

מפעל ההתפלה מעסיק 20 עובדים בלבד, את רוב המלאכה מבצעים מחשבים. "לוקח שלושים שניות לסגור ברז של צינור ראשי על מנת לבצע Back Wash לניקוי הפילטרים", אומר מנכ"ל החברה יגאל הנגבי. "יש כאן השקעה עצומה בטכנולוגיה כשהמבט הוא כל הזמן קדימה - לתת את כל מה שאנחנו יכולים מבחינת תפוקה.

 

צריכת המים השפירים השנתית בישראל עומדת על 2 מיליארד מ"ק מים בשנה, כשהגירעון הממוצע במשק המים בישראל עומד על 400 מיליון מ"ק בשנה. כיום, רק 130 מיליון מ"ק מים מיוצרים בהתפלה. כל מה שצריך עכשיו זה את החתימה של מי שאחראי על כך במדינה, ואנחנו כבר נעשה את השאר".

 

 3 שקלים למ"ק מים מותפלים

נציגי החברה מדגישים כי האמירה שמים מותפלים יקרים אינה נכונה. לדבריהם מדינת ישראל רוכשת את המים המותפלים

במחיר הנמוך מ-3 שקלים למ"ק, שזהו המחיר הנמוך בעולם הנמכר ממפעלי התפלה. צרכן עירוני למשל, רוכש את מי השתיה שלו במחיר גבוה בעשרות אחוזים, לעיתים עד פי שלושה ויותר.

 

לגבי האיכות אומרים בחברה כי המים המותפלים הם בעלי איכות מוחלטת, נשלטת ומבוקרת, נקיים מכל נוכחות של חנקות או מזהמים כלשהם ודרגת הקשיות שלהם מוסדרת באמצעות התמוססות אבן גיר טבעית במים. תהליך האוסמוזה ההפוכה באמצעות הסינון הממברנלי, מבטיח איכות מים העולה על מרבית מקורות המים העומדים לרשות המערכת הארצית.

 

הוכחה לכך, לדברי נציגי החברה, היא שמדינת ישראל אף משלבת במחיר הרכישה החוזי של המים "בונוס" מובנה בעבור השגת יעדי האיכות: רמות נמוכות במיוחד של כלורידים ובורון. אז אם זה כל כך טוב למה לא מגדילים את ההפקה? 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שי רוזנצוויג
עמי סגיס, יו"ר Via Maris
צילום: שי רוזנצוויג
מומלצים