שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    שפצלה, שפצלה, צא החוצה

    בין אם תקראו להן שפצלה, שפצל, שפצלק או שפצלי - את הבצקניות הקטנטנות האלה כדאי לכם להכיר. ועד שתוכלו להשיג אותן בכל סופרמרקט כמו באירופה, נילי קרן מזמינה אתכם להכין לבד בבית

    זה לא מכבר, שלשום ליתר דיוק, פצחתי בשיחה תרבותית עם צמד ידידיי האירופאים המלומדים, טרכטמן (ההולנדי במקור) ושולץ (הגרמני). נושא השיחה היה שפצלה. שפצלה הוא מין מאכל חביב על שלושתנו, המכונה גם שפצל, שפצלק או שפצלי. מדובר בבצקניות קטנטנות המבושלות במים רותחים ונאכלות במגוון אופנים במדינות שונות באירופה, כתוספת למנה העיקרית או כמנה עיקרית בפני עצמה.

     

    על מקור המילה שפצלה קיימת - כרגיל כשמדובר בהצלחות - מחלוקת. בגרמנית פירוש המילה "דרור קטן", אולי כי פיסות הבצק הקטנות הזכירו בעבר למישהו ציפורים קטנות. המילה המקבילה האיטלקית נגזרת מהפועל לחתוך (שהרי חותכים את הבצק לחתיכות קטנות).

     

    את השפצלה ניתן למצוא באיזור בוואריה בגרמניה, באיזור אלזס בצרפת, בשווייץ ובאוסטריה. להונגרים גירסה דומה הנקראת נוקדלי וגם כאן כמובן קיימת מחלוקת וכל מדינה טוענת לכתר מלכת השפצלה. ההיסטוריה גורסת שסנוניות השפצלה הראשונות הנצו בסביבות שנת 1500 באיזורים ההרריים של אירופה, בהם לא היה לאיכרים מקום לשטחי חקלאות גדולים וכך נאלצו להסתפק במה שהיה בנמצא – קמח וביצים. בזכות פשטות ההכנה וטעמו הטוב הפך השפצלה ממאכלו של איכרים עניים לחביב הקהל האירופי המבוסס. לאחרונה ראיתיו מככב במסעדות יוקרה בניו יורק כתוספת למנה עיקרית.

     

    החדשות הטובות הן ששפצלה אפשר להכין בקלות במטבח הביתי. את השפצלה מכינים, בשונה מפסטה טרייה או יבשה או מאטריות, מבצק נוזלי המטופטף אל מים רותחים. ניתן לשלוט בגודל הבצקניות בעזרת כפית או בעזרת מכשיר שפצלה מיוחד שניתן להשיג בחנויות כלי בית מתמחות. בגרמניה, שווייץ וצרפת תמצאו מכשיר כזה בכל חנות ללא כל קושי, אך לדעתי אין צורך ממשי ברכישת המכשיר עבור המטבח הביתי.


    שפצלה מוקפץ עם בצל ונקניק (צילום: יניב חן)

     

    שפצלה

    המרכיבים:

    1/2 ק"ג קמח

    5 ביצים

    מלח

     

    אופן ההכנה:

    1. בסיר גדול מרתיחים מים עם מלח.
    2. מערבבים בקערה את המרכיבים. טורפים היטב, עד שנוצרות בועות על פני הבצק ועד שאם מכניסים לתוכו כף ומושכים מעט מן הבצק, המרקם מזכיר מסטיק נמתח.
    3. מטפטפים חצאי כפיות בצק אל תוך הסיר עם המים הרותחים. מחכים שהשפצלה יצופו (בדומה לבישול ניוקי).
    4. מוציאים את השפצלה מהמים בעזרת מסננת, מניחים אותם בעדינות בקערה ומכניסים לתנור שחומם מראש לחום נמוך-בינוני על מנת לשמור על הבצקניות חמות.

     

    מכאן והלאה תוכלו להשתולל עם הדמיון הקולינרי והיצירתי שלכם ולהוסיף את השפצלה כמעט לכל מאכל – אפשר להקרימו בתנור בגבינה, רצוי מסוג מתקתק מעט כגון אמנטל, ניתן להקפיץ במחבת עם חמאה או שמן אגוזים, בצל או נקניק. ניתן להגיש עם תבשיל בשר, הקלאסי כמובן הוא הגולאש – בן הזוג הנאמן של השפצלה. אחת הגרסאות הטעימות במיוחד היא של שפצלה ברוטב שמנת, יין לבן ופטריות: שפצלצו לכם את המנה הזו והגישו אותה בארוחת ערב חגיגית ותראו איך לא נותרת ולו בצקנית אחת בצלחותיהם של האורחים. גם בעת הכנת הבצק ניתן לגוון את הטעמים ולהוסיף עשבי תיבול, אגוז מוסקט ופלפל שחור, גבינה לבנה או אפילו כבד קצוץ או תרד.

     

    בעולם האוכל המוכן שלנו כמובן שאפשר למצוא שפצלה מוכנים לאכילה וארוזים בוואקום שוכנים במדף הפסטה הטרייה במקררים בסופרמרקטים באירופה. אם מזדמן לכם להגיע לאחד הסופרמרקטים הללו, רכשו לעצמכם חבילת שפצלה מוכנים לאכילה בזול מאוד וכשתחזרו הביתה תוכלו להכין לעצמכם תוך שתי דקות מנת שפצלה מהבילה ומעלה ניחוחות אירופיים. שולץ וטרכטמן אוהבים את זה, כדאי גם לכם. 

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    בקרוב אצלנו? שפצלה מוכן מהסופרמרקט
    צילום: יניב חן
    מומלצים