שתף קטע נבחר

דו"ח: ירי ישראלי ללא הבחנה גרם להרג בלבנון

ארגון זכויות אדם מבקר את ישראל על שלא הבחינה, כביכול, בין מטרות צבאיות לאזרחיות במלחמת לבנון השנייה. בד"וח הארגון נכתב עוד כי חיל האוויר של צה"ל תקף כלי רכב של תושבי דרום לבנון בעת שנמלטו צפונה. דובר משרד החוץ: חיזבאללה אחראי למות האזרחים

מרבית האזרחים הלבנונים שנהרגו במלחמת לבנון השנייה מתו כתוצאה מירי "חסר הבחנה" של חיל האוויר הישראלי. כך עולה מדו"ח שמפרסם היום (ה') ארגון זכויות האדם Human Rights Watch. בהודעה שמסר הארגון נכתב כי אין בסיס לטענה הישראלית לפיה מות האזרחים נגרם משום שהחיזבאללה עשה בהם שימוש כמגן אנושי.

 

"ישראל פעלה כאילו כל אזרחי דרום לבנון נשמעו לאזהרותיה להתפנות מהאזור, למרות שידעה שלא כך הדבר, ובכך התעלמה ממחוייבותה החוקית להבחין בין מטרות אזרחיות לצבאיות", הסביר מנהל ארגון Human Rights Watch, קנת רות'. הוא הוסיף כי "התרעת האוכלוסיה אינה הופכת ירי ללא הבחנה לחוקי וצודק".

 

הארגון חקר 94 מקרים של ירי ישראלי לעבר לבנון, בהם התקפות מהאוויר ומהיבשה וכן ירי ארטילריה. בתקריות שנבדקו נהרגו 510 אזרחים ו-51 חיילים, כחצי ממניין ההרוגים הלבנונים במלחמה, וההאשמה העיקרית היא שכל תזוזה, כגון ניסיון להגיע לחנות על מנת לקנות מזון, יכלה לגרור תקיפה ישראלית. האשמה נוספת שעולה מהדו"ח, היא שחיל האוויר תקף כלי רכב של תושבי דרום לבנון בעת שנמלטו צפונה.

 

לטענת רות', ממצאי הארגון מפריכים את ההצדקה הישראלית לירי לעבר אוכלוסיה אזרחית. מחקירת 94 המקרים אכן התברר שחמושי החיזבאללה לא היו לבושים במדים ולעתים ירו רקטות ממרכזי אוכלוסיה, אולם רות' הדגיש כי החוק הבינלאומי מחייב להתייחס לכל אדם כאל אזרח חף מפשע, עד שיוסר הספק.


ביירות, אחרי הפצצה במלחמה. האזהרות לא הספיקו (צילום - AP)

 

הארגון מסר כי ימשיך לחקור את הטענות הישראליות בדבר התנהלות החיזבאללה, למרות שעד כה לא הוכח כי לוחמיו השתמשו באזרחים כמגן אנושי בכוונת תחילה, ונראה שרובם הגדול של מיצבורי הנשק אוכסנו הרחק מאוכלוסיה אזרחית.

 

דובר משרד החוץ, מרק רגב, דחה את הטענות העולות מהדו"ח, ודבק בעמדת ישראל לפיה חיזבאללה אחראי למותם של האזרחים, מאחר שהוא הגן על אנשיו בעזרתם. "חיזבאללה אימץ אסטרטגיה ברורה של הפיכת האוכלוסיה האזרחית למגן אנושי", אמר רגב. "חיזבאללה הפר את החוק הבסיסי של המלחמה, בכך שניצל אזרחים תמימים לשם הגנה". לטענת ישראל, ישנם מסמכים רבים המוכיחים שבתי ספר, מסגדים ובתים של אזרחים שימשו את לוחמי החיזבאללה להסתרת אמצעי לחימה ואף לירי לעבר חיילי צה"ל וישראל.  

 

מצה"ל נמסר בתגובה כי "הדו"ח כולל אי-דיוקים רבים, בעיקר בשל העובדה שאין לארגון גישה למידע מודיעיני מסווג המצוי בידי צה"ל ואשר הכרחי לבחינת הלגיטימיות של כל תקיפה. יתר על כן, הדו"ח נשען במידה רבה על עדויות של מקורות לבנוניים שאמינותם מוגבלת".

 

רוב הממצאים המופיעים בדו"ח הנוכחי, פורסמו למעשה כבר בחודש ינואר האחרון, אז פירסם Human Rights Watch ביקורת נרחבת על התנהגות ישראל בזמן מלחמת לבנון השנייה, ובמיוחד על השימוש המסיבי של צה"ל בפצצות מצרר. "לפי הערכת האו"ם, ישראל ירתה פצצות מצרר שהכילו בין 2.6 מיליון ל-4 מיליון פצצות, והותירו אחריהם כמיליון

 נפלים מסוכנים, שגרמו למקרי מוות ולפציעות רבות", נכתב אז.

 

בדו"ח אחר של הארגון, שפורסם לפני כשבוע, נמתחה ביקורת על החיזבאללה שלא באה לידי ביטוי בדו"ח האחרון. במסמך, שזכה לתגובות חריפות מצד החיזבאללה וממשלת לבנון, היתה התייחסות לירי הרקטות לעבר אזרחים ישראלים ביישובי הצפון: "אינספור רקטות נורו לעבר אזורים שבהם לא היתה כל מטרה לגיטימית בשעת ההתקפה. הדבר מעיד על כך שהאזרחים הותקפו באופן מכוון". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הפצצת חיל האוויר בביירות במלחמת לבנון ה-2
צילום: רויטרס
מומלצים